Gulf Sigorta CEO’su Süleyman Sağıroğlu, elektronik eşya sigorta pazarını değerlendirdi. Elektronik eşya sigortasında satışların yüzde 85’inin cep telefonu sigortasından oluştuğunu belirten Sağıroğlu, “Hasar frekansı yüzde 25’lerin üzerinde. Her 100 poliçe alandan 25’inde hasar görüyoruz” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Gulf Sigorta CEO’su Süleyman Sağıroğlu, cep telefonu sigortasında hasar frekansının yüzde 25’lerde olduğunu, her 100 poliçe alandan 25’inde hasar oluştuğunu söyledi. Sağıroğlu, çok da bilinmeyen elektronik eşya sigorta pazarını değerlendirdi.
Elektronik eşya sigortasında satışların yüzde 85’inin cep telefonu sigortasından oluştuğunu belirten Sağıroğlu, elektronik eşya ve cep telefonlarının uzunca bir süredir sigortalandığını kaydetti.
MAYONUN CEBİNDE UNUTUP DENİZE ATLAYAN VAR
Elektronik eşya sigortasında teminat olarak kazaen kırılmanın verildiğini ifade eden Sağıroğlu, “Cep telefonlarında ise ekranı ve kamerası kırılabiliyor. İkinci en çok karşılaştığımız hasar ise sıvı teması. Bu; tabletinize, bilgisayarınıza, telefonunuza kahve dökmek de. Mesela bizim yaz aylarında çok sık karşılaştığımız olay; mayonun cebinde unutup denize, havuza atlayanlar oluyor. Sigorta bunu da kapsıyor. Akımında yükselip artmasından dolayı oluşan hasarlar da var; bunlar da sigortanın içinde Mesela, hırsızlık da buna dahil olabiliyor” dedi.
Süleyman Sağıroğlu, mağazadan ya da online satılan hemen hemen tüm elektronik ve beyaz eşyaların sigortasının yapıldığına değinerek, sigorta satışlarının yüzde 85’inin cep telefonuna yönelik olduğunu kaydetti. Sağıroğlu, hasar ihtimali en yüksek elektronik eşyanın cep telefonu olduğunu, ikincisinin ise tabletler olduğunu sözlerine ekledi.
DÜNYADA 33 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Süleyman Sağıroğlu, dünyada cep telefonu pazarının çok büyük bir pazar olduğuna da dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dünyada yılda 1.3 milyar adet cep telefonu satılıyor. Türkiye’de bu yıl beklenen rakam 11-12 milyon adet civarında. Sadece cep telefonundan bahsediyoruz. Sigorta pazarı olarak da dünyada çok büyük bir pazar. Cep telefonu sigortası 33 milyar dolarlık bir pazar. Türkiye’de bu rakam daha çok küçük, ayrıca tam olarak ne kadarlık bir pazar olduğunu da görmek mümkün değil. Çünkü makine kırılması adı altında değerlendirildiği için cep telefonu sigortası olarak ayrı geçmiyor.”
KASKODAN BİLE RİSKLİ
Süleyman Sağıroğlu, cep telefonu sigortasında riskin yüksek olduğunu, kaskodan bile riskli bir alan olduğunu vurgulayarak, “Hasar frekansı yüzde 25’lerin üzerinde. Her 100 poliçe alandan 25’inde hasar görüyoruz. Rakamı hesaplarsanız 100’lerin üzerine çıkabiliyor ve markaya göre de değişiyor” şeklinde konuştu.
Sigorta satışlarının yüzde 95’inin mağazadan ya da online üzerinden alındığında yapıldığına değinen Sağıroğlu, “Sigorta, alet sıfırken, yeni alınmışken yapılıyor. Öbür türlü hasarlı olup olmadığını anlamak çok riskli” dedi.
Sigortanın bedelinden de bahseden Sağıroğlu, “Cihaz bedelinin yüzde 8’i ile 12’i arasında primler değişiyor. Bugün iPhone 15 çıktı; fiyatına 100 bin lira derseniz, sigortası için ödenecek tutarı 10 bin liraya çıkıyor. Şunu da unutmamak lazım aynı telefonu düşürüp kırdığınızda, orijinal cam değiştirmek bile 25 bin lirayı buluyor” şeklinde konuştu.