Sigorta Gazetesi

Katılım Finans Kanunu teklifinde sigorta detayı

Meclis’e sunulan Katılım Finans Kanunu Teklifi, sigorta sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Kanun teklifi ile kooperatiflerin bilhassa sigortacılık sektörü içerisinde faaliyet gösterebilme imkanı da sağlanacak. Teklif ile kurulacak olan Katılım Finans Standartları İhtisas Kurulu’nda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu da yer alacak.

Meclis’e sunulan Katılım Finans Kanunu Teklifi, sigorta sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Teklifle, katılım finans sistemi kurumsal bir yapıya kavuşturularak sürdürülebilir biçimde geliştirilmesi, finansal istikrara katkı sunulması, katılım finans faaliyetinde bulunan kuruluşların faaliyetlerinin ve sundukları hizmetlerin katılım finans esas ve standartlarına uyumunun temin edilmesi ve katılım finans sisteminden hizmet alanların hak ve menfaatlerinin korunması amaçlanıyor.

Kanun teklifi ile kooperatiflerin bilhassa sigortacılık sektörü içerisinde faaliyet gösterebilme imkanı da sağlanıyor.

Katılım finans kuruluşları faaliyet izni bakımından tabi oldukları kanunlarda yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla mezkur kanunlarda tanımlanan katılım finans esas ve standartları ile uyumlu faaliyet konularının yanı sıra; katılım finans esas ve standartları ile uyumlu olması şartıyla gayrimenkul, emtia, hizmet, maddi ve gayri maddi varlıkların alım satımı veya kiralanması; Ticaret Kanununda düzenlenen sermaye şirketi şeklinde veya taraflar arasında imzalanan süreli ortaklık sözleşmesine dayalı proje bazında her türlü ortaklık ve karz işlemlerini katılım finans esas ve standartları ile uyumlu olması şartıyla kendi nam ve hesaplarına yürütebilecek.

KURULUN İÇİNDE SEDDK YER ALACAK

Kanun teklifi ile kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali özerkliğe sahip Türkiye Katılım Finans Kuruluşları Birliği kuruluyor. Birlik nezdinde Katılım Finans Standartları İhtisas Kurulu da kuruluyor.

Kurul, beş yıllık süre için görevlendirilen 7 üyeden oluşacak. Üyelerden bir tanesi Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanacak. Diğer üyeler, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Türkiye Katılım Finans Kuruluşları Birliği ve Merkez Bankası tarafından önerilen üçer aday arasından birer aday olmak üzere Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.

KDV KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

Kanun teklif ile Katma Değer Vergisi Kanununda düzenleme yapılıyor. Buna göre katılım finans kuruluşlarının alım, satım ve kiralamaya dayalı olarak gerçekleştirdikleri finansman sağlama işlemlerine ilişkin olarak, söz konusu kuruluşların ilgili mal veya hizmetin alımında ödedikleri katma değer vergisi, bu mal veya hizmetin satışına ilişkin olarak düzenledikleri belgelerde açıklama şeklinde ayrıca gösterilecek. Bu şekilde düzenlenen belgelerde gösterilen katma değer vergisi, mal veya hizmeti katılım fınans kuruluşundan satın alan mükellefler tarafından indirim konusu yapılabilecek.

Meslek örgütlerine üye olan katılım finans kuruluşları, Türkiye Katılım Finans Kuruluşları Birliği faaliyetlerine başladığı tarihten itibaren bir ay içinde Birliğe üye olmak zorunda olacak.

Exit mobile version