Neova Katılım Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu, finansal sigortalar içinde yer alan kefalet senetleri hakkında açıklamalar yaptı. Neciboğlu, “Tüm ekosistemin yüzde 1-2’si gibi küçük bir rakamına tekabül ediyor. Yaptığımız hesaplara göre neredeyse bir nakliyat sigortası kadar prim büyüklüğüne Türk sigorta sektörü kavuşabilir” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Neova Katılım Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu, finansal sigortaların, Türk sigorta sektörü içinde kritik öneme salip olduğunu söyledi. Necipoğlu, finansal sigortalar içinde yer alan kefalet senetleri hakkında açıklamalar yaptı.
Kefalet senetlerinin banka teminat mektuplarının tam olarak muadili olduğunu, uygulamada banka teminat mektubu ile kefalet senetlerinin hiçbir farkı olmadığını belirten Neciboğlu, “Kefalet senetleri gerçek veya tüzel kişinin kanundan veya herhangi biriyle yaptığı sözleşmeden kaynaklı bir yükümlülüğünü yerine getirememesi sonucunda oluşacak riski güvence altına alan bir ürün” dedi.
Neciboğlu, dünyada kefalet senetlerinin yaygın kullanıldığını, dünyada 20 milyar doların üzerinde bir hacme sahip olduğunu ifade ederek, “Amerika’ya baktığımızda bu piyasanın tamamı sigorta şirketlerinde. Avrupa’da yüzde 30’u, Asya ülkelerinde yüzde 10’u, hatta Afrika ülkelerinde yüzde 8’i bu üründen oluşuyor. Dolayısıyla oranlar çok yüksek. Ülkemize baktığımızda yüzde 1 ila 2’si gibi çok küçük bir noktada olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.
SİSTEM İŞLİYOR AMA MALİYET YARATIYOR
Neciboğlu, kefalet senetlerinin, firmaların bankalardaki limitlerine alternatif oluşturmasında dolayı kritik bir ürün olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bizler firmalarla içli dışlıyız. O firmanın yangın poliçesini yapıyoruz. Bütün risk analizlerini yapmışız. Bunun yanında gerekli olan bir kefalet senedi düzenlemek bizim açımızdan risk analizi anlamında aslında çok zor değil. Çünkü bir bütün olarak bakabiliriz. Bu alanda çok önemli düzenlemeler yapıldı. Son olarak Amme Alacakları Tahsil Usulü Kanunu’na göre kamunun alacaklarına karşılık verilecek olan teminat mektuplarına, yine muadil olarak kefalet senetlerinin alınabileceği kanunda yer alıyor. Bizim açımızdan çok önemli bir açılım. Fakat tabii yapılması gereken bir takım hala mevzuat değişikliğine ihtiyaç var. Mesela, bankalarda oluşmayan vergi ve harçlar sigorta şirketlerinde doğuyor. Dolayısıyla müşterilerimiz bunları ödemek durumunda kalıyor. Bu değişiklikler için Türkiye Sigorta Birliği üzerinden çeşitli girişimler içerisindeyiz. Sistem işliyor ama bir maliyet yaratıyor.”
EKOSİSTEMİN YÜZDE 1-2’Sİ
Neciboğlu, 2023 yılında kefaletten kaynaklı 450 milyon TL prim üretildiğine de dikkat çekerek, “Tüm ekosistemin yüzde 1-2’si gibi küçük bir rakamına tekabül ediyor. Amerika’daki gibi yüzde 100, Avrupa’daki gibi yüzde 30 olmasa da ilk etapta yüzde 5, yüzde 6 gibi bir orana çıksak bile, yaptığımız hesaplara göre neredeyse bir nakliyat sigortası kadar, 5-6 milyar TL değerinde bir prim büyüklüğüne Türk sigorta sektörü kavuşabilir” dedi.