Sigorta Gazetesi

Kim, ne kadar emekli maaş zammı alacak?

TÜİK, Ocak-Haziran dönemi enflasyon rakamını açıkladı, işçi, Bağ-Kur, tarım, memur emeklileri ile görevdeki memurların zamları da netleşti.

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre 2021 Haziran ayında TÜFE, mayıs ayına göre yüzde 1,94 arttı, geçen yılın haziran ayına göre de yıllık enflasyon yüzde 17,53 oldu. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre de bu yılın Ocak-Haziran dönemi, 6 aylık enflasyon yüzde 8,45 olarak gerçekleşti. Böylece emeklilerin ve görevdeki memurların da zam oranı netleşti.

İşçi, Bağ-Kur, Tarım Emeklilerinin Zammı

Temmuz ayında görevdeki memurlar, memur emeklileri ve SSK, Bağ-Kur, tarım emeklileri maaşlarını yüzde 8.45 zamlı alacak. Yeni zamla birlikte en düşük SSK emeklisinin aylığı 2.750 liraya, en düşük Bağ-Kur emeklisinin aylığı 2.466 liraya, en düşük tarım emeklisinin aylığı ise 1.987 liraya yükselecek.

Hem tüm emekliler hem de görevdeki memurlar ocak ve temmuz olmak üzere senede 2 kere maaşlarına zam alıyor. Zam oranı da bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranına göre belirleniyor.

Görevdeki Memur ve Memur Emeklilerinin Zam Oranı

Memur ve memur emeklilerinin zam oranları ise toplu sözleşmeye göre önceden belirleniyor. Üzerine, geçmiş 6 aylık enflasyondan kaynaklı bir fark oluşursa da bu fark maaş zammına yansıyor. Enflasyon farkının oranı da toplu sözleşmede yer alıyor. Toplu sözleşmeye göre 2021’in temmuz ayında zam oranı yüzde 3.

2021’in ilk 6 ayında enflasyonun yüzde 3 geçmesi halinde de aşan tutar maaş zammının üzerine eklenecek. TÜİK, Ocak-Haziran enflasyonunu yüzde 8,45 olarak açıkladı. Buna göre, memur ve emeklileri için yüzde 5,45 enflasyon farkı oluştu.

Böylece toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 3 zammın üzerine yüzde 5,45 de enflasyon farkı eklendiğinde, memur ve emeklileri temmuz ayında maaşlarını yüzde 8,45 zamlı alacak.

Genel Müdürün Maaşı 16.100 TL Oldu

Yeni zamla birlikte görevdeki memurlardan derecesi 1/4 olan genel müdürün maaşı 16.177 liraya, üniversite mezunu ve derecesi 9/1 olan memurun maaşı 5.300 liraya, derecesi 1/4 olan öğretmenin maaşı 6.590 liraya, derecesi 8/1 olan polis memurunun maaşı 7.467 liraya, derecesi 5/1 olan hemşirenin maaşı 6.395 liraya, derecesi 1/4 olan profesörün maaşı 13.969 liraya, kamuda görev yapan avukatın maaşı da 8.350 liraya yükselecek.

Zamla Birlikte Ek Ödemeler de Arttı

Yeni zamlarla birlikte emeklilerin her aydıkları ek ödemeler de arttı. 2006 yılında vergi iadesi kaldırılarak, yerine ek ödeme uygulamasına geçildi. Maaşın yüzde 4’ü ile yüzde 5’i ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Yüzde 4’lük ek ödeme emekliden emekliye değişmiyor ama maaşı yüksek olan daha yüksek, düşük olan daha az alıyor.

Ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kere maaşlar zamlandıkça, alınacak ek ödeme tutarı da artıyor. Temmuz zammıyla birlikte hem memur emeklilerinin hem de işçi, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin de ek ödemeleri yükselecek.

Temmuz ayından itibaren işçi, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin en düşük ek ödeme tutarı 80 liraya, en yüksek ek ödeme tutarı da 414 liraya çıkacak.

Exit mobile version