KOBİ’lere saldırı artınca sigorta çözüm oldu

Siber saldırıların sayısının artması, kişisel verilerin çalınması, fidye saldırıları gibi birçok riski beraberinde getiriyor. Özellikle KOBİ’lerin siber saldırganlar için derya deniz bir saldırı alanı. Siber tehditlerden korunmak için küçük işletmeler siber sigorta çözümlerine başvuruyor.

Hackerler, büyük şirketler kadar küçük işletmelerin veri sunucularının peşine düşerek kişisel verilerin çalınması, fidye saldırıları gibi riskli durumlara sebep oluyorGerekli siber güvenlik önlemlerini alan büyük işletmeler dahi hacker saldırılarının başarıyla sonuçlanmasını engelleyemiyor. Bu yüzden siber güvenlik sigortalarının hem büyük şirketler hem de küçük işletmeler için büyük önem taşıdığını ama maliyetlerin yüksek olduğunu aktaran Komtera Teknoloji Satış Direktörü Gürsel Tursun, özellikle küçük işletmeler için sigorta maliyetlerini düşürmenin 4 yolunu açıklıyor.

KOBİ’LER SİGORTAYA İHTİYAÇ DUYUYOR

Şirketler kötü amaçlı siber saldırılardan korunmak için dışarıdan hizmet almanın yanı sıra gerçekleşebilecek saldırılar sonrasında en az hasara sahip olabilmek için siber sigorta satın alma ihtiyacı duyuyor. Büyük şirketler için siber saldırı maliyetleri güvenlik önlemlerini artırarak düşürülebilse de küçük işletmeler için siber sigortalar en az güvenlik önlemi artırmak kadar önemli oluyor. Siber sigorta şirketlerine ödenen primlerin tamamen şirketin hizmet verdiği alana, uğradığı siber saldırı sayısı ve başarı oranlarına bağlı olarak değişiklik gösterdiğine dikkat çeken Tursun, siber güvenlik sigortalarının işletmeleri korumak amacıyla önemli olduğunu anca sigorta yapmadan önce atılması gereken güvenlik adımlarıyla maliyetlerin daha da düşebileceğini belirtiyor.

SİGORTA ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER 

  1. Yıllık güvenlik değerlendirmesi alın. Güvenlik değerlendirmesi, en son ve en iyi uygulamalara karşı savunmanızın kapsamlı bir incelemesini içerir, şirketiniz için iyileştirme alanlarını belirler. Güvenlik değerlendirmesi, ağınızı ihlal etmeye çalışmak için sizin adınıza çalışan beyaz hackerleri içeren ve güvenlik açıklarınızın nerede olduğuna dair size önemli bilgiler veren bir sızma testi gibi taktikleri içerebilir.
  2. Çok faktörlü kimlik doğrulamayı dağıtın. MFA’nızı en çok ihtiyaç duyduğunuz yerde size hizmet etmesi için optimize edebilirsiniz. Örneğin, iş birliği ve üretkenlik paketinizi güvenceye almak veya parola sıfırlamalarını otomatikleştirmek için çok faktörlü kimlik doğrulamayı dağıtmak yararlı olabilir.
  3. Uç nokta algılama ve yanıtını kullanın. Yeni nesil uç nokta koruma araçları, kuruluşların güvenlik olaylarını ayrıntılı olarak raporlamasına, dünya çapındaki tehditler hakkında istihbarat sahibi olmasına ve bir kuruluşun siber savunmasındaki diğer araçlarla etkin bir şekilde çalışmasına olanak tanır. Bu bilgilerle bir kuruluş yüksek riskli güvenlik açıklarının azaltılmasına öncelik verebilir.
  4. Olay müdahale planı uygulayın. İşletmeler, mevcut çalışma ve modern tehdit ortamına dayalı olarak kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduklarından emin olmak için planlarını düzenli olarak gözden geçirmelidir. Gerçekleşebilecek siber saldırılara karşı müdahale senaryoları geliştirerek hazırlıklı olmak hem güvenliği arttırır hem de sigorta maliyetlerini azaltabilir.