Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, son dönemde çek ve senet protestolarında ve konkordato başvurularında artış olduğunu belirterek, devlet destekli alacak sigortasının bu gibi dönemlerde öneminin daha da arttığını söyledi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, son dönemde çek ve senet protestolarında ve konkordato başvurularında artış olduğunu belirterek, devlet destekli alacak sigortasının bu gibi dönemlerde öneminin daha da arttığını söyledi.
Canal, ekonomideki mevcut konjonktüre göre ödeme performanslarında düşüş olduğunu ifade ederek, “Bunu ikiye ayırmak lazım. Gerçekten problem içerisine düşmüş, ödeyemeyen kesim var. Bir de tamamen vakit kazanmak veya hukuken kanunun kendilerine verdiği imkanları kullanmak isteyen bir zümre var. Geçmişte de benzer durumları gördük. Bu gibi ekonomik konjonktürde KOBİ’lerimizin en büyük can simidi veya en büyük destekçisi devlet destekli alacak sigortaları oldu. KOBİ’lerimiz işlerini doğru yapsalar da, finansı doğru yönetseler de nakit akışları nihayetinde karşı tarafta. Yani malı sattıkları ve parayı bekledikleri tarafın performansı ile alakalı bir konu. İşte bu riski aslında alacak sigortasına devrederek KOBİ rahat bir nefes alabiliyor” dedi.
KONKORDATO TALEPLERİNDE ARTIŞ VAR
Ali Sertaç Canal, son dönemde, haftada ya da iki üç günde çek yazılma listeleri ile devlet destekli alacak sigortası sistemindeki alıcılar çakışırken, son günlerde bunu artık her gün görmeye başladıklarına değinerek, “Senet protestolarında, özellikle konkordato taleplerinde artışlar var. Bu olayları önümüzdeki süreçte daha çok duyacağız. Şu anda nispeten büyük, yani KOBİ üstü veya KOBİ’nin büyük tarafına yakın işletmelerin zora girdikleri anda hemen gidip konkordatoya başvurdukları ve geçici mühletlerle o süreci başlattıklarını görüyoruz” şeklinde konuştu.
KOBİ KONKORDATO SÜRECİNİ BEKLEMEZ
Canal, “Alacak sigortası yaptırmış KOBİ açısından, alacağı taraf konkordatoya gittiğinde sistem nasıl işliyor?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Bizim ana teminatlarımızın bir tanesi, temerrüt yani herhangi bir hukuki nedene bağlanmadan ödememezlik; bir tanesi de hukuki bir konuya dayanarak, yani iflas, tasfiye, konkordato gibi hukuken mahkeme tarafından bir konkordato kararı verilmesi. Bunlar da teminat altında olan bir konu. Konkordatoya gidildiğinde yıllara sari zaman elde ediyor işletmeler. Devlet destekli alacak sigortası kullanan KOBİ’lerimizin en büyük avantajı o sürenin sonuna kadar beklemek zorunda değiller. Bizim teminat verdiğimiz bir firma konkordatoya girerse, geçici mühlet alırsa veya kati konkordato süreci başladığı anda zaten bizim poliçemizde yer alan azami 4 ayı aşmayacak bekleme süresinin sonunda KOBİ’miz tazminatı alıyor. Biz ondan sonra o konkordato sonucunu bekliyoruz. Eğer iflas, tasfiye gibi kesinleşmiş kararlar yoksa azami 4 ay, bunlar varsa da bir ay içerisinde tazminatı ödüyoruz.”