Sigorta Gazetesi

Kovid geçirenler hayat sigortası yaptırabilecek mi?

Hayat sigortaları konusunda yeni bir tartışma gündemde. Kovid-19’u geçirmiş olan hastalar hayat sigortası yaptırabilecek mi? Bugün için kimi ülkelerde bu gibi durumda olanlara üç aylık bekleme süresi uygulanıyor. Asıl önemlisi ise bu kişilerin hayat sigortası tekliflerinin reddedileceği.

Editör: Aytaç NALLAR

Kovid-19’a yakalanıp da tedavi görenler, hayat sigortası yaptırabilecek mi? Bir süredir dünya basını bu sorunun cevabını tartışıyor. Bugün için yapılan uygulamaya göre, kimi ülkelerde, salgını geçirip de iyileşenlerin hayat sigortası yaptırabilmesi için üç aylık bekleme süresi uygulanıyor. Yeni tartışma konusu ise bu kişilerin, uygun bulunmaması halinde hayat sigortası tekliflerinin reddedileceği. Reddedilmese bile sigorta şirketleri tarafından bazı engellerle karşılaşabilecekleri.

Kalıcı Organ Hasarları Yaşanabilir

Tartışmanın nedeni ise kovid-19’u atlatan hastaların ileride kalıcı organ hasarları ile karşılaşabilecekleri. Dünya basınında tartışılan konulardan biri de kalıcı organ hasarı bildirenlerden yüzde 20-30’lara varan ek sigorta primi alınacağı yönünde. Sigorta uzmanları, hastalığı geçirenlerin, kovid anketine tabi tutulacağını belirtiyorlar. Uzmanlar, hastalığı atlatanların kalp, böbrek, akciğer hasarı gibi uzun süreli sağlık sorunları ile karşılaşma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ifade ederek, bugün için uygulanan 3 aylık bekleme süresinin bile yetersiz kalacağını vurguluyorlar. Uzmanlar, hayat sigortasında uygulanan kısıtların, reasürörlerin rehberliğinde uygulandığını, bugün için hastalığı atlatan kişilerde ileride ne gibi rahatsızlıkların çıkacağına yönelik elde yeterli veri bulunmadığını, bu nedenle de ek primler talep edildiğini söylüyorlar.

Ekstra Prim Alınabilecek

Dış başında yer alan haberlere göre de ömür boyunu kapsayan hayat sigortası, 3 aylık bekleme süresinden sonra yapılabilecek; yapılıp yapılmayacağı da virüsün kişinin sağlığı üzerindeki etkisine bağlı olacak. Uzmanlar, yapılacak incelemeler sonucunda kişinin, virüsten kaç organının etkilendiğine göre ek prim talep edilebileceğine, eğer virüs herhangi bir komplikasyona neden olmadıysa ve uzun vadeli etkisinin olmayacağının tespiti halinde de ekstra bir prim alınmayacağına değiniyorlar.

Exit mobile version