Sigorta Gazetesi

Kredi ile bağlantılı sigortalara yeni düzenleme

SEDDK, başta hayat sigortası olmak üzere kredi ile bağlantılı yapılan sigortaların işleyişine açıklık getirdi. Buna göre tüketicinin açık talebi olmadan ve bilgilendirme metnini imzalamadan kredi ile bağlantılı sigorta yapılamayacak. Tüketicinin sigorta şirketini seçme hakkı sınırlandırılamayacak. Sigorta sözleşmesine veya kredi sözleşmesine sigortanın belirli bir sigorta şirketine yaptırılmasına ilişkin konan her türlü şartın geçerliliği olmayacak. Bankaların, kredi ile birlikte yapılan sigortalar konusunda tüketiciyi kısa mesaj ile bilgilendirecek. Mesajın içeriğinde, “… numaraları… poliçeniz düzenlenmiştir. Haklarınızı sade ve anlaşılır bir şekilde öğrenmek için lütfen aşağıdaki linke tıklayın” ifadesi yer alacak. İşte, kredi ile bağlantıyı yapılan sigortalarda izlenecek yol haritası.

Yazan: Oben ÜNÜVAR

Kredi ile bağlantılı yapılan hayat, ferdi kaza, zorunlu deprem ve konut sigortalarına açıklık getirildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Genelge yayımladı.

Bankalardan verilen kredilerle birlikte yapılan kredi bağlantılı sigortalarla ilgili 2021’nin aralık ayında yönetmelik yayınlanarak, kredi bağlantılı sigortaların şartlarında değişikliğe gidilmişti. Şimdi de SEDDK, genelge yayınlayarak, kredi ile bağlantılı yapılan sigortaların uygulanmasındaki şartlara açıklık getirdi. Buna göre, kredi ile bağlantılı yapılan sigortalara; sigortanın yapılış şeklinde tüketicinin bilgilendirilmesine, sigortanın nasıl ve ne şekilde iptal edileceğinden banka ve sigorta şirketlerinin izleyeceği yola kadar her sürece sıkı takip geldi.

En önemli değişikliklerden biri ise bankaların, kredi ile birlikte yapılan sigortalar konusunda tüketiciyi kısa mesaj ile bilgilendirecek olması. Bu şekilde yapılacak bilgilendirme SEDDK’nın belirlediği link ile birlikte kısa mesajın içeriğinde, “… numaraları… poliçeniz düzenlenmiştir. Haklarınızı sade ve anlaşılır bir şekilde öğrenmek için lütfen aşağıdaki linke tıklayın” ifadesi yer alacak.

Peki, genelge ile kredi ile bağlantılı yapılacak sigortalarda işleyiş nasıl olacak, tüketicinin hakları neler? İşte, madde madde detaylar.

TÜKETİCİYİ BİLGİLENDİRME ZORUNLULUĞU

YENİLEME SORUMLULUĞU TÜKETİCİNİN

ZORLA SİGORTA YAPILAMAYACAK

SİGORTADAN NASIL CAYILACAK?

Exit mobile version