Sigorta Gazetesi

Kahramanmaraş depreminin maliyeti değişti

Kahramanmaraş depremi için sigorta ve reasürans piyasası sektörü zarar tahmini yüzde 7 daha artırılarak 92,8 milyar TL’ye yükseltildi. Uzmanlar, “Depremlerin vurduğu Şubat 2023’te 92,8 milyar TL, yaklaşık 4,9 milyar ABD Doları veya 4,6 milyar Euro’ya denk gelmektedir. Kur dalgalanması, Türk sigorta piyasasının karşı karşıya olduğu birçok zorluğun bir örneğidir” diyor.

Kahramanmaraş depremi için sigorta ve reasürans piyasası sektörü zarar tahmini, PERILS tarafından yüzde 7 daha artırılarak 92,8 milyar TL’ye yükseltildi ve bu da felaket yaşandığında döviz kurlarıyla 4,9 milyar ABD doları olacaktı. Bu rakam Swiss Re tarafından yapılan 5,3 milyar ABD doları tahmini de dahil olmak üzere bazı tahminlerin gerisinde kalmaya devam ediyor.

PERILS ilk olarak mart ayında, Kahramanmaraş depreminin 3,5 milyar dolara denk gelen 65,4 milyar TL’lik kayba neden olduğunun tahmin edildiğini bildirmişti. Daha sonra, yüzde 32 artışla 86,4 milyar TL’ye yükseltildi ve bu da 4,6 milyar ABD dolar karşılığına den geliyor. Swiss Re, 5,3 milyar dolarlık sektör kaybına dayanarak Türkiye depremleri için kendi rezervlerini belirlemişti. Moody’s RMS daha önce kayıpların muhtemelen 5 milyar ABD dolarının üzerinde olacağını söylemişti. Hannover Re, depremlerin 3,5 ila 4 milyar Euro’luk bir endüstri kaybı olayı olduğunu tahmin etmişti.

Uzmanlar, “Mevcut döviz kurlarında 92,8 milyar TL, yaklaşık 3,4 milyar ABD Doları veya 3,1 milyar Euro anlamına gelmektedir. Ancak, depremlerin vurduğu Şubat 2023’te 92,8 milyar TL, yaklaşık 4,9 milyar ABD Doları veya 4,6 milyar Euro’ya denk gelmektedir. Kur dalgalanması, Türk sigorta piyasasının karşı karşıya olduğu birçok zorluğun bir örneğidir” diyor.

Exit mobile version