Sigorta Gazetesi

‘Kuyumcu 4 altına 1 bedava verir mi?’

Bereket Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Mahmut Güngör, katılım bankalarının bankacılık içindeki payının yüzde 6’larda olduğunu, bireysel emeklilik fonları içinde katılım fonlarının payının ise yüzde 23’e çıktığını söyledi. Güngör, BES’te devlet katkısının önemine de değinerek, devletin, sisteme, dünyanın hiçbir yerinde olmayan katkı sağladığını kaydetti.

Editör: Aytaç NALLAR

Bereket Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Mahmut Güngör, emeklilik fonları içinde katılım fonlarının toplamının 50.8 milyar liraya geldiğini, toplam içindeki payının da yüzde 23’e çıktığını söyledi. Güngör, katılım bankalarının toplam bankacılık sistemi içerisindeki payının yüzde 6‘larda olduğunu hatırlatarak, emeklilik fonları içerisinde katılım fonlarının payının yüzde 23 olduğunu kaydetti.

FAİZSİZ FONLARIN GETİRİSİ YÜZDE 53,44

Mahmut Güngör, “Faizsiz deyince, burada ironik bir durum var, getiri yokmuş gibi anlaşılıyor” diyerek, faizsiz fonların getirilerinden bahsetti. Faizsiz katılım fonlarının getirilerinin diğerlerinin çok üstünde olduğunu kaydeden Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Enflasyona baktığımız zaman 10’uncu ay sonu itibariyle yüzde 15.75. BIST 100 yüzde 17,65, mevduat faizi yüzde 15,78 getirmiş. Dolara baktığımızda yüzde 48,62, euro yüzde 36,91, altın yüzde 46 getiri sağlamış. Konvansiyonel emekli fonlarının getirisi ise yüzde 36,4 olmuş. Gelelim katılım fonlarına. Faizsiz emekli fonlarının getirisi yüzde 53,44 olarak gerçekleşmiş. Yani, doları da, altını da, mevduatı da, borsayı da sollamış durumda. Yüzde 53,44 getirinin üzerine yüzde 25 devlet katkısını da koyduğunuz zaman durum farklı bir boyuta geliyor.

KATILIMCILAR GETİRİLERDEN MEMNUN

Mahmut Gügör, “Neden faizsiz fonların getirisi diğer fonların getirisine göre yüksek?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Şöyle söyleyeyim, içinde hisse senedi var, katılım hesapları var, kamu ve özel sektör kira sertifikaları var, sukuk var, altın ve diğer kıymetli madenler var, gayrimenkul yatırım fonu katılma payları var, girişim sermayesi fonu var. Bunlar hepsi faizsiz sisteme dayalı İslami unsurlar içeren fonlar. Dolayısıyla bunlar bu dönemde oldukça iyi getiri sağladı. Sistemdeki katılımcılar da bu getirilerden memnun. Bu örneği her yerde veriyorum; kuyumcuya gitsek, 4 çeyrek altın alsak, o kuyumcu 4 altın alana bir tane bedava verir mi? Ama BES’te devlet diyor ki, emeklilik sistemine giren bir katılımcı birikimlerini altın fonunda değerlendiriyorsa, altın fonu tercih etmişse yüzde 25’de devlet veriyor. İster az gelişmiş ister çok gelişmiş olsun, dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir avantaj bu. Faizli faizsiz tüm katılımcılarımızın bu hususu dikkate alması lazım. Tasarruf bilincimizin böyle artması lazım.”

Exit mobile version