Sigorta Gazetesi

“Milli gelire katkımız 421 milyar TL’ye çıkar”

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizine göre penetrasyon oranının yüzde 4,5’e çıkması halinde sektörün milli gelire ilave katkısının 421 milyar TL’ye çıkacağını belirterek, “Bu ilave katkı milli gelirimizde yüzde 7,5 oranında bir büyümeye tekabül etmektedir” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, sigorta penetrasyon oranının yüzde 4,5 seviyesine çıkması durumunda milli gelirde yüzde 7,5 oranında bir büyüme yaratacağını söyledi. 11. Sigorta Haftası etkinlikleri kapsamında Uluslararası Sigorta Zirvesi’nin açılışında konuşan Atilla Benli, sigorta sektörünün ekonominin en önemli itici güçlerinden biri olduğunu belirterek, “TSB olarak Boğaziçi Üniversitesinden akademisyenlerle birlikte hazırladığımız Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizine göre Türkiye sigortacılık sektörü penetrasyon oranının mevcut yüzde 2,2 oranından muadil ülkelerde gözlemlenen yüzde 4,5 seviyesine çıkması durumunda; sektörümüzün ülkemizin milli gelirine ilave katkısı endirekt katkılar ile birlikte 421 milyar TL’ye kadar çıkmaktadır. Bu ilave katkı milli gelirimizde yüzde 7,5 oranında bir büyümeye tekabül etmektedir. Bu çalışma sektörümüzün arzu edilen noktalara gelmesi halinde ülke ekonomimize nasıl katkı sağlayacağını açık bir şekilde göstermektedir” dedi.

EKONOMİYE 230 TRİLYON TL TEMİNAT

Atilla Benli, hem sigortacılık hem de emeklilik alanında sektörün büyümeye devam ettiğini ifade ederek, 2021 yıl sonu itibarıyla aktif büyüklüğümüz 427 milyar lirayı, prim üretiminin 105 milyar lirayı, BES’te fon büyüklüğünün ise 244 milyar lirayı aştığını kaydetti. Sektör olarak 2021 yılında ülke ekonomisine sağladıkları teminatın 230 trilyon liraya ulaşırken ödenen toplam tazminat tutarının da 64 milyar liraya yaklaştığını söyleyen Benli, “Öte yandan, 2022 yılının ilk üç ayında prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artışla 43 milyar liraya ulaştı. Benzer şekilde bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü de mayıs ayı itibarıyla geçen yıla göre yüzde 56 artışla 285 milyar lirayı aştı” dedi.

BES’TE HEDEF 500 MİLYAR TL

Atilla Benli, finans sisteminin en önemli başarı hikayelerinden biri olan ve 18 yıldır başarılı bir şekilde her geçen gün güçlenen BES’e dikkat çekerek, şunları söyledi:

“2022 yılı başında devlet desteğinin yüzde 30’a çıkarılmasıyla devletimizden bir kez daha büyük destek gören sistemde 300 milyar TL fon büyüklüğüne ve 14 milyon katılımcıya hızla yaklaşıyoruz. Bireysel emeklilik sisteminde hedefimiz 500 milyar TL fon büyüklüğüne ve 17 milyon katılımcıya ulaşmak. Yakın zamanda hayata geçirilen reformlarla bu hedeflere artık daha yakın olduğumuzu biliyoruz.”

Atilla Benli, DASK havuzundan da bahsederek, DASK’ın, bugün 10,7 milyon adet poliçe ve yüzde 54 oranındaki sigortalı konut sayısı ile yoluna devam ettiğini vurgulayarak, “DASK’ın, kapsamının genişletilmesi yönündeki çalışmalarla daha da büyüyeceğine, daha da geniş bir koruma şemsiyesi hâline geleceğine inanıyoruz. Aynı şekilde, doğal afetlerin önemli bir gündem haline geldiği ve Rusya-Ukrayna savaşıyla hızlanan küresel gıda krizinin konuşulduğu bugünlerde TARSİM’e de özellikle yer açmak istiyorum. TARSİM bugün çiftçilerimiz için her geçen gün önemi daha da artan bir sigorta havuzu oldu. Aynı zamanda TARSİM, kardeş ülkemiz Azerbaycan’da da benzer bir havuzun kurulmasına destek oluyor” şeklinde konuştu.

“SİGORTA KIYMET BİLMEKTİR”

Atilla Benli, iklim değişikliği ve doğal afetlerden en çok etkilenen sektörlerin başında sigorta sektörünün geldiğine de değinerek, “Sürdürülebilirlik odağında yeni iş modellerinin geliştirilmesi sigorta sektörü açısından bir sorumluluk olmasının yanında, müşteri sadakatinin artırılması, sermayeye daha kolay erişim ve uzun dönemde şirket değerinin yükseltilmesi gibi faydaları nedeniyle stratejik bir gereklilik haline gelmiş durumda” dedi.

Atilla Benli, konuşmasını, “Daha bilinçli bir toplum, daha yaşanabilir bir dünya için, Sigorta Kıymet Bilmektir” sözleriyle tamamladı.

Exit mobile version