Sigorta Gazetesi

NASA’dan korkutucu rapor

NASA’nın, hazırladığı yeni iklim raporuna göre 2020 yılı en sıcak yıl olarak tarihe geçti. Dünya’nın ortalama sıcaklığı 1880’lerden bu yana 2 Fahrenheit derecenin üzerine çıktı. Daha da kötüsü dünyanın ısınma eğilimi devam ediyor.

Editör: Serdar YİĞİTOL

2020 yılı en sıcak yıl oldu. NASA tarafından yapılan analize göre, 2020 yılı, dünyanın küresel ortalama yüzey sıcaklığı açısından en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. NASA’nın New York’taki Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü’ndeki (GISS) bilim adamlarına göre, gezegenin uzun vadeli ısınma eğilimi sürerken yılın küresel ortalama sıcaklığı, 1951-1980 arasındaki temel ortalamadan 1,84 derece daha sıcaktı. Analize göre; 2020, 2016’yı çok küçük bir miktar geride bırakarak, kayıtlara en sıcak yıl olarak geçti.

Rekorlar Kırılmaya Devam Edecek

GISS Direktörü Gavin Schmidt, bu konuda, “Son yedi yıl en sıcak yıllar oldu. Bir yılın rekor olup olmaması o kadar da önemli değil. Önemli olan uzun vadeli trendler. Bu eğilimlerle ve iklim üzerindeki insan etkisi arttıkça rekorlar kırılmaya devam edecek” diyor.

Dünya’nın ortalama sıcaklığı 1880’lerden bu yana 2 Fahrenheit derecenin üzerine çıktı. İnsan faaliyetleri, özellikle karbondioksit ve metan gibi sera gazı emisyonları nedeniyle sıcaklıklar artıyor. Yükselen sıcaklıklar; deniz buzu, buz tabakası kütlesi kaybı, deniz seviyesinde yükselme, daha uzun ve daha yoğun ısı dalgaları ve bitki ve hayvan habitatlarında kaymalar gibi olaylara neden oluyor.

Avustralya Yangını Güneş Işığını Engelledi

NASA’nın, hazırladığı yeni iklim raporuna göre, uzun vadeli ısınma eğilimi devam ederken, çeşitli olaylar ve faktörler herhangi bir yılın ortalama sıcaklığına katkıda bulunuyor. Bu konuda da iki ayrı olay dünya yüzeyine ulaşan güneş ışığı miktarını değiştirdi. Yılın ilk yarısında Avustralya çalı yangınları 46 milyon dönümlük araziyi yaktı, duman ve diğer partikülleri atmosfere 18 milden fazla yükselterek, güneş ışığını engelledi ve muhtemelen atmosferi biraz soğuttu.

Kuzey Kutbu Üç Kat Daha Hızlı Isınıyor

Buna karşılık, devam eden koronavirüs pandemisiyle ilgili küresel kapanmalar azaldı. Birçok alanda partikül hava kirliliği, yüzeye daha fazla güneş ışığının ulaşmasına izin verdi ve küçük ama potansiyel olarak önemli bir ısınma etkisi üretti. Bu kapatmalar, geçen yıl karbondioksit (CO2) emisyonlarının miktarını da azaltmış gibi görünmekte, ancak genel CO2 konsantrasyonları artmaya devam etti ve ısınma kümülatif emisyonlarla ilişkili olduğundan, önlenen toplam ısınma miktarı minimum olacak.

NASA’nın raporuna göre uzun vadede, dünyanın bazı bölgeleri diğerlerinden daha hızlı ısınıyor. Gavin Schmidt’e göre, dünyanın ısınma eğilimleri en çok Kuzey Kutbu’nda belirgin ve son 30 yılda dünyanın geri kalanından üç kat daha hızlı ısınıyor. Okyanuslar tarafından daha fazla güneş ışığı emiliyor ve sıcaklıklar daha da artıyor.

Exit mobile version