Sigorta Gazetesi

Normale dönüş ancak 2022’de

CEO’lar ile, bu yılın ocak-mart döneminde yapılan ankette iş süreçlerinin ne zaman ve nasıl normale döneceği konusunda beklentileri araştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre CEO’lar kısa vadede normalleşme beklemiyor. CEO’lar ofise dönmek için nüfusun yüzde 50’den fazlasının aşılandığını görmek istiyor.

KPMG, 2020 başındaki CEO Araştırması ve 2020 yazındaki kovid-19 Özel CEO Araştırması’ndan sonra bu yılın ilk üç ayında yeniden iş liderlerinin nabzını tuttu. 11 ülkeden 500 CEO ile gerçekleştirilen 2021 CEO Outlook Pulse anketinde, dünyanın en güçlü şirketlerini yöneten iş liderlerinin ‘normale dönüşü’ nasıl gördüğü ve nasıl planladığı araştırıldı. Araştırma, yeni gerçekliğe hazırlanan CEO’ların en önemli parametresinin ‘aşıya erişim potansiyeli’ olduğunu gösteriyor.  CEO’lar normale dönüş için 2020 yazına göre daha net ve orta vadeli bir stratejiye sahip. Ancak küresel iş liderlerinin yüzde 45’i bu yıl normale dönüş beklemiyor. CEO’lara göre ekonominin ve iş düzeninin normalleşmesi 2022’den önce mümkün görünmüyor. 2022’deki bu normalleşmenin de eskisinden hayli farklı olacağı görüşü ağırlık kazanıyor.

Küresel ekonominin en büyük şirketlerinin yöneticileri, normale dönüş ve normalin yeni kuralları planlarına çalışıyor ancak iş gücünün kovid-19 aşısına erişememesi stratejilerin yeniden ele alınmasını zorunlu kılıyor. CEO’ların yüzde 31’i 2021’de normale dönmeyi bekliyor, yüzde 45’i normalleşmenin 2022’de başlayacağını düşünüyor, yüzde 24’ü ise işlerin sonsuza kadar değiştiğini söylüyor.

2021 CEO Outlook Pulse Araştırması’ndan öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

İşe Dönüşte İlk Kriter Aşı 

Ofislerin Küçülmesi Askıda Mı? 

Siber Güvenlik Yeniden Bir Numara

Araştırma sonuçlarını değerlendiren KPMG Türkiye Başkanı Murat Alsan, şunları söyledi: “Pandeminin başındaki ani belirsizlik ve şiddetli değişim üzerinden bir yıl geçti. CEO’lar yönettikleri işletmeleri istikrara kavuşturacak temelleri attılar. Araştırmaya göre, çok az iş lideri normale hızlı bir dönüş olacağı görüşünde. Büyük çoğunluğu normal iş düzenine geçmenin biraz daha vakit alacağını düşünüyor. Bu nedenle en yakın tarih 2022 çıkıyor.”

Exit mobile version