Sigorta Gazetesi

Obalı, el konan şirketler için masadaki formülleri anlattı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, el konulan iki sigorta şirketine yönelik çalışmaları ve bu şirketlerin sigortalılarının durumları hakkında değerlendirmeler yaptı. Obalı, şirketlere el konulmasının sigorta sektörüne etkisini de değerlendirdi.

Editör: AYTAÇ NALLAR

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, iki şirketin toplam sigorta pazarı içindeki payının binde 3,6 gibi küçük bir pay olduğunu, bu nedenle de sektöre etki yaratmayacağını belirterek, her iki şirketin trafik sigortasında faaliyet göstermediğini, ağırlıklı olarak kasko sigortalarına odaklandıklarını kaydetti. İki şirkette toplamda 130 bin poliçe sahibi olduğunu açıklayan Obalı, “Bunun da 100 bini kasko poliçesi. Bu kasko poliçelerinde penetrasyonu çıkartmaya çalışıyoruz. Poliçelerin ağırlıklı acente kanalından alındığını görüyoruz. Sigorta Bilgi Merkezinde bunun verileri var” dedi.

POLİÇE SAHİPLERİ NE YAPACAK?

Özgür Obalı, bundan sonraki sürecin poliçe sahiplerinin ne yapacağı konusu olduğuna dikkat çekerek, “Bu konuda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Seçeneklerden bir tanesi, bunların poliçelerinin devam etmesiydi ama bu seçenek masada pek yok. Tahminiz, acentelerin, sigortalıları ile konuşarak poliçelerini iptal etmeleri konusunda sigortalıları ikna edecekler; kalan primi de iade edeceklerdir. Bu tüm sigortalar için geçerli. Mesela, Gri Sigorta’nın bir miktar yangın sigortası, inşaat poliçesi var ama cüzi. Dolayısıyla bu yükümlülüklerinin hepsinin devam etmeyeceği varsayımıyla konuşursak prim iade süreci söz konusu olacak. Bu iade sürecinde gün esaslı kişiler primlerini iade alacaklar” şeklinde konuştu.

ŞİRKETLER AKTİF DURUYOR

Özgür Obalı, el konulan şirketlerin ellerinde mal varlıkları olduğunu, kasalarında da para bulunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Kasadaki paralardan karşılanabilen kısımları karşılanacak, kalan kısımların ne yapılacağı konusunda bir formül üzerinde çalışıyoruz. Vatandaşın mağduriyetini engellemek için biz çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yapıyoruz. Şirketler hali hazırda şu anda aktif duruyor. Onların call centerları hala aktif. Sigortalılar, karşı tarafta bir muhatap bulabilecek. Tabi bu bir süreç, geçiş süreci bir zaman alacaktır. Zaten poliçelerin birçoğu bir yıllık ömürlü poliçeler, vadesine kadar belli bir şekilde yönetilecek. Ondan sonra da muhtemelen sigortalarımız başka bir sigorta şirketinin kapısını çalacaklar ve uygun rekabet çerçevesinde uygun bir poliçeyi alacaklar.”

Exit mobile version