Sigorta Gazetesi

Ödenen hasar 7 milyar TL’yi bulacak

TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Tufan Özel, tarım sigortalarının 9 aylık dönemini değerlendirdi. Özel, dokuz aylık dönemde 1.9 milyon adet poliçe karşılığında 10.9 milyar TL prim üretildiğini, 350 milyar TL’lik tarımsal varlığın teminat altına alındığını söyledi.

TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Tufan Özel, devlet destekli tarım sigortasında sene sonu ödenecek hasarın 7 milyar TL’yi bulacağını söyledi. Tufan Özel, tarım sigortalarının 9 aylık dönemini değerlendirdi.

Tufan Özel, dokuz aylık dönemde 1.9 milyon adet poliçe karşılığında 10.9 milyar TL prim üretildiğini, 350 milyar TL’lik tarımsal varlığın teminat altına alındığını belirterek, bitkisel ürün sigortalarında 23.3 milyon dekarlık alanın ve 12.4 milyon hayvanın da sigortalandığını açıkladı. İlk dokuz ayda 3.7 milyar TL’lik hasar ödendiğini ifade eden Özel, “Önümüzdeki dönemde 3 milyar 175 TL milyon ödeme daha yapmayı öngörüyoruz. Yani yılsonuna doğru yaklaşık 7 milyar liralık bir hasar ödemesi yapmayı öngörüyoruz” dedi.

DOKUZ AYDA 450 BİN HASAR İHBARI

Tufan Özel, 9 aylık dönemde tüm branşlardan 450 bin adet hasar ihbarı aldıklarını, bunun 290 bininin bitkisel ürün ve seralardan kaynaklandığını vurgulayarak, şu açıklamaları yaptı:

“160 bin hayvan hayat tarafından hasar ihbarı geldi. Bitkisel ürünlerde en çok dolu hasar ihbarı almışız. 112 bin adet ihbar ile dolu hasarı birinci sıra geliyor. İkinci sırada don hasar ihbarı geliyor; 76 bin ihbar almışız. Üçüncü sırada 23 bin ihbar ile sel ve su baskını geliyor. Son dönemde yaşanan olaylara bakarsak çoğu sel ve su baskını. Su baskını hasarı son dönemde üçüncü sıraya kadar yükseldi.”

TOPLAM HASARIN 2.5 MİLYAR TL’Sİ DOLUDAN

Tufan Özel, toplan ödenen 3.7 milyar liralık hasarın 2.5 milyarının dolu hasarlarından kaynaklandığına da değinerek, “İlk don hasarını mart sonu nisan başı gibi aldık. Daha sonra mayıs ayı gibi dolu sezonu başlıyor. Aslında Türkiye’nin tamamında dolu yağışı oluyor. Ama en çok hasar ihbarı nereden aldınız derseniz; mesela Manisa ilk sırada geliyor. Aslında kronik ama her sene orada dolu olmazsa don olur, don olmazsa dolu olur. Oradaki sigortalılık oranı yüksek. Dolayısıyla bu sene de ekstradan daha fazla oldu. İkinci sırada Malatya geliyor. 25 bin ihbar aldık, kayısı da. Sonra Giresun, Konya geliyor” dedi.

Tufan Özel, bu sene 220 milyon TL’lik kuraklık hasar ödemesi yaptıklarını da ifade ederek, “Aslında kuraklık değil; aşırı yağış ve don hasarı ödedik. İç Anadolu bölgesinde kuraklık verim sigortası yapan üreticilerimiz don hasarı aldılar. Güneydoğu Anadolu bölgesinde mercimeklerde özellikle aşırı yağıştan dolayı bir hasar oldu. Onlar da aşırı yağıştan dolayı hasar aldı” şeklinde konuştu.

Exit mobile version