Sigorta Gazetesi

Ölken: Ekvator kuşağında yaşıyor gibiyiz

AXA Sigortası CEO’su Yavuz Ölken, doğal afetlerin neden olduğu zararlar hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Ölken, 2020’de, afetlerin 6 milyar liranın üzerinde zarara yol açtığını, bunun 2.2 milyar lirasının sigortacılar tarafından karşılandığını belirterek, aradaki 4 milyar liralık farkın vatandaşın, çiftçinin, küçük işletmelerin ve devletin üzerinde kaldığını vurguladı. Ölken, 2020’nin, afetler açısından iz bırakan bir yıl olduğunu vurgulayarak, “Ülkemizde ilk kez hortumlar, siklon dediğimiz atmosferik hareketler görüyoruz. Biz neredeyse ekvator kuşağında yaşıyormuş gibi bir ülke olmaya başladık” dedi.

Editör: Aytaç NALLAR

AXA Sigortası CEO’su Yavuz Ölken, iklim değişikliği ve iklim değişikliğinin dünyada ve Türkiye’deki etkileri konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yavuz Ölken, 30 yılda çok farklı afetler gördüklerini ancak 2020’nin afetler açısından farklı sinyaller verdiğini belirterek, “Depremin etkilerini biliyoruz ama eskiden doğal afet dediğimizde işyerlerini, evleri su basardı. Şimdi sel dediğiniz zaman araçlar, tekneler, evler, iş yerlerini su basıyor, maalesef can kayıpları oluyor. Artık etkilenmeyen yok. Ülkemizde ilk kez hortumlar, siklon dediğimiz atmosferik hareketler görüyoruz. Bunlar artık ekvator kuşağının neredeyse bir paralel yukarı geldiğini gösteriyor. Yani biz neredeyse ekvator kuşağında yaşıyormuş gibi bir ülke olmaya başladık” dedi.

Yavuz Ölken, 2020’nin, son 30 yılın en sıcak ikinci yılı olduğunu, Münich Re’nin bir araştırmasına göre de bugün yaşananların 2020’deki ısınmayla alakası olmadığını, 2015-2016 döneminde ortaya çıkan ısınmanın neticesi olduğunu söyledi.

210 Milyar Dolar Zarara Neden Oldu

Yavuz Ölken, 2020’de, dünyada, afetlerin neden olduğu zararın 210 milyar doları bulduğunu, 2019’da ise zararın 166 milyar dolar olduğunu, afet zararlarında yüzde 40’lık bir artış yaşandığını ifade ederek, “Geçen yıl 210 milyar dolarlık zararın 82 milyar doları sigorta sistemi tarafından karşılandı. 2019 yılında ise 166 milyar dolarlık zararın 57 milyar doları sigortadan tanzim edildi” dedi.

Afet zararlarının coğrafyadan coğrafyaya değişiklik gösterdiğini kaydeden Yavuz Ölken, sözlerini şöyle sürdürdü: “210 milyar dolarlık kaybın 17 milyar doları tek bir büyük sel afetinde, Çin’de oluştu. Çin’de en yüksek sigortalılık oranı yüzde 10. Yani muazzam bir ekonomik kayıp var. Amerika kıtasında 2020, 30’un üstünde fırtına ve 13 kasırga ile rekor yıl oldu. Loura kasırgası bir defa da 13 milyar dolar etki yarattı. Amerika’da sigortalılık oranı yüzde 80’lerde. Bir de yangınlar var; bizde doğal afetler deyince kuraklığı ve yangınları atlıyoruz. Amerika kıtasının kuzeyinde ve güneyinde inanılmaz yangınlar oluştu ve 16 milyar dolarlık zarara yol açtı.  Mesela bizde de benzer bir durum yaşandı. Hayatımızda ilk kez biz sigortacılar olarak İskenderun’da, Ayvalık’ta kuraklık sonucu ortaya çıkan yangınlar sonucu konut ve ticari hasarlar ödedik.”

2020 Zorlu Bir Yıldı, Afetler İz Bıraktı

Yavuz Ölken, Türkiye’de, 2020’de yaşanan afetlere ve afetlerin neden olduğu zararlar hakkında da açıklamalar yaptı. 2020’nin, afetler açısından iz bırakan, zorlu bir yıl olduğuna dikkat çeken Ölken, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2020 yılı Elazığ depremi ile başladı, maalesef. Burada DASK, önemli bir görev üstlendi ve 37 bin 500 seviyesinde ihbar dosyası açıldı; 265 milyon liralık ödeme yapıldı. DASK dışında 3 bin hasar dosyası açıldı ve 50 milyon lira mertebesinde sigortacılar olarak biz ödedik. Yine depremlerden gidelim. Ekim sonundaki İzmir depreminde yine DASK, çok başarılı iş gerçekleştirdi ve 275 milyon lira ödedi. Bizler de 8 bin civarında hasar ihbarı aldık, karşılığında da 250 milyon lira ödedik.”

Türkiye’de Zarar Tutarı 2.2 Milyar TL

Eskiden doğal afet sezonları olduğuna, artık bu durumun ortadan kalktığına ve her an afetler yaşandığına da değinen Yavuz Ölken, 2020’de, dolu, hortum, fırtına, sel, su baskını gibi hasarlar sonucu sektörün 350-400 milyon lira ödeme yaptığını kaydetti. 2020’nin tarım sigortası açısından da ilginç bir yıl olduğunu hatırlatan Ölken, şu açıklamaları yaptı:

“Biz, TARSİM, DASK ve sigorta şirketleri olarak bu ülkedeki varlıkları korumaya çalışıyoruz. TARSİM, geçen sene 950 milyon lira mertebesinde bir zararı karşıladı. Topladığımızda geçen sene, afetler nedeniyle sigorta sistemi 2.2 milyar lira hasar ödemesi yaptı. Bizim ölçeğimizde bu rakam küçük değil ve 2019’a göre hasar tutarı yüzde 100’e yakın artmış durumda. Yani, geçen sene, sigortasız hasarla birlikte toplam 6-7 milyar liralık bir zarardan söz edebiliriz. Aslında sigorta alınmış olsaydı, sigorta sistemi bu 6-7 milyar lirayı karşılardı. Aradaki 4 milyar liralık fark vatandaşın, çiftçinin, küçük işletmelerin ve devletin üzerinde kaldı.”

Hızlı Hareket Ediyoruz Çabuk Bırakıyoruz

Yavuz Ölken, “Yaşanan afetler, tüketici nezdinde sigortaya olan talebi artırdı mı?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Bu soruya şöyle cevap vereceğim; mesela, İzmir depreminin hemen ardından konut, işyeri ve DASK sigortalarına talep arttı; ocak ayından itibaren eski normale döndü. Biz kültür olarak hızlı hareket ediyoruz ama çabuk bırakıyoruz. Ege bölgesinde son yaşanan olaylar, Alaçatı, Urla, Ayvalık’a kadar etkiledi. TARSİM Genel Müdürümüz ile yaptığım görüşmede, özellikle Ege bölgesinde sera sigortacılığı ilgili sigortalanma oranının yüzde 5 ila 10 arasında olduğunu duyunca çok üzüldüm. Yani, devlet destekli tarım sigortası gibi bir imkan var. Bu olaylar sonrasında sigortalanma oranı hemen artacaktır. Ama bunu sürdürülebilir kılamayan bir yapımız var.”

Exit mobile version