Kurumsal Risk Yönetimi Derneği (KRYD) tarafından düzenlenen 11. Global Riskler Zirvesi’nde konuşan Yavuz Ölken, “Riskler ne olacaktan önce, sigorta ekosistemi geleceğin korkutucu gardiyanı gibi davranıyor. Bizler öyle değiliz” dedi.
AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, sigortacılığın tavır değiştirmesi gerektiğini belirterek, “Bizler geleceğin korkutucu gardiyanı değiliz” dedi. Kurumsal Risk Yönetimi Derneği (KRYD) tarafından düzenlenen 11. Global Riskler Zirvesi’nde konuşan Yavuz Ölken, “Belirsizlik çağında sigorta ekosistemi bir kaotik ortama mı giriyor? Meseleye biraz böyle yaklaşmamız lazım” şeklinde konuştu.
Yavuz Ölken, risklerden önce sigortacılık ekosisteminin iyi bir ekosistem olup olmadığı konusunda el sıkışmak gerektiğini belirterek, “Bu kadar karmaşık riski sigorta ekosistemi olmadan yönetemeyiz. Bir kere bunda el sıkışalım, havamızı değiştirelim” dedi.
GELECEĞİN TAPUSUNU VERİYORUZ
Sigortacılığın tavır değiştirmesi gerektiğini ifade eden Ölken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Riskler ne olacaktan önce, sigorta ekosistemi geleceğin korkutucu gardiyanı gibi davranıyor. Bizler öyle değiliz. Biz sigorta ekosistemi, oyuncular, hatta bence kurumsal organizasyonlar, risk ekipleri; bizler geleceğin korkutucu gardiyanı değiliz. Biz sigorta ekosisteminin profesyonelleri, gelecek hayatı daha rahat yaşayabilmek için öngörülebilen ve öngörülemeyen bütün risklere hazırlanarak; geleceğin tapusunu vermeye çalışıyoruz, insanlara. İşyerlerinin, büyük kurumsal firmaların, küçük işletmelerin, iş sürekliliğinin tapusunu vermeye çalışıyoruz. Böyle bakmamız lazım.”
SİGORTA EKOSİSTEMİNİN TANIMI
Sigortacılık ekosisteminin tanımı da yapan Yavuz Ölken, “Sigorta ekosistemi, global ekonomiyi, bireyleri, kişisel yatırımları, küçük işletmeleri, büyük işletmeleri gelecekte rahat ettirmek için onların hayatını ve sürdürülebilirliklerini sağlamak için elinden geleni yapan ve yaşam konforu sağlayan, tapu veren, onların hayatını garanti altına alan, işletmenin geleceğini garanti almaya çalışan bir ekosistemdir” dedi.
Ölken, sigortacıların ürün satmadığını, hizmet satmaya da çalışmadığını vurgulayarak, “Bizler gerçekten bu toplumu, iş dünyasını daha ileri taşımak için işbirlikçi çözümler üretiyoruz. Geleceğin tapusunu veren, işletmeye süreklilik kazandıran bir ekosistemi temsil ettiğimizi hiçbir zaman unutmayalım” dedi.
BEŞ AYRI JENERASYONA HİZMET VERECEĞİZ
Yavuz Ölken, gelecek risklerini konşurken insan faktörünü unutmamak gerektiğine de dikkat çekerek, bu konuda şunları söyledi:
“Konumuz insan olunca da gelecek için riskleri konuşuyorsak, jenerasyonları ihmal etmemeliyiz. Bugün değil ama 30 yıl içinde dünya tarihinde ilk kez 5 ayrı jenerasyon aynı anda çalışan olacak, tüketici olacak, müşteri olacak. 1946 yılında doğanlarla, 2013 yılında doğanlar aynı anda müşteri de olacak, tüketici de olacak, çalışan da olacak. Bunu bizim anlamamız gerek. Konvensiyonel yapı değişti. Dijital dönüşüm avcıları çıkıyor karşımıza, evhamlı ebeveynler çıkıyor. Kitleler değişiyor. Gelecek risklerini konuşuyorsak toplumların neyi temsil ettiğini çok iyi anlamak gibi görevimiz var. Buna sigorta sektörü de, endüstri de odaklanmıyor.”