Sigorta Gazetesi

Online harcamalar yüzde 45 arttı

Açıklanan rapora göre, 2020’de, Türkiye’de gerçekleşen e-ticaret harcamalarının toplam tutarı 226 milyar lirayı bulurken, online alışverişlerin yüzde 63’ü mobil uygulamalar üzerinden yapıldı.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Deloitte Digital tarafından hazırlanan TÜBİSAD Ekonominin Dönüştürücü Gücü: E-Ticaret Etki Analizi 2020 raporuna göre, e-ticarete katılan işletme sayısı 2015’ten bu yana yüzde 42 oranında arttı.

Rapora göre, 2020’de Türkiye’de gerçekleşen e-ticaret harcamalarının toplam tutarı 226 milyar TL. E-ticaret harcamaları pandemi etkisiyle yüzde 45 oranında büyüdü. Online alışverişlerin yüzde 63’ü mobil uygulamalar üzerinden yapıldı.

Rapor, e-ticaretin tüketici algısına da ışık tuttu. Tüketicilerin yüzde 41’i sosyal medyanın online alışverişlerde ürün tercihlerini etkilediğini ifade etti.

İnternet Satışları Pandemi Sonrasında da Artacak

Rapora göre, işletmelerin yüzde 22’si internet satışları için ek istihdam yarattı. İnternetten satış yapmanın toplam satışlarını artırdığını belirten işletme oranı yüzde 75. İnternet satışlarının pandemi sonrası artmaya devam edeceğini öngören firmaların oranı ise yüzde 39. Giyim ürünleri, yüzde 85 oranla online’da en fazla alışveriş yapılan kategori olarak öne çıktı. Tüketicilerin en çok tercih ettiği e-ticaret kanalı ise yüzde 91 oranla e-ticaret pazar yerleri oldu.

EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, ticaretin ‘e’ halinin giderek yaygınlaştığını belirterek, sosyal medya reklamları yayımlayan işletmelerin oranının yüzde 63’e yükseldiğini söyledi.

Exit mobile version