TEB Portföy Genel Müdürü Yağız Oral, BES ve emeklilik fonlarının getirileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Oral, kamu borçlanma araçlarının bu sene içerisinde devreye girdiğini ve düşen faizlerle 2025’in belki de favori yatırım aracı olacağını söyledi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
TEB Portföy Genel Müdürü Yağız Oral, 2025’in favori yatırım aracının kamu borçlanma araçları olacağını söyledi. Oral, BES ve emeklilik fonlarının getirileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Son 5 yılda emeklilik fonlarının enflasyonun ciddi üzerinde getiri sağladığını, bu 5 yılın enflasyonun çok yüksek olduğu bir dönem olduğunu belirten Oral, 2020’de, ortalama BES fonlarının yüzde 26 getiri sağlarken, enflasyonun 14,5 seviyesinde kaldığını kaydetti. 2021’de yüzde 44 emeklilik fonlarının getirisi olduğunu aynı yıl enflasyonun ise yüzde 36 olduğunu kaydeden Oral, “2022’de 62 getiriye karşılık enflasyon 64 olmuş. Küçük bir miktar enflasyonun altında kalmış. 2023’te ise fonların getirisi yüzde 68 olmuş, enflasyon ise yüzde 60. Yine sekiz puanlık bir fark var. Geçen sene 47 getiriye karşılık enflasyon yüzde 44 oldu. Bu bahsettiğim senelerde fonların getirisi mevduatın çok üzerinde oldu” dedi.
YAPILACAK SEPET UZUN VADEDE KAZANDIRIR
Oral, emeklilik sisteminin 30-40 yıllık geleceği hazırlamak üzerine kurulu bir sistem olduğunu, bu nedenle de getirilerin enflasyonun üzerinde kalması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“2022’de en yüksek getiren varlık sınıfı hisse senetleri; yüzde 96 seviyesinde bir getiri var. Geçtiğimiz seneye bakıyorsunuz, bu oran yüzde 30’lara inmiş. 2023’te altın yüzde 80 getirmiş. Hangi varlık sınıfları arasında geçiş yapılacağı doğru bilinirse ve bir sepet yapılırsa tek bir varlık sınıfı değil de, yapılan sepet uzun vadede çok kazandırıyor. Bugünkü tercihlere baktığımızda katılımcıların yüzde 32’sinin kıymetli madenler, ama ağırlıklı altında olduğunu gözlemliyoruz. O da ülke olarak da altını seven bir toplum olmamızdan kaynaklanıyor. Kaldı ki, altının son dönemlerde özellikle jeopolitik belirsizliklerle beraber de güvenli liman özelliği var. Dolayısıyla yüzde 32’si altında, yüzde 24’ünün ise hisse senedinde olduğunu görüyoruz. Uzun vadeli bir yatırım için yüzde 24’lerde hisse senedi hala az ama buralara tek hanelerden geldik. Dolayısıyla yüzde 55’ini altın ve hisse senediyle açıklıyoruz.”
Kamu borçlanma araçlarının bu sene içerisinde devreye girdiğini ve düşen faizlerle 2025’in belki de favori yatırım aracı olacağını belirten Oral, “Enflasyonun ve faizlerin düştüğü dönemler, kamu borçlanma araçlarının genelde diğer varlık sınıflarına göre daha yukarıda getiriler sağladığı dönemlerdir. Nitekim buna da tepkisiz kalınmamış, sistemin içinde kamu borçlanma araçlarına yapılan yatırımlar yüzde 13’e yükselmiş. Tek bir varlık sınıfında bulunulmamalı, karma yapılmalı ve o karma da belirli aralıklarla değiştirilmeli” dedi.
YILLIK 2.116 LİRA İLE BİRAZ ZOR
Yağız Oral, BES katılımcılarına öneriler de bulunarak, üç önerisini sıraladı. Öncelikle bir BES planı alınması gerektiğini vurgulayan Oral, sözlerini şöyle sürdürdü:
“BES’e ortalama aylık katkı, 18 milyona yaklaşan yatırımcıyla beraber 2 bin 116 lira civarında. Bugünkü 2 bin 116 lira ile ileride çok büyük bir rakam almak biraz zor. Düzenli olarak emeklilik planında olup katkı yapmak lazım. Onu maksimize etmek lazım. İkincisi, emeklilik şirketinin önerileri kullanırsa getiri de maksimize edilir. Üçüncü, olayın devlet katkısı boyutu var. Devlet katkısını uzun yıllar alabilmeniz için belki burayı da maksimize etmekte fayda var. Bugün baktığınızda yıllık 93 bin TL’ye kadar devlet katkı verebilmekte. Dolayısıyla bu üç maddeye dikkat edilmesini öneririm.”