Sigorta Gazetesi

Orta Vadeli Program’da Otomatik BES detayı

2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete’de yayımlandı. Programda sigortacılık ve BES’te atılacak adımlara da detaylı yer verildi. Yapılacaklar arasında en dikkat çekeni ise , işverenleri tarafından çalışanların BES’e girmesine imkan tanıyan Otomatik Katılım Sistemine yönelik atılacak adım oldu. Plana göre, otomatik katılım sistemi, diğer emeklilik sistemleri ile birlikte bütüncül bir şekilde değerlendirilerek çalışanlar için uzun dönemli ve tamamlayıcı bir tasarruf ve özel emeklilik sistemine dönüştürülecek.

Orta Vadeli Program’da (OVP), sigorta ve bireysel emeklilik sistemine detaylı yer verildi. Ekonomiye ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı Orta Vadeli Program’ın (OVP) onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ve 2023-2025 dönemini kapsayan OVP ile temel ekonomik büyüklükler ve hedefler belirlenirken; Planda, sigortacılık ve bireysel emeklilik sistemi hakkında atılacak adımlar da netleşti.

OVP’nin, Finansal İstikrar bölümünde sigortada ve BES’te, önümüzdeki üç yılda yapılacaklar madde anlatıldı. Plan ile finansal sistemde tasarrufların artırılması, kaynak dağılımında etkinliğin sağlanması, sermaye piyasaları geliştirilerek finansmana erişimin kolaylaştırılması ve finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması suretiyle finansal istikrarın desteklenmesi amaçlanıyor.

SİGORTADA ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTACAK

OVP’nin finansal istikrar için uygulanacak politika ve tedbirlerde sigortacılıkta ve BES’te yapılacaklara geniş yer verildi. OVP’de, “Ülkemizde sigortalılık oranının ve katılımcı sayısının yeterli düzeye ulaşması, sigortacılık ve özel emeklilik sektörünün derinleşmesi ve tabana yayılması amacıyla bireysel sigorta ve özel emeklilik branşlarında ürün çeşitliliğinin artmasını destekleyen uygulamalar geliştirilecektir” denildi.

OVP’DE OTOMATİK KATILIM DETAYI

OVP’de dikkat çeken bir başka husus ise, işverenleri tarafından çalışanların BES’e girmesine imkan tanıyan Otomatik Katılım Sistemine yönelik atılacak adım oldu. OVP’de, bu konuda, “Otomatik katılım sistemi, diğer emeklilik sistemleri ile birlikte bütüncül bir şekilde değerlendirilerek çalışanlar için uzun dönemli ve tamamlayıcı bir tasarruf ve özel emeklilik sistemine dönüştürülecektir” denildi.

ZORUNLU AFET SİGORTASINA BAŞLANIYOR

Ayrıca, OVP’de, Zorunlu Afet Sigortası’nın da uygulamaya gireceğine yer verildi. Bu konuda da, doğal afetlerden kaynaklanabilecek mağduriyetlere karşı vatandaşları korumak ve kamu yükünü hafifletmek için bütüncül bir afet sigortası ürünü olarak tasarlanan Zorunlu Afet Sigortasının konut sahiplerine sunulmaya başlanacağına dikkat çekildi.

Exit mobile version