DASK Koordinatörü Erdal Turgut, Kahramanmaraş depremi sonrası yaşanan hukuki süreç hakkında değerlendirmelerde bulundu. Turgut, Tahkim Komisyonu’ndan farklı kararlar çıktığını belirterek, “Lehte karar da var aleyhte karar da. Teknik olarak alınan bir kararın bir tarafa farklı, diğer tarafa farklı uygulanması bizim açımızdan da sıkıntı ve bunu doğru uygulayabilmek adına konuyu Yargıtay’a taşıdık. Son kararı Yargıtay verecek” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
DASK Koordinatörü Erdal Turgut, Kahramanmaraş depremi sonrası ihtilaflı hasarları ödemek için Yargıtay kararını beklediklerini açıkladı. Turgut, hukuki süreç hakkında değerlendirmelerde bulundu. Turgut, deprem sonrası iki temel dava konusu olduğunu, bunlardan birinin zeyilname yaptırmamış kişilere de yeni teminatlar üzerinden ödenmesine yönelik taleplerden kaynaklanan hukuki süreç, diğerinin ise DASK’ın ödediği tutardan memnun olmayan kişilerin açtığı davalar olduğunu belirtti.
Erdal Turgut, zeyilname konusundaki yasal sürecin devam ettiğini ve bu konuda muhtelif kararlar olduğunu ifade ederek, “Bazen basına da yansıyor ve emsal karar gibi lanse ediliyor. Burada emsal bir karar yok. Burada muhtelif kararlar çıktı. Zeyilname yaptırmış kişinin yeni teminatlar üzerinden alacağı, yaptırmamış kişinin ise poliçesinde yazan teminatlar üzerinden alacağı kararı var ki, bu durum DASK’ın genel şartları ile uyuşuyor. Bu kararlar bizim lehimize sonuçlanıyor. Mahkemeler zaten bu yönde kararlar veriyor. Ama Sigorta Tahkim Komisyonu’nda benzeri kararlar da var, aleyhte kararlar da var. Tahkimden, zeyilname yapılmamış olsa da DASK ödeyecek kararı da var” dedi.
YARGITAY’IN KARARI EMSAL OLACAK
Aynı kurumdan iki farklı karar çıkmasının sorun oluşturduğunu, DASK’ın tüm kesimlere eşit davranması gerektiğini vurgulayan Turgut, şu açıklamaları yaptı:
“Teknik olarak alınan bir kararın bir tarafa farklı, diğer tarafa farklı uygulanması bizim açımızdan da sıkıntı ve bunu doğru uygulayabilmek adına konuyu Yargıtay’a taşıdık. Son kararı Yargıtay verecek. Bununla ilgili karar çıktıktan sonra biz zaten herhangi bir dava açılmasına bile gerek olmadan vatandaşımızın ödemesini yapacağız. Yargıtay karar verdiğinde biz, dava yoluna gitmeden de konuyu çözeceğiz. Yani Yargıtay’ın vereceği karar emsal karar olacak. Şu an ortada bir emsal karar yok. Bu arada bizim fikrimiz ödensin yönünde değil, onu da söyleyeyim. Biz böyle düşünmüyoruz. Zaten böyle bir karar çıkmasını da beklemiyoruz, ama hukuka saygılıyız.”
REASÜRÖRLER SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR
Erdal Turgut, DASK’ın tarihinde bugüne kadar hasarlarda böyle bir iddianın gündeme gelmediğini de hatırlatarak, şu açıklamaları yaptı:
“Bu durumun bazı kesimler tarafından çıkar olarak kullanılmaya başlandığını düşünüyoruz. Çünkü bu durum ciddi sıkıntı yaratacak. Kaldı ki bu sadece DASK’ın konusu da değil. Bu sigortacılık tekniğine o kadar aykırı bir şey ki, bu kararı bu şekilde verdiğinizde diğer sigortalara da yansıyacak. Bunun reasürans tarafı da var. Sigorta bir ekosistem, yani kendi başınıza aldığınız kararla yürütemiyorsunuz. Çünkü sizin arkada görünmeyen paydaşlarınız var. Bu süreç dünyanın önüne gelen reasürörleri tarafından da çok ciddi şekilde takip ediliyor. Verilecek karara göre de Türkiye’ye bakışları değişecek.”
BİRİNE ÖDE, DİĞERİNE ÖDEME; BU OLMAZ
Erdal Turgut, tahkimden farklı kararlar çıkmasının vatandaş açısından da sorun olduğuna dikkat çekerek, “Tahkimde sınır 238 bin lira, bunun altındaki kararlar kesin sayılıyor. Bir vatandaşa ödensin, diğerine ödenmesin; bu olmaz. Bunun örnekleri de var elimizde. Biz böyle bir yola gidemeyiz. Düşünün iki komşu var, birine ödeyeceksiniz, diğerine ödemeyeceksiniz. Biz böyle bir uygulama içinde olmak istemiyoruz, herkese eşit davranmak istiyoruz. Dolayısıyla da Yargıtay’ın vereceği emsal kararı bekliyoruz” dedi.