Sigorta Gazetesi

Ortadoğu’daki gerginlik sigorta pazarını nasıl etkileyecek?

İsrail’in Suriye’deki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırı ve İran’ın verdiği yanıt zaten karmaşık hale gelen Orta Doğu’da gerginliğin artmasına neden oldu. Peki, bu gerginlikten ekonomi ve sigorta piyasaları nasıl etkilenecek?

İsrail’in 1 Nisan’da Suriye’deki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırı ve İran’ın 12 gün sonra verdiği yanıt, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırması ve bunun Filistin halkı üzerindeki etkisinin ardından durumun zaten karmaşık hale geldiği Orta Doğu’da gerginliğin artmasına neden oldu.

Mapfre Economi, Orta Doğu’daki gerginliğin hem ekonomi hem de sigorta sektörü üzerindeki etkilerini araştıran bir analiz yayınladı. Analizden çarpıcı başlıklar özetle şöyle: Mapfre Economi Genel Müdürü Gonzalo de Cadenas Santiago, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ve Kızıldeniz’deki çatışma nedeniyle bölgedeki gerilimin olası bir tırmanışının düşünülen bir senaryo olduğunu söylüyor. Çatışmanın tırmanması, finansal piyasalardaki savaş riski priminin artmasına neden oluyor. Yatırımcılar, özellikle enerji ve savunma sektörlerinde önemli ekonomik yansımaları olabilecek topyekün bir savaş olasılığından endişe duyuyorlar.

GLOBAL EKONOMİYE ETKİSİ

Şu ana kadar finansal piyasaların sınırlı bir tepki verdiği ve tahvil getirilerinde geçen hafta merkez bankalarından gelen mesajlardan da etkilenen hafif bir artış olduğu görülüyor. Emtia piyasasında, Avrupa’da gösterge olan Brent ham petrolünün varili 27 Mart’tan bu yana yüksek işlem görüyor ve şu anda 90 dolar civarındayken, ABD’de gösterge olan WTI ham petrolünün varili 85 dolar seviyesinde. Bu fiyatlar, varilin 120 dolara kadar fırlama ve ardından 90 dolar civarında istikrar kazanma olasılığını öngören Mapfre Ekonomik Araştırmaları tarafından tasarlanan en riskli senaryodan hala uzak.

Buna karşılık, petrol fiyatlarındaki artış enflasyonu etkileyecek ve tüketicilerin satın alma gücünü ve sonuç olarak harcamalarını azaltacak. Enflasyondaki bu yükseliş, fiyatlardaki artış göz önüne alındığında, faiz oranlarını bu yıl düşürmeye başlamak yerine daha uzun süre yüksek tutabilecek merkez bankalarının yol haritasını da etkileyebilir.

Altın, güvenli liman varlığı rolünde, birçok yatırımcının paralarını borsa gibi diğer riskli ve daha değişken varlıklardan ziyade bu değerli metalde tutmayı tercih ettiği göz önüne alındığında, yukarı yönlü tepki verecektir.

SİGORTA SEKTÖRÜNÜ NASIL ETKİLEYECEK?

Çatışmanın, sigorta sektörü için etkisinin çoğunlukla enflasyondaki ve sigortacıların portföylerindeki toparlanmada görülebileceği belirtiliyor. Durumun petrol fiyatlarında bir artışı tetiklemesi veya tedarik zincirinde daha fazla aksamalara neden olması durumunda sektör üzerinde daha büyük bir etkinin olabileceği yer enflasyon tarafındadır. Fiyatlardaki artış, özellikle motor gibi iş kollarında, son yılların enflasyonist döngüsünden hala toparlanmaya çalışan bir sigorta sektörünün kârlılığını vuracaktır.

Fiyatlar tekrar kontrolden çıkarsa, Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası kararları ve ekonomik faaliyetin kendisi etkilenebilir. Ancak Mapfre Economi, bu senaryonun henüz gerçekleşmediğine ve daha fazla tırmanma olmadığı sürece gerçekleşmesinin muhtemel olmadığına inanıyor.

Exit mobile version