Sigorta Gazetesi

Osman Çelik, tamamlayıcı emekliliğin ipuçlarını verdi

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, Türkiye Yüzyılı’nda sektörün gelişimi için atılacak adımların Orta Vadeli Planda somutlaştırıldığını belirterek, tamamlayıcı emeklilik sistemi ve tamamlayıcı uzun süreli bakım sigortası hakkında açıklamalar yaptı.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, katıldığı, 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi’nde tamamlayıcı emeklilik sistemi hakkında açıklamalar yaptı.

Çelik, özel emeklilik sisteminin gelişimine katkı sağlayacak önemli adımlar atıldığını, 2003 yılında bireysel emeklilik sisteminin hayata geçirildiğini ve cazibesini arttırmak amacıyla devlet desteğinin yüzde 30’a yükseltildiğini belirterek, 2017’de sistemin katılımcı tabanını genişletmek için de dünyada örnekleri bulunan otomatik katılım sistemini uygulamaya başlattıklarını kaydetti.

FON BÜYÜKLÜĞÜNDE HEDEF 1 TRİLYON TL

18 yaşından küçüklerin sisteme dahil olabilmelerine, 45 yaş üstü çalışanların talepleri durumunda otomatik katılım sisteminin içerisine girebilmelerine imkan tanındığını hatırlatan Çelik, “Kısmi çekiş ve birikimlerin kredi teminatı olarak değerlendirilmesine yönelik hazırlanan mevzuat düzenlemeleri, bireysel emeklilik sisteminin gelişmesine ve yaygınlaşmasına fırsat verecek. Toplu katkı payı ödemelerinin yıllık limiti aşan ödemeleri bakımından ileriki yıllarda da devlet katkısı alabilmelerini sağlamak için adımlar atılmış durumda” dedi.

Osman Çelik, BES’te, katılımcı sayısının 15 milyonu ve fon büyüklüğünün devlet katkısıyla beraber 650 milyar lirayı aştığını, bir trilyonluk fon büyüklüğü hedefine de hızlı bir şekilde yaklaşıldığını vurgulayarak, “Önümüzdeki dönemde de BES’e yönelik olarak atacağımız adımlar var” dedi.

UZUN SÜRELİ BAKIM SİGORTASI

Osman Çelik, Türkiye Yüzyılı’nda sektörün gelişimi için atılacak adımların Orta Vadeli Planda somutlaştırıldığını belirterek, şu açıklamaları yaptı:

“Otomatik katılım sistemini uzun dönemli, tamamlayıcı bir tasarruf özel emeklilik sistemine dönüştürmek üzere çalışmalar yapılıyor. Burada da işverenlerin katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek olan bu tamamlayıcı emeklilik sistemi de önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladığımız düzenlemelerden olacak.”

Osman Çelik, önümüzdeki dönemde atılacak adımlar arasında demografi değişim ve yaşlanma nedeniyle daha fazla ihtiyaç hissedilecek olan tamamlayıcı uzun süreli bakım sigortasının ihsas edileceğini, bunun da çalışmalarının sürdürdüğünü kaydetti.

Exit mobile version