Sigorta Gazetesi

Otomatik katılımda reform çalışmaları yürütülüyor

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, BES’in enflasyonun üzerine gelişim gösterdiğini belirterek, “Yüzde 30’luk devlet katkısı, 18 yaş altı katılımcıların sisteme dahil edilmesi, sözleşmelerin teminat gösterilmesi gibi devreye alınan uygulamalar sistemi güçlendirdi. Ancak Otomatik Katılım Sistemi (OKS) tarafında daha fazla katılımcı devamlılığını sağlamak için reform niteliğinde çalışmalar yürütülüyor” dedi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, finansal sistemde bankaların payının yüzde 90 iken, sigortanın yüzde 5 olduğunu belirterek, finansal mimarinin derinlik kazanması ve daha stabil hale gelmesi için sigortanın payının gelişmiş ülkeler seviyesine gelmesi gerektiğini söyledi.

Sigorta sektörünün dünya sıralamasındaki konumunun ülke ekonomisinin konumuna uygun olmadığını belirten Eroğlu, “Türkiye ekonomisi küresel ekonomide 21. sırada yer alırken sigorta sektöründe 38. sırada yer alıyor. Penetrasyon oranımız gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında çok düşük seviyede. Tasarruf alanına bakıldığında ise farkın daha büyük olduğunu görüyoruz. Türkiye’de hayat sigortası penetrasyonu yüzde 0.50 iken gelişmiş ülkelerde bu yüzde 4,5 seviyesine kadar çıkıyor. Yine hayat dışı alanda penetrasyon yüzde 1,30, gelişmiş ülkelerde yüzde 3-3,5 seviyesinde. Bu fark aslında büyük bir fırsatı içinde barındırıyor” dedi.

PENETRASYONUN DÜŞÜK OLMASI FIRSAT

Milli Reasürans’ın düzenlediği Fair  Forum’un açılışında konuşan Mehmet Akif Eroğlu, “Bizim otorite olarak ülkemizin dinamik yapısını, krizlerden fırsat çıkarma yeteneğini, genç nüfusu ve bunların oluşturacağı güçlü talebi düşününce penetrasyon oranlarının düşük olmasını önemli bir fırsat ve gelişim alanı olarak görüyoruz. Genç nüfus ve dijitalleşme sektörün büyümesi için önemli avantajlar sunuyor” şeklinde konuştu.

TRAFİKTEKİ ZARAR BİLANÇOLAR İÇİN RİSK

SEDDK olarak öncelikli olarak sektörün kronik sorunları için yapısal çözümler getirerek gelişim alanlarında daha etkin, verimli ve hızlı sonuçlar alınabilecek noktaya gelmek istediklerini vurgulan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sektörün en önemli sorunu olan ve 25 milyon araç sahibini ilgilendiren trafik branşında yapısal çözümler getirmek üzere çalışmaya başladık. Trafik branşıyla ilgili belli oranda zarar kabul edilebilir ancak diğer branşların kârını götürünce sorun oluşturuyor. Trafikteki zarar bilançolar için risk hâline geliyor. Trafik sigortasını, kişi bazlı poliçe, tahkim sisteminde iyileştirme, doğrudan tazmin, eşdeğer parça kullanımı gibi yapısal reformlarla sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Diğer yandan da sektörün gelişimi ve büyümesi için tüm paydaşlarla beraber bir vizyon belgesi üzerinde çalışıyoruz.”

BES ENFLASYONUN ÜZERİNDE GELİŞİYOR

Eroğlu, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, “14 milyon katılımcıya ve 350 milyar TL seviyesinde büyüklüğe ulaşan BES, enflasyonun üzerinde gelişim gösteriyor. Yüzde 30’luk devlet katkısı, 18 yaş altı katılımcıların sisteme dahil edilmesi ve sözleşmelerin teminat gösterilmesi gibi devreye alınan uygulamalar sistemi daha da güçlendirdi. Ancak Otomatik Katılım Sistemi (OKS) tarafında daha fazla katılımcı devamlılığını sağlamak için reform niteliğinde çalışmalar yürütülüyor” dedi.

Exit mobile version