Sigorta Gazetesi

Özgür Koç yazdı. Kasko sadece kasko teminatı değildir!

Bu yazımızda, ülkemizde yaklaşık 24 milyon kayıtlı motorlu aracın sadece 6,7 milyonunun (%27,9) yaptırdığı, ülkemizde isteğe bağlı, yani herhangi bir hukuki zorunluluk gerektirmeden en fazla satılan ve de hasar hizmetleri açısından en fazla kullanılan “Kasko” sigortasını, resmi tabirle “Kara Araçları Kasko Sigortasını” anlatacağız. 

Neova Sigorta CEO’su Özgür Bülent Koç yazdı…

En basit haliyle, “Trafik Sigortası” sizlerin motorlu aracınızla 3. Şahıslara verdiğiniz zararları karşılarken, “Kasko Poliçesi” sizlerin motorlu aracınızda meydana gelecek hasarları ve bu hasarlara bağlı oluşabilecek bazı ek sorumluluk ve hizmetleri kapsamaktadır.

İşte tam bu yüzden başlığımızı Kasko, sadece Kasko Teminatı değildir diye koyduk. Çünkü Kasko poliçeniz, sadece kasko teminatını değil, aracınızla ilgili birçok diğer teminatlar ve hizmetleri de içermektedir. Şimdi tüm bunları olabildiğince özetleyerek devam edelim.

KASKO POLİÇENİZ HANGİ TEMİNATLARI İÇERİR?

Öncelikle ifade etmeliyiz ki, kasko isteğe bağlı bir sigorta türü olduğundan her şirket farklı uygulamalar yapabilir. Ancak piyasadaki kasko poliçelerinin, özellikle bireysel olanların çok büyük çoğunluğu birbirine yakın olduğundan biz de genelleme yaparak değerlendireceğiz.

Kasko poliçeleriniz genelde şu teminatları içerir:

KASKO TEMİNATINIZ NELERİ KAPSAR

Ülkemizde yapılan kasko sigortaları aslında

1) Dar Kasko

2) Kasko

3) Genişletilmiş Kasko ve

4) Tam kasko olmak üzere dört çeşitten biri olmak zorundadır.

Bunların detaylarıyla kafanızı karıştırmadan ifade edersek, ülkemizdeki bireysel kaskoları çok çok büyük kısmı 3) Genişletilmiş Kasko türünden yapılır. 4) Tam Kasko yaptırmanız için “Arıza” ve “Donma” dahil tüm ek teminatların poliçede kapsamda olması gerekir ki ülkemizde bu teminatlar genelde verilmediğinden ve pahalı teminatlar olduğundan poliçelerin hemen hemen tamamı 3) Genişletilmiş Kasko olarak yapılmaktadır.

Bu teminata şunlar dahildir:

ANA TEMİNATLAR

EK TEMİNATLAR

Gördüğünüz gibi kasko teminatınız oldukça kapsamlı. Yukarıdaki ek teminatlara ek olarak;

Teminatları da bulunmakla birlikte, bu teminatların bazıları özel araçlar için (taksi, yarış arabaları) geçerli olduğundan, bazıları da (donma, arıza) pahalı olduğundan genelde talep edilmemekte veya Şirketler tarafından verilmemektedir.

KASKO TEMİNATINIZ NELERİ KAPSAMAZ

PEKİ NE YAPACAĞIZ?

Özetlemek gerekirse, ülkemizde motorlu taşıt sahibi veya sürücüsü iseniz, kasko teminatından sorun yaşamamak için şunlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

. Alkollü araç kullanmamalı, kullandığınız araca göre yeterli ehliyete sahip olmalı ve istiap haddini aşmamalısınız.

. Kaza yaparsanız olay yerini sebepsiz terk etmemelisiniz.

Buraya kadar bahsettiğimiz hususlar, Karayolları Trafik ve Sigortacılık Kanunlarıyla Kasko Genel Şartları çerçevesindeki genel uygulamalar. Bunların dışında, poliçe ve şirket bazında farklı uygulanabilen ve maalesef Sigortalıların yeterince bilgilenmediği veya unuttuğu başka uygulamalar da var.

Onları da dikkat edilmesi gerekli diğer hususlar olarak madde madde sıralayalım:

MUAFİYETLER: Şirketiniz poliçede size özel bazı muafiyetler uygulayabilir. Örneğin 1.000 TL’ye kadar olan hasarlar ödenmez gibi.

ÖZEL BELİRLEMELER: Şirketiniz poliçenizi:

    1. Sadece belli kişilerin kullanımı (Örneğin sadece siz ve eşiniz gibi)
    2. Sadece belli mesafeler altında (Yıllık 10.000 km’ye kadar gibi)
    3. Sadece belli günlerde ve (Sadece Hafta sonu kullanma gibi)
    4. Sadece belli servislerde (Anlaşmalı özel servis veya XYZ Yetkili Servisinde) geçerli olmak üzere düzenlemiş olabilir.

ARACINIZI BAŞKASINA KİRAYA VERME: Eğer hususi aracınızı başkasına kiraya, korsan taksi kullanımına veya kurye/kargo işine kiraya verirseniz hasarınızı eksik alacağınıza dair muafiyet uygulanıyor olabilir.

Bunlar poliçenin ön yüzünde en az 14 punto ile yazılmak zorundadır. O yüzden lütfen poliçeniz elinize geçtiğinde mutlaka bir kez göz gezdirin ve muafiyet uygulaması var mı diye bakın.

KASKO SİGORTASININ MALİYETİ

Son olarak da kasko sigortasının maliyeti hakkında genel bir bilgi paylaşmak isteriz. Hususi otolar için 2021 yılı ülke geneli ortalama brüt primi 2.004 TL, aynısı kamyonetler için 1.552 TL olmaktadır.

Başka bir anlatımla, 200 bin TL bedelli yeni tescil, yani herhangi bir hasarsızlık indirimi veya hasarlılık sürprimi olan bir hususi otonun primi, markaya, araç yaşına, sigortalının geçmişine göre değişiyor olmakla birlikte ortalama yıllık kasko brüt primi 2.000 TL civarında olmakta iken, 500 bin TL araç bedeli olan aynı prim 4.500 TL civarında olmaktadır. Bunun aynısı sigorta bedeli 200 bin TL olan bir kamyonetin için ise yıllık 2.600 TL civarındadır.

Trafik sigortasından farklı olarak kaskoda belirtmek isteriz ki bu primler şirketler bazında, her il veya ilçe için çok farklı uygulamalarla bu rakamlardan daha düşük ve yüksek olabilir.

Exit mobile version