spot_img
Perşembe, Nisan 25, 2024

GÜNCEL HABERLER

Quick Sigorta’dan 23 Nisan’a özel “Deprem ve Umut” sergisi

0
Quick Sigorta, Atatürk’ün sadece Türk çocuklarına değil, tüm dünya çocuklarına armağan ettiği ulusal egemenliğimizin sembolü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, dünyanın birçok...

Hatay’daki çocuklarla gökyüzünü renklendirdiler

0
Yıkımın en fazla gerçekleştiği Hatay’daki konteyner kentlerde yaşayan çocuklarla buluşan RS Otomotiv Grubu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı uçurtma şenliğiyle kutladı.  (BASIN BÜLTENİ)...

Türkiye Sigorta’nın ‘Sağlık’ reklam filmi yayında

0
Türkiye Sigorta'nın “Sağlık” temalı yeni reklam filmi yayına girdi. “Eğer koskoca bir ülkenin adını taşıyorsan, sorumluluğun büyük. Hele ki mesele sağlıksa…” mesajıyla başlayan reklam...

HDI Sigorta’dan staj desteği

0
HDI Sigorta, sosyal sorumluluk bilinciyle öğrencilere destek oluyor. Şirket, kuruluş tarihi itibarıyla 2024 yılı içerisinde kıdem yılını dolduran ve dolduracak olan acenteleri adına Türk...

TARSİM, Özbekistan heyeti ile bir araya geldi

0
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çelik, Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdürü Orhan...

Quick Sigorta Süper Yatarak Tedavi dönemini başlattı

0
Quick Sigorta, tamamlayıcı sağlık sigortası ailesine bir ürün daha ekledi. Süper Yatarak Tedavi ürünü sabit fiyat özelliği ve ücretsiz ek sağlık hizmetleriyle sağlıkta konforu...

Quick Sigorta’dan KASIDER’e destek

0
KASIDER & Kadın Sigortacılar Derneği'nin Quick Sigorta desteğiyle düzenlediği Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, 17 Nisan 2024 Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti. (BASIN...

‘35 bin hasarı yapay zekayla proses ettik’

0
Hepiyi Sigorta Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Kamil Dilek, “İş süreçlerimizin büyük bir bölümünü ya da manuel yaptığımız proseslerin tamamını artık dijital yakalı robotlara...

AXA Türkiye büyüme hedeflerini açıkladı

0
AXA Türkiye, 2024 sürdürülebilir gelişim ve büyüme hedeflerini acenteleriyle paylaşmak üzere 8 bölgesine bağlı 9 ili kapsayan turuna “Farklıyız, Fark Yaratmakta Kararlıyız” mottosuyla başladı. (BASIN...

Türkiye Sigorta ilk çeyrekte yüzde 131 büyüdü

0
Türkiye Sigorta; 1 Ocak-31 Mart 2024 döneminde toplam prim üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artırarak; 28.2 milyar TL’ye ulaştırdı. (BASIN BÜLTENİ) Türkiye...
Konuk YazarlarÖzgür Koç yazdı. Kasko sadece kasko teminatı değildir!

Özgür Koç yazdı. Kasko sadece kasko teminatı değildir!

Bu yazımızda, ülkemizde yaklaşık 24 milyon kayıtlı motorlu aracın sadece 6,7 milyonunun (%27,9) yaptırdığı, ülkemizde isteğe bağlı, yani herhangi bir hukuki zorunluluk gerektirmeden en fazla satılan ve de hasar hizmetleri açısından en fazla kullanılan “Kasko” sigortasını, resmi tabirle “Kara Araçları Kasko Sigortasını” anlatacağız. 

Neova Sigorta CEO’su Özgür Bülent Koç yazdı…

En basit haliyle, “Trafik Sigortası” sizlerin motorlu aracınızla 3. Şahıslara verdiğiniz zararları karşılarken, “Kasko Poliçesi” sizlerin motorlu aracınızda meydana gelecek hasarları ve bu hasarlara bağlı oluşabilecek bazı ek sorumluluk ve hizmetleri kapsamaktadır.

İşte tam bu yüzden başlığımızı Kasko, sadece Kasko Teminatı değildir diye koyduk. Çünkü Kasko poliçeniz, sadece kasko teminatını değil, aracınızla ilgili birçok diğer teminatlar ve hizmetleri de içermektedir. Şimdi tüm bunları olabildiğince özetleyerek devam edelim.

KASKO POLİÇENİZ HANGİ TEMİNATLARI İÇERİR?

Öncelikle ifade etmeliyiz ki, kasko isteğe bağlı bir sigorta türü olduğundan her şirket farklı uygulamalar yapabilir. Ancak piyasadaki kasko poliçelerinin, özellikle bireysel olanların çok büyük çoğunluğu birbirine yakın olduğundan biz de genelleme yaparak değerlendireceğiz.

Kasko poliçeleriniz genelde şu teminatları içerir:

  • Kasko Teminatı: Aracınıza ait hasarlar.
  • İhtiyari Mali Mesuliyet: Trafik Sigortasının yetmediği 3. Şahıs Zararları.
  • Ferdi Kaza: Sürücü ve/veya Yolcu için ölüm ve daimi sakatlık.
  • Hukuksal Koruma: Bu poliçeyle ilgili hukuksal masrafların temini.
  • Asistans /Yol Yardım: Arıza ve/ veya kaza için çekici/ kiralık araç ve diğer yardım hizmetleri.

KASKO TEMİNATINIZ NELERİ KAPSAR

Ülkemizde yapılan kasko sigortaları aslında

1) Dar Kasko

2) Kasko

3) Genişletilmiş Kasko ve

4) Tam kasko olmak üzere dört çeşitten biri olmak zorundadır.

Bunların detaylarıyla kafanızı karıştırmadan ifade edersek, ülkemizdeki bireysel kaskoları çok çok büyük kısmı 3) Genişletilmiş Kasko türünden yapılır. 4) Tam Kasko yaptırmanız için “Arıza” ve “Donma” dahil tüm ek teminatların poliçede kapsamda olması gerekir ki ülkemizde bu teminatlar genelde verilmediğinden ve pahalı teminatlar olduğundan poliçelerin hemen hemen tamamı 3) Genişletilmiş Kasko olarak yapılmaktadır.

Bu teminata şunlar dahildir:

ANA TEMİNATLAR

  • Araçlarla Çarpma/Çarpışma
  • Cisimlere Çarpma, çarpışma devrilme, yuvarlanma
  • Üçüncü kişilerin araca verdiği zararlar
  • Yanma ve
  • Çalınma

EK TEMİNATLAR

  • Yurtdışı
  • Grev, Lokavt, Halk Hareketi
  • Terör
  • Deprem (ve Yanardağ),toprak Kayması, Fırtına, Dolu, Yıldırım
  • Sel
  • Sigara Teması
  • Yetkisiz Çekici Zararları
  • Anahtar Çalınması Sonucu Hırsızlık teminatı
  • Anahtar Kaybı
  • Kemirgen Hayvanların Vereceği Zararlar

Gördüğünüz gibi kasko teminatınız oldukça kapsamlı. Yukarıdaki ek teminatlara ek olarak;

  • Kullanım ve Gelir Kaybı ;
  • Parlayıcı Madde Taşınması Zararları,
  • Yarış Teminatı
  • Çürüme, Eskime, Paslanma, Yağsızlık , Susuzluk, Donma,
  • Arıza

Teminatları da bulunmakla birlikte, bu teminatların bazıları özel araçlar için (taksi, yarış arabaları) geçerli olduğundan, bazıları da (donma, arıza) pahalı olduğundan genelde talep edilmemekte veya Şirketler tarafından verilmemektedir.

KASKO TEMİNATINIZ NELERİ KAPSAMAZ

  • Savaş ve Nükleer Savaş sonucu oluşan zararlar ödenmez. (Bu durumlarda sigorta teminatı tüm sigorta türlerinde durmakta ve hasar ödenmemektedir.)
  • Ehliyetsiz veya yetersiz ehliyetle yapılan kazalar teminat kapsamı dışındadır.
  • Alkol veya uyuşturucu madde etkisinde yapılan kazalar ödenmez.
  • Aracınız, aileniz veya sorumlu olduğunuz birisi tarafından kaçırılırsa ödenmez.
  • Aracınız herhangi bir kara, deniz, ray veya hava taşıması sırasında hasar görürse ödenmez. (Bu durum taşımacının sigortası kapsamındadır.) (Aracınızın kaza/arıza sebebiyle çekilme durumu hariç, bu durum teminata dahildir.)
  • Aracınızda istiap haddinden fazla yolcu veya yük olduğu sırada meydana gelen kazalar ödenmez.
  • Genel Şartlarda belirtilen zorunlu haller hariç, kaza sonrasında sebepsiz yere kaza yeri terk edilirse hasar ödenmez.

PEKİ NE YAPACAĞIZ?

Özetlemek gerekirse, ülkemizde motorlu taşıt sahibi veya sürücüsü iseniz, kasko teminatından sorun yaşamamak için şunlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

. Alkollü araç kullanmamalı, kullandığınız araca göre yeterli ehliyete sahip olmalı ve istiap haddini aşmamalısınız.

. Kaza yaparsanız olay yerini sebepsiz terk etmemelisiniz.

Buraya kadar bahsettiğimiz hususlar, Karayolları Trafik ve Sigortacılık Kanunlarıyla Kasko Genel Şartları çerçevesindeki genel uygulamalar. Bunların dışında, poliçe ve şirket bazında farklı uygulanabilen ve maalesef Sigortalıların yeterince bilgilenmediği veya unuttuğu başka uygulamalar da var.

Onları da dikkat edilmesi gerekli diğer hususlar olarak madde madde sıralayalım:

MUAFİYETLER: Şirketiniz poliçede size özel bazı muafiyetler uygulayabilir. Örneğin 1.000 TL’ye kadar olan hasarlar ödenmez gibi.

ÖZEL BELİRLEMELER: Şirketiniz poliçenizi:

    1. Sadece belli kişilerin kullanımı (Örneğin sadece siz ve eşiniz gibi)
    2. Sadece belli mesafeler altında (Yıllık 10.000 km’ye kadar gibi)
    3. Sadece belli günlerde ve (Sadece Hafta sonu kullanma gibi)
    4. Sadece belli servislerde (Anlaşmalı özel servis veya XYZ Yetkili Servisinde) geçerli olmak üzere düzenlemiş olabilir.

ARACINIZI BAŞKASINA KİRAYA VERME: Eğer hususi aracınızı başkasına kiraya, korsan taksi kullanımına veya kurye/kargo işine kiraya verirseniz hasarınızı eksik alacağınıza dair muafiyet uygulanıyor olabilir.

Bunlar poliçenin ön yüzünde en az 14 punto ile yazılmak zorundadır. O yüzden lütfen poliçeniz elinize geçtiğinde mutlaka bir kez göz gezdirin ve muafiyet uygulaması var mı diye bakın.

KASKO SİGORTASININ MALİYETİ

Son olarak da kasko sigortasının maliyeti hakkında genel bir bilgi paylaşmak isteriz. Hususi otolar için 2021 yılı ülke geneli ortalama brüt primi 2.004 TL, aynısı kamyonetler için 1.552 TL olmaktadır.

Başka bir anlatımla, 200 bin TL bedelli yeni tescil, yani herhangi bir hasarsızlık indirimi veya hasarlılık sürprimi olan bir hususi otonun primi, markaya, araç yaşına, sigortalının geçmişine göre değişiyor olmakla birlikte ortalama yıllık kasko brüt primi 2.000 TL civarında olmakta iken, 500 bin TL araç bedeli olan aynı prim 4.500 TL civarında olmaktadır. Bunun aynısı sigorta bedeli 200 bin TL olan bir kamyonetin için ise yıllık 2.600 TL civarındadır.

Trafik sigortasından farklı olarak kaskoda belirtmek isteriz ki bu primler şirketler bazında, her il veya ilçe için çok farklı uygulamalarla bu rakamlardan daha düşük ve yüksek olabilir.

İLGİLİ HABERLER