Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, hem uluslararası hem de Türkiye’deki deniz sigortacılığındaki son gelişmeleri ve sektörün 2024 yılını değerlendirdi. Teker, en büyük sorunun politik belirsizlik olduğunu vurguladı.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, deniz sigortacıları açısından en önemli sorunun politik belirsizlik olduğunu söyledi. Teker, hem uluslararası hem de Türkiye’deki deniz sigortacılığındaki son gelişmeleri ve sektörün 2024 yılını değerlendirdi.
Deniz sigortacılığı açısından 2024’ün olumlu ve olumsuz tarafları olduğunu belirten Teker, dünya genelindeki yüksek enflasyonun sönümlendiğini, ABD’deki seçim sürecinin bittiğini, 2024’te gemi kazançlarının iyi konumda olduğunu vurgulayarak, “Bunlar olumlu taraflar. Negatif tarafta olan süreç ise deniz sigortacılığı adına politik belirsizlik” dedi.
Teker, dünyanın önünde duran en büyük sıkıntılardan bir tanesi, uluslararası ticarette politik belirsizlikler olduğunu ifade ederek, “Coğrafyamızı da etkisi altında tutan savaşlar yaşanıyor. İsrail bir savaş sürecinde, yine Suriye’de bugünlerde yükselmiş olan bir tansiyon var, ülke bölünme kıyısında. Kuzeyde Rusya, Ukrayna arasındaki savaş devam ediyor. Kırım’da gene devam eden ambargo süreci, Güney Batı tarafımızda Libya deniz sınırı komşumuz, orada da ambargo sorunu var. Ülkemizin doğusunda kara komşusu olan İran’ın ambargo süreci ve İsrail’le olan sorunları yine bizi çok derin etkilemeye devam ediyor. Bizi etkilerken tabii dünya deniz sigortacılığını da etkiliyor” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE DENİZ SİGORTASI YAPMAYA BAŞLADI
Kızıldeniz’deki olumsuz durumun da devam ettiğini, Avrupa Birliği ile Uzak Doğu’yu bağlayan Kızıldeniz üzerinden Süveyş kanalının Avrupa Birliğine gelen yüklerin yüzde 80’inin bu rotayı takip ettiğini vurgulayan Teker, “Yemen’deki Husiler diye adlandırılan grubun saldırıları nedeniyle birçok geminin tam ziya olmasına sebebiyet verdi. Biz bu riskin hala sigortalanabilir bir risk olduğunu söyleyebiliriz. Primler çok yüksek ama geçen gemiler sigortalanıyor” dedi.
Ufuk Teker, dünya deniz sigorta pazarının 38.9 milyar dolara ulaştığını ve yüzde 6’ya yakın büyüdüğünü ifade ederek, “Türkiye’de bu pazardan 200 milyon dolarlık bir pay alıyor. Tekne makine sigortaları anlamında 200 milyon dolarlık bir pazarda pay alıyor. Bu bilgi birikimi Türkiye’de de başladı. Aslında deniz sigortası yapmaya başlıyor, Türkiye” şeklinde konuştu.
HASAR/PRİM ORANI YÜZDE 80
Dünyada deniz sigortacılığında yüzde 80’inin üzerinde bir hasar/prim oranı olduğuna da dikkat çeken Teker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yani 36 milyar doların yüzde 80’i oranında bir hasar ödenmiş durumda dünyada. En ilgi çekici olaylardan bir tanesi, deniz sigortacılığı olarak, Baltimore’da, geminin köprüye çarpması ve köprüyü yıkması oldu. Dünyanın en büyük sorumluluk sigortacısı Britanya P&I sigortacısı açısından, yaklaşık 1,5-2 milyar dolar arasında bir sorumluluk teminatı ihtiyacı doğdu şu anda. Bu durum da P&I sigortacılarının reasürans maliyetlerini negatif anlamda etkiledi.”