Sigorta Gazetesi

Primin emekli aylığını karşılama oranı yüzde 66

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, prim gelirlerinin emekli aylık ve sağlık harcamalarını karşılama oranının yüzde 66 olduğunu açıkladı.

Zehra Zümrüt Selçuk, Meclis’te, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Selçuk, 1999’larda Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemi gelirlerinin giderlerini karşılama oranının yüzde 64, prim gelirlerinin emekli aylığını ve sağlık harcamalarını karşılama oranının yüzde 55 olduğunu belirterek, “2020 yılı yılsonu tahmini kovid-19 salgınının bütün prim ötelemelerine rağmen, bütün kaynak aktarımlarımıza rağmen, sosyal güvenlik sisteminin gelirlerinin giderlerini karşılama oranı yüzde 84, prim gelirlerinin emekli aylık ve sağlık harcamalarını karşılama oranı yüzde 66. Dolayısıyla biz bütün bu kovid-19 salgınıyla mücadelemize rağmen, hala mali ve yapısal açıdan uluslararası normlara göre sürdürülebilir bir sistemdeyiz ve aktüeryal dengemiz sağlam durumda” dedi.

Sağlık Kapsamında 4,4 milyar Lira Ödendi

Selçuk, kovid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan bütün ilaçların, immün plazma tedavisi de dahil olmak üzere geri ödeme listesine aldıklarına da değinerek, “Bütün bu genel sağlık sigortası kapsamında yaptığımız ödemeler şu ana kadar 4,4 milyar lirayı aşmış durumda” şeklinde konuştu.

Zehra Zümrüt Selçuk, salgınla mücadelede Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında bugüne kadar vatandaşlara aktarılan doğrudan kaynağın 45 milyar liraya yaklaştığını da sözlerine ekledi.

Exit mobile version