Sigorta Gazetesi

Rapor açıklandı. Düşük karbonlu büyüme mümkün

Ülkeler 2050 yılına kadar GSYH’nın yüzde 1,4’ü kadar yıllık yatırımla emisyonlarını yüzde 70 azaltabilir ve dayanıklılıklarını arttırabilir. Düşük ve orta gelirli ülkeler, uluslararası destekle temel koşulları karşılamaları halinde düşük karbonlu ve dayanıklı büyüme yollarına geçiş yapabilirler. Analiz, yatırım ihtiyaçlarının iklim riskine karşı daha fazla kırılgan durumda olan düşük gelirli ülkelerde kayda değer bir şekilde daha yüksek olduğunu ve genellikle GSYH’nın yüzde 5’ini geçtiğini gösteriyor.

Dünya Bankası Grubu tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, yıllık olarak GSYH’nın ortalama yüzde 1,4’ü kadar yatırım yapmak, gelişmekte olan ülkelerde 2050 yılına kadar emisyonları yüzde 70 kadar azaltabilir ve dayanıklılığı arttırabilir. İklim ve Kalkınma: Eylem Gündemi başlıklı analiz, Dünya Bankası Grubu’nun içinde Türkiye’nin de bulunduğu dünya sera gazı emisyonlarının yüzde 34’ünü oluşturan 20 ülkeyi kapsayan Ülke İklim ve Kalkınma Raporlarından elde edilen sonuçları derlemekte ve uyumlaştırmakta.

Analiz, yatırım ihtiyaçlarının iklim riskine karşı daha fazla kırılgan durumda olan düşük gelirli ülkelerde kayda değer bir şekilde daha yüksek olduğunu ve genellikle GSYH’nın yüzde 5’ini geçtiğini gösteriyor. Bu ülkeler, iklim değişikliği etkilerini yönetebilmek ve düşük karbonlu bir yol takip ederek büyüyebilmek için daha fazla miktarlarda imtiyazlı finansmana ihtiyaç duyacak.

Rapora göre, metan emisyonlarını azaltmak, küresel iklim hedeflerine ulaşmak için çok önemli ve kaynak verimliliğini artırabilir. Bazı ülkeler için metan emisyonları toplam emisyonların önemli bir payını temsil ediyor.

ERKEN EYLEME GEÇİLMELİ

Rapora göre, insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı (GHG) emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliği, ülkelerin geçmişteki kalkınma kazanımlarını koruma ve herkes için yaşam standartlarında gelecekteki iyileştirmeler sağlama becerisine büyük bir tehdit oluşturuyor. Rapora göre, ülkelerin kilit yatırımlarını ve politika reformlarını önceliklendirmeleri ve sıralandırmaları gerekiyor. Bunlar çoklu faydalar sağlayacak ve emisyon azaltımları; fosil yakıt fiyatlarındaki oynaklıklara karşı kırılganlığın azaltılması, ticaret dengelerinin iyileştirilmesi, enerji güvenliğinin arttırılması, daha iyi hava kalitesi ve bununla ilişkili olumlu sağlık etkileri gibi hızlı kalkınma sonuçları sağlayacak. Erken bir şekilde eyleme geçmek aynı zamanda ülkelerin gelecekte dönüştürülmesi maliyetli, hatta imkansız olacak yüksek emisyonlu altyapı ve sistemlerde kilitlenip kalmalarını önleyebilecek.

YOKSULLUK AZALTILMALI

Raporda, kısa vadeli iklim değişikliği etkilerini azaltmak için ülkelere şu tavsiyelerde bulunuluyor:

Bazı Bölgelerde İklim Değişikliğinin Etkilerine Örnekler

Exit mobile version