spot_img
Cuma, Temmuz 4, 2025

GÜNCEL HABERLER

AXA Türkiye Gelecek Fakültesi dönüşümün öncüsü

0
AXA Türkiye’nin sigorta sektöründe bir ilk olarak hayata geçirdiği ve tescil ettirdiği Sürdürülebilir Gelişim ve Büyüme için Gelecek Fakültesi, beşinci yılını geride bıraktı. Yükselen...

RS Otomotiv IBIS Global Summit 2025’in Gold Partneri

0
Dünyanın önde gelen otomotiv hasar onarımı ve yönetimi zirvesi IBIS Global Summit 2025, bu yıl 24-26 Haziran tarihleri arasında İstanbul Swissôtel The Bosphorus’ta düzenlendi....

Türkiye Sigorta, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde

0
Türkiye Sigorta, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) alanındaki stratejik çalışmaları, entegre yönetim anlayışı ve kapsamlı sürdürülebilirlik politikaları sayesinde “BIST Sürdürülebilirlik Endeksi”ne dahil edildi. (BASIN BÜLTENİ)...

AXA Sigorta VUD işbirliği

0
AXA Sigorta, Türk voleybolunun köklü geçmişine ışık tutan Voleybolun Unutulmazları Derneği (VUD) ile önemli bir iş birliğine imza attı. AXA Sigorta, “Değerler Ortaklığı” kapsamında...

Sompo Sigorta’dan Hyundai sahiplerine özel kasko avantajı

0
Sompo ile otomotiv dünyasının güçlü temsilcilerinden Hyundai Motor Türkiye, önemli bir iş birliğine imza attı. Hyundai Kasko ile araç sahipleri, yetkili servislerde orijinal yedek...

Anadolu Sigorta’ya İstanbul Defterdarlığı’ndan teşekkür belgesi

0
Anadolu Sigorta, Kurumlar Vergisinde yüksek beyanda bulunan mükellefler arasında olması nedeniyle ülke ekonomisine yaptığı katkılardan dolayı İstanbul Defterdarlığı tarafından teşekkür belgesiyle onurlandırıldı. 2023 yılı...

AXA Türkiye’den KOBİ’lere deprem sonrası hızlı finansal destek

0
AXA Türkiye, deprem riski taşıyan bölgelerde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik geliştirdiği yeni ürünü “Deprem Finansal Destek Sigortası”nı sigortalılarının hizmetine sundu....

HDI Kampüs ilk mezunlarını verdi

0
HDI Sigorta’nın genç yetenekleri desteklemek ve sektöre nitelikli profesyoneller kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği eğitim programı HDI Kampüs, ilk mezunlarını verdi. Sigorta sektörüne yön verecek...

Anadolu Sigorta’dan Mardin’de Kültürel Mirası Yaşatan Eğitim Projesi

0
Anadolu Sigorta, “Anadolu Toprağını Çömlek Sanatı ile Buluşturma” projesi kapsamında Mardin’de yürüttüğü yeni uygulamayla 2000 öğrenciyi çömlek sanatıyla tanıştırdı. Anadolu Sigorta’nın 2010 yılında başlattığı...

AXA Türkiye, acentelerinin başarılarını kutladı

0
AXA Türkiye, 2024 yılı performansları doğrultusunda Karlılık, Prim Üretimi ve Bölge kategorilerinde üstün başarı gösteren acenteleriyle İstanbul Conrad Hotel’de buluştu. Ödül töreninin de olduğu...
ManşetSigortacılar yapay zekayı nasıl kullanıyor?

Sigortacılar yapay zekayı nasıl kullanıyor?

Küresel Sigorta Birlikleri Federasyonu sigorta Sektöründe Yapay Zeka raporu yayımladı ve Türkiye Sigorta Birliği de raporu Türkçeye çevirerek, paylaştı. Raporda, yapay zekanın fark yarattığı temel alanlar arasında; iyileştirilmiş müşteri hizmetleri, daha doğru risk modellemesi, hızlandırılmış hasar yönetimi ve gelişmiş dolandırıcılık tespiti yer alıyor. 

Yapay zeka sigorta sektörünü dönüştürüyor ve tüm değer zincirinde yapay zeka uygulamaları geliştiriliyor. Küresel Sigorta Birlikleri Federasyonu (GFIA) tarafından yayımlanan “Sigorta Sektöründe Yapay Zeka” raporunda sigorta sektöründe giderek artan yapay zeka kullanımı ele alınıyor ve yapay zeka kullanımının potansiyel faydaları ve riskleri belirtiliyor.

Raporda, yapay zekanın sektörü dönüştürdüğü ve teknolojik gelişmelerle bu dönüşümün daha da hızlanmasının beklendiği ifade ediliyor. Raporda, yapay zekanın fark yarattığı temel alanlar arasında; iyileştirilmiş müşteri hizmetleri, daha doğru risk modellemesi, hızlandırılmış hasar yönetimi ve gelişmiş dolandırıcılık tespiti yer alıyor. Türkiye Sigorta Birliği (TSB), GFIA’nın Sigorta Sektöründe Yapay Zeka Raporu’nu Türkçeye çevirerek yayımladı.

Rapor, sigorta sektöründe giderek artan Yapay Zeka (Artificial Intelligence – AI) kullanımını ele alarak, AI kullanımının potansiyel faydalarını ve risklerini ifade ediyor. Raporda, yapay zekanın sigorta sektörünü dönüştürdüğü ve tüm değer zincirinde AI uygulamalarının geliştirilmekte olduğu vurgulanırken, başlangıçta müşteri hizmetlerine odaklanan yapay zekanın, artık underwriting, hasar yönetimi ve satış-dağıtım gibi alanlarda da kullanımı yaygınlaştığı belirtiliyor. Bu gelişmelerin, Üretken Yapay Zeka (Generative AI), Nesnelerin İnterneti (IoT) ve açık veri gibi teknolojik ilerlemelerle daha da hızlanması bekleniyor.

SİGORTACILAR YAPAY ZEKAYI NASIL KULLANIYOR?

Raporda sigortacıların yapay zekayı kullandığı temel alanlar şöyle:

Müşteri Hizmetleri: AI, sigortacılara hızlı ve kesintisiz hizmet talep eden müşterilerinin beklentilerini karşılama konusunda yardımcı olur. Örnekler arasında müşteri konuşmalarının dökümlerinin otomatik olarak oluşturulması, bu dökümlerin müşteri tekrar iletişime geçtiğinde hazır olması, müşteri temsilcilerine eş zamanlı öneriler verilmesi yer almaktadır.

Risk Modelleme ve Doğal Afetler: AI, risk modellemeyi daha doğru hale getirerek, kullanıma dayalı ve kişiselleştirilmiş sigorta ürünlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu ürünler mevcut koruma boşluklarını azaltmaya ve daha önce sigortalanamayan risklerin sigortalanmasına yardımcı olabilir. Rapor, AI’ın hava olaylarının risk haritalarının çıkarılması, sel modellemeleri ve çeşitli veri setlerine dayalı risk skorlamaları gibi alanlardaki uygulamalarına dair örnekler sunmaktadır.

Hasar Yönetimi: AI, hasar süreçlerini hızlandırarak büyük çaplı olaylarda daha hızlı değerlendirme ve ödeme yapılmasını sağlamaktadır. Müşteri tarafından gönderilen fotoğraflarla mal mülk ve tarım hasarlarını değerlendiren görüntü tanıma uygulamaları, hasar önceliklendirme ve sınıflandırma sistemleri hizmet kalitesini artırmaktadır.

Dolandırıcılık Tespiti: AI tabanlı dolandırıcılık tespiti, büyük veri analiziyle sahte hasar taleplerini tespit ederek maliyet tasarrufu ve müşterilere daha düşük primler sunma potansiyeli sağlamaktadır.

YAPAY ZEKANIN SORUMLU KULLANIMI

Raporda, sigorta sektörünün yapay zeka ile ilgili olası riskleri ciddiye aldığı ve bu risklere uygun önlemleri ve prosedürleri oluşturduğunun gözlemlendiği ifade edilmektedir. Bu risklerden bazıları şunlardır:

Model Risk Yönetimi: Sektörün mevcut model risk yönetimi uygulamaları, yönetişim prosedürleri ve raporlama standartları AI uygulamalarında da kullanılmaktadır. Sigortacıların iç yönetişim sistemlerine ek olarak gizlilik, siber güvenlik, ayrımcılık karşıtlığı ve tüketici koruma konularını ele alan dış düzenleyici çerçeveler de bulunmaktadır. Sigortacılık sektöründe halihazırda yaygın olan bu iç ve dış yönetişim gereklilikleri, sektörü olası yapay zeka ile ilgili risklerle mücadele konusunda diğer birçok sektörden daha donanımlı ve hazırlıklı hale getirmektedir.

Şeffaflık ve Açıklanabilirlik: Kamu güvenini artırmak ve yapay zekanın benimsenmesini kolaylaştırmak için şeffaflık ve açıklanabilirlik önemlidir. Yapay zekanın ne zaman ve hangi amaçla kullanıldığına dair netlik sağlamak, yalnızca tüketicinin teknolojiye olan güvenini artırmaya yardımcı olmayacak, aynı zamanda sektör tarafından genel olarak benimsenmesini de kolaylaştıracaktır. Anlamlı, anlaşılması kolay bilgilerin sağlanması, tüketiciler için daha bilinçli seçimler yapılmasına da olumlu katkıda bulunacaktır.

Şeffaflık ve açıklanabilirliğin odak noktası, AI sistemi ve sistemin önerileri hakkında anlamlı bilgi ve netlik sağlamak olmalıdır. Açıklanabilirlik, şirketlerin AI’ı iş süreçlerinde nasıl kullandıklarını açıklayabilmelerini sağlamak anlamına gelir. Aynı zamanda açıklanabilirlik teriminin, piyasaya çıkacak yeni AI uygulamaları için bir engel olarak kullanılmadığından emin olunmalıdır. AI daha da geliştikçe ve uygulamalar daha karmaşık hale geldikçe, süreçlerin bireylere veya yöneticilere anlaşılır bir şekilde açıklanabileceği ölçüde bir sınır olacaktır. Bu, aşırı/orantısız miktarda kaynak gerektirecek ve sigortacıların hassas ticari bilgileri açığa çıkarma riskini artıracaktır.

Yasadışı Ayrımcılıkla Mücadele: Rapor, sigorta sektörünün yasadışı ayrımcılık ve finansal dışlanmayla mücadele taahhüdünü vurgulamaktadır. Poliçe sahipleri arasında risk değerlendirmeye dayalı farklar yaratılması gerektiği kabul edilmekle birlikte, ayrımcılığı önlemek için mevcut düzenlemelere uyum çağrısı yapılmaktadır.

DÜZENLEME VE DENETLEME

GFIA üyeleri, finans sektöründe AI denetiminin kendi bölgelerinde genellikle birden fazla denetleyici arasında bölündüğünü gözlemlemektedir. Bu durum bazen karmaşık denetim yapılarının oluşmasına ve hangi denetleyicinin hangi AI denetim alanından sorumlu olduğuna dair belirsizliklere yol açabilmektedir. GFIA tüm denetleyicilere, çelişkili görüşlerin ve örtüşen taleplerin önlenmesi adına yakın koordinasyon çağrısında bulunmaktadır.

Benzer şekilde, GFIA üyeleri, denetleyiciler/düzenleyiciler ile sektör arasında diyalog kurulmasını, belirli kullanım durumlarına, bu durumlara ilişkin risklere, mevcut risk yönetimi araçlarına ve potansiyel endişelerin en pratik yollarla ele alınmasına dair net ve ortak bir anlayış geliştirilmesini güçlü şekilde teşvik etmektedir.

GFIA ayrıca, küresel denetleyiciler ve politika yapıcıların yaklaşımlarını olabildiğince G7 ve G20 ilkeleri gibi küresel standartlarla uyumlu hale getirmeye çalışmasını teşvik etmektedir. Bu, uluslararası düzeyde uyumluluk ve tutarlılık sağlamaya, işletmelere ek yük ve hukuki belirsizlik gelmesini önlemeye ve yeniliği teşvik etmeye yardımcı olacaktır.

AI, sigortacıların müşterilere en iyi hizmeti sunabilmesi ve sigortacıların kendi risklerini en iyi şekilde yönetebilmeleri açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Sigorta sektörü ve politika yapıcılar, bu potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için iş birliği yapabilir ve bu süreçte müşterilerin temel insan haklarını da koruyarak hedeflerine ulaşabilir.

İLGİLİ HABERLER