Sigorta Gazetesi

Ruh sağlığının ekonomiye maliyeti 2.7 trilyon dolar

AXA Global, Zihin Sağlığı Raporu’nun 4.’sünü yayımladı. Nüfusun yüzde 32’si akıl sağlığı sorunlarıyla yaşıyor. Her 4 kişiden 3’ü iş nedeniyle yorgunluk, uyku sorunu veya stres yaşıyor. Ruh sağlığının ekonomiye maliyetinin 2,7 trilyon dolar, yani GSYH’nin ortalama 4,4’ü olduğu tahmin ediliyor.

Nüfusun yüzde 32’si akıl sağlığı sorunlarıyla yaşıyor. Her 4 kişiden 3’ü iş nedeniyle yorgunluk, uyku sorunu veya stres yaşıyor. Çalışanların yaklaşık yüzde 23’ü son 12 ay içinde akıl sağlığı sorunları nedeniyle hastalık izni aldı.

AXA Global, Zihin Sağlığı Raporu’nun 4.’sünü yayımladı. Rapora göre, dünyadaki ruh sağlığı durumu endişe yaratmaya devam ediyor, küresel nüfusun neredeyse üçte biri şu anda bir akıl sağlığı sorunu yaşıyor. IPSOS ile işbirliği içinde yürütülen çalışma, küresel toplumdaki ruh sağlığı ve sağlıklı yaşam sorunlarını tespit ederek bunları hafifletmeye yönelik çözümler üretmeyi amaçlıyor. Rapor kapsamında Avrupa, Asya ve Amerika’daki 16 ülkeden 16 bin katılımcı ile anket yapıldı.

EN BÜYÜK ZARARI ÇALIŞMA ORTAMI VERİYOR

AXA ve IPSOS özellikle çalışan nüfusun ruh sağlığını ve refahını anlamaya odaklandı. Rapor, her 4 kişiden 3’ünün çalışma ortamı nedeniyle birden fazla ruh sağlığı sorunu yaşadığını ve bunların neredeyse yüzde 70’inin işten kopuk hissettiğini ortaya koyuyor.

Çalışma ortamı genç nüfusun ruh sağlığına en büyük zararı veriyor gibi görünüyor. Tüm çalışanların neredeyse dörtte biri (%23) zihinsel sağlık sorunları nedeniyle hastalık izniyle işten çıkarılırken, bu rakam genç işçiler arasında yüzde 38’e çıkıyor.

18-44 yaşları arasındakilerin neredeyse üçte ikisi (%62), işverenleri tarafından sağlanan ruh sağlığı bakımı ve desteğinin, iş yerlerinde kalma kararlarında önemli olduğunu belirtti.

EKONOMİYE MALİYETİ 2,7 TRİLYON DOLAR

Rapora göre, çalışmaya dahil edilen ülkeler ve bölgelerde işyerinde ruh sağlığının maliyetinin 2,7 trilyon dolar, yani GSYH’nin ortalama 4,4’ü olduğu tahmin ediliyor. Akıl sağlığı sorunları erişilebilir ve kapsamlı destekle büyük ölçüde önlenebilir. Ankete katılanların yüzde 50’den fazlası şirket çapındaki ruh sağlığı ilk yardım kursları gibi şirket odaklı ruh sağlığı girişimlerinin ve faydalarının işe bağlılıklarını etkileyeceğini söylüyor.

Araştırmaya göre, bugün, işin zihinsel sağlığını etkilemesi durumunda 10 kişiden yalnızca 4’ü profesyonel yardıma başvuruyor. Neredeyse yüzde 70’i psikolojik desteğe ihtiyaç duymaları halinde ailelerine, arkadaşlarına veya akranlarına ulaşabileceklerine inanıyor.

AXA İcra Kurulu Başkanı (Avrupa Piyasaları ve Sağlık) Patrick Cohen, “AXA Akıl Sağlığı Raporu’nun 4. baskısı, çalışanların zihin sağlığının korunmasına yönelik net bir iş durumunu vurguluyor. İnsanların zihin sağlığı iyileştiğinde gelişir ve buna bağlı olarak işletmelerimiz ve ekonomimiz de gelişir” diyor.

Exit mobile version