Sigorta Gazetesi

Sağlık prim borcuna kısmi af

2022 Aralık öncesine ait GSS prim borcu olanlar, 31 Ağustos tarihine kadar prim borçlarının asıllarını ödemeleri halinde borçlarına yönelik gecikme cezası ve gecikme zammından SGK vazgeçecek. Yani, sağlık prim borcu olanların ana borçlarını ödemeleri yeterli olacak. Bir anlamda sağlık prim borçlarına af getirilmiş oluyor.

Genel sağlık sigortası prim borçlarına, borç yapılandırması kapsamında af geldi. Sağlık prim borçları nasıl yapılandıracak, kimler yapılandırma yapacak konusuna geçmeden önce Genel Sağlık Sigortası (GSS) hakkında kısa bir bilgi vereyim.

Nüfusun tamamı zorunlu GSS kapsamında sağlık hizmeti alıyor. Çalışan ve emekliler Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olduklarından bakmakla yükümlü oldukları kişilerle birlikte GSS kapsamında devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanıyor. Herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında olmayanlar, sigortalı işte çalışmayanlar ise cepten primlerini ödeyip, kendileri ve aileleri için sağlık hizmeti alıyor.

YILLIK PRİM 3.360 TL

Primlerini ödeyemeyenler ise gelir testine giriyor, testin sonucuna göre de primlerini devlet karşılıyor. Buna göre geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında. 2023 yılı için de bu tutar aylık 300, yıllık 3 bin 600 lira.

Son verilere göre de sosyal güvenlik şemsiyesi altında çalışanlar ile emekliler ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler dışında genel sağlık sigortası kapsamı altında 9.1 milyon kişi bulunuyor. Bunların 2.1 milyon kişisi primlerini kendi ödüyor, 7 milyonunun primlerini devlet karşılıyor. Bunların dışında da sağlık sigortası tescili olan ama primlerini ödemeyen, bundan dolayı da devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanamayan milyonlarca kişi bulunuyor. Şimdi bu kişilere, borç yapılandırması kapsamında prim borçlarını yapılandırma imkanı tanındı. Peki, bu kişiler yapılandırmadan nasıl yararlanacak, nereye başvuracak? Madde madde anlatayım.

31 AĞUSTOS’A KADAR SÜRE

BAŞVURUYA GEREK YOK

ÖZEL HASTANEYE GİDİLEMEYECEK

Noyan Doğan/Hürriyet Gazetesi

Exit mobile version