Sigorta Gazetesi

Sağlıkta işler iyi gitmiyor

Bu yılın ilk yarısında sağlık sigortalarında hasar/prim oranı yüzde 84,2 olurken teknik kar 994 milyon TL olarak gerçekleşti. 2022’nin ilk yarısında sağlık sigortacılığı alanında faaliyet göster 48 şirketin 25’i zarar açıkladı.

ANALİZ: Oben ÜNÜVAR

Sağlık sigortalarında işler iyi gitmiyor. 2022’nin ilk yarısında sağlık sigortalarında hasar/prim oranı 84,2 oldu. Bir başka ifadeyle sağlık sigortacılığı alanında faaliyet göstere şirketler topladıkları her 100 liralık prim karşılığında 84,2 lirasını hasar olarak ödedi. Geçen yılın aynı döneminde ise hasar/prim oranı yüzde 75,9 olarak gerçekleşmişti. Bu yılın ilk çeyreğinde ise hasar/prim oranı yüzde 89,2 olmuştu.

6.5 MİLYAR TL HASAR ÖDENDİ

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), açıkladığı bu yılın Ocak-Haziran dönemi teknik sonuçlarına göre göre, sağlık sigortalarında teknik gelir 9.4 milyar TL olurken, teknik gider ise 8.5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde şirketler sağlık sigortasında 12 milyar TL prim üretti, 6.5 milyar TL de hasar ödemesi gerçekleştirdi. Muallak hasar karşılığı ise 1.4 milyar TL olarak gerçekleşti. Sonuçta, bu yılın ilk yarısında 994.7 milyon TL teknik kar elde edildi. Teknik kar oranı geçen senenin ilk yarısında yüzde 17,7 iken bu yılın aynı döneminde yüzde 8,2’ye geriledi.

PRİM ARTIŞI YÜZDE 80 OLDU

Bu yılın ilk çeyreğindeki 446.9 milyon TL’lik teknik kar ile mukayese edildiğinde, şirketler, yılın ilk çeyreğine göre yılın ilk yarısında sağlık sigortalarında durumu düzeltmiş gibi gözükse de prim artışından kaynaklanan bir düzelme olduğu da görülüyor. Nitekim yılın ilk çeyreğinde 6.8 milyar TL prim üretilirken, yüzde 80’ye yakın artışla bu yılın ilk yarısında üretilen prim tutarı 12 milyar TL oldu.

Daha da önemlisi 2022’nin ilk yarısında sağlık sigortacılığı alanında faaliyet göster 48 şirketin 25’i zarar açıkladı.

Exit mobile version