SEDDK, sigorta şirketlerinin sermaye yeterliliklerinin ölçülmesinde ve değerlendirilmesinde değişikliğe gitti. Bu kapsamda sermaye yeterliliği hesaplama dönemleri itibarıyla özsermaye/gerekli özsermaye oranlarında yeni kriterler belirlendi. İşte, o değişiklikler.
SEDDK, sigorta ve reasürans ile emeklilik şirketlerinin sermaye yeterliliklerinin ölçülmesinde ve değerlendirilmesinde değişikliğe gitti. Değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan değişikliklerde dikkat çeken husus ise idari tedbirlerde oldu. Yönetmeliğin idari tedbir bölümü, sigorta şirketlerinin özsermayenin, gerekli özsermayeden düşük olmayacağına atıfta bulunuyor. Bu kapsamda da sermaye yeterliliği hesaplama dönemleri itibarıyla özsermaye/gerekli özsermaye oranının durumuna göre alınacak tedbirler madde madde sıralanıyor.
SEDDK, yeni yayımladığı yönetmelikle alınacak tedbirlerde değişikliğe gitti. Özellikle şirketlere tanınan sürelerde değişiklik yapıldı. Bu kapsamda, yeni yönetmelikte şu değişiklikler yapıldı:
Sermaye yeterliliği hesaplama dönemleri itibarıyla özsermaye/gerekli özsermaye oranının; yüzde 100 ile yüzde 115 arasında olması “öz değerlendirme” aşamasıdır. Bu durumda şirket, sermaye yeterliliği tablolarının Kuruma gönderilmesi gereken tarihten itibaren 30 gün içinde risk bazında kendi değerlendirmesini yapar ve özsermaye/gerekli özsermaye oranının belirtilen oranlar arasında gerçekleşmesinin nedenleri ile birlikte gelecek dönemlere dair beklentilerini de içeren bir raporu Kuruma gönderir.
Sermaye yeterliliği hesaplama dönemleri itibarıyla özsermaye/gerekli özsermaye oranının; yüzde 70 ile yüzde 99,99 arasında olması “tedbir alma” aşamasıdır. Bu durumda şirketin, sermaye yeterliliği tablolarının Kuruma gönderilmesi gereken tarihten itibaren 15 gün içinde sermaye açığının riskin azaltılması veya sermaye ilavesi başta olmak üzere Kurumca uygun görülecek yöntemlerle kapatılmasına dair bir planı Kuruma sunması ve takip eden 6 ay içinde sermaye açığını kapatması veya eksik kalan sermaye açığı tutarını telafi edecek şekilde sermayeye mahsuben avans ödemesi gerekir.
Sermaye yeterliliği hesaplama dönemleri itibarıyla özsermaye/gerekli özsermaye oranının; yüzde 33 ile yüzde 69,99 arasında olması “acil tedbir alma” aşamasıdır. Bu durumda şirketin, sermaye yeterliliği tablolarının Kuruma gönderilmesi gereken tarihten itibaren 10 gün içinde sermaye açığının riskin azaltılması veya sermaye ilavesi başta olmak üzere Kurumca uygun görülecek yöntemlerle kapatılmasına dair bir planı Kuruma sunması ve özsermaye/gerekli özsermaye oranını takip eden 3 ay içinde en az yüzde 70’e, 6 ay içinde ise en az yüzde 100’e çıkarması gerekir.
Sermaye yeterliliği hesaplama dönemleri itibarıyla özsermaye/gerekli özsermaye oranının; yüzde 33’ün altına düşmesi “müdahale” aşamasıdır. Bu durumda, 5684 sayılı Kanunun 20 nci maddesi ile 4632 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi hükümleri çerçevesinde derhal işlem yapılır.”
Önceki yönetmeliğe göre değişiklik yapılan maddeler Aralık ayı sermaye yeterliliği sonuçları için uygulanırken; yeni yönetmelikle bu hükümler Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayları sermaye yeterliliği sonuçları için uygulanacak. Yeni yönetmelik yayımı ile birlikte uygulamaya girdi.