Sigorta Gazetesi

SEDDK trafik sigortasında prim artışını yüzde 10’a çıkardı

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yetkisini kullanarak, trafik sigortasındaki yüzde 5’lik prim artışını yüzde 10’a çıkardı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yetkisini kullanarak, trafik sigortasındaki yüzde 5’lik prim artışını yüzde 10’a çıkardı. 14 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile 2024 başından itibaren trafik sigortası primleri ve teminat tutarları yeniden düzenlendi.

Yönetmelikte sigorta şirketlerine 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren trafik sigortası primlerini her ay yüzde 5 artırma hakkı tanınmıştı. Resmi Gazete’nin yayınlandığı günün akşamında SEDDK, yetkisini kullanarak genelge yayınladı ve yüzde 5’lik artırım oranını yüzde 10’a çıkardı. Buna göre, sene başından itibaren Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için sigorta şirketleri trafik sigortası primlerini bir önceki ayın prim tutarı üzerinden yüzde 10 artırabilecekler.

SEEDK’, genelgesinde, “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin Geçici 11’inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 2023 yılı Aralık ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan baz primler 2024 yılı Ocak ayı için yüzde 10 artırılarak uygulanır” denildi.

2024 MAYIS’INDA HASAR MALİYET ENDEKSİ UYGULAMASINA GEÇİLECEK

14 Aralık tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile 2024 yılının Mayıs ayında trafik sigortasında bir ilk yaşanacak ve hasar maliyet endeksi uygulaması başlatılacak. 2024’ün Mayıs ayına kadar sigorta şirketleri trafik sigortası primlerini bir önceki ayın prim tutarı üzerinden yüzde 10 artırabilecek; Mayıs ayından itibaren sigorta şirketleri Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından açıklanacak hasar maliyet endeksine göre prim artışı yapabilecekler.

Hasar maliyet endeksi hesaplaması, asgari ücret, yedek parça maliyetleri, araç fiyat artış oranı dikkate alınarak hesaplanacak. SEDDK, tüm bu kriterlere göre 2024’ün Mayıs ayında hasar maliyet endeksini belirleyecek ve sigorta şirketleri bu orana göre her ay artış yapabilecek. Şirketler, hasar maliyet endeksine göre belirlenen oran çerçevesinde her ay bir önceki ayın prim tutarlarını artırabilecek ya da azaltabilecek. Örneğin, Mayıs ayında hasar maliyet endeksi yüzde 4 olarak belirlendiyse, sigorta şirketleri Haziran ayında primlerini yüzde 4 olarak artırabilecekler. Yeni düzenleme ile SEDDK, endeks ile belirlenecek oranı sıfıra kadar indirmeye veya iki katına kadar artırmaya yetkili olacak.

Exit mobile version