SEDDK, motorlu araç sigortaları kapsamında tam hasara ya da ağır hasara uğramış araçların tespiti hakkında genelge yayımladı.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), motorlu araç sigortaları kapsamında tam hasara ya da ağır hasara uğramış araçların tespiti hakkında genelge yayımladı. Genelge ile ilgili de SEDDK, bir açıklama yaptı.
Yapılan düzenleme ile trafik güvenliğinin sağlanmasına ve hasar gören araçları satın alacakların doğru ve eksiksiz bilgiye ulaşabilmelerinin amaçlandığının belirtildiği açıklamada, “Trafik güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla Kurumumuzca motorlu araç sigortalarında hasar gören aracın hangi koşullarda tam veya ağır hasara uğrayacağına yönelik kriterler belirlenmiştir. Buna göre, hasar tutarının; aracın rayiç değerini aşması ve onarım kabul etmemesi durumunda araç “tam hasar”, rayiç değerin yüzde 60’ını aşması veya Genelge’de belirlenen kritik parçaların hasar görmesi halinde ise araç “ağır hasar” statüsünde işlem görecektir” denildi.
Açıklamada, tam veya ağır hasar tespitinin doğru ve güvenilir bir şekilde yapılabilmesini teminen tespit işleminin 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu uyarınca ruhsat almış sigorta eksperi tarafından yapılması zorunluluğu getirildiğine de dikkat çekildi.
Açıklamada; tam veya ağır hasara uğramış araçların ilgili mevzuata aykırı olarak “hurda tescil belgesi” veya “trafikten çekilmiştir belgesi” alınmaksızın alım-satıma konu edilmesini engellemek maksadıyla, sigorta şirketleri ve sigorta eksperleri tarafından yapılan işlemlerin takibinin, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi aracılığıyla yapılabilmesine de imkân sağlandığı vurgulandı.