Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), sigorta şirketlerinin sermaye yeterlilik oranı ile ilgili yeni bir karar aldı. Sermaye yeterlilik oranı yüzde 70’in altında olan şirketler yakın takibe alınacak.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), aldığı yeni bir kararla, şirketlerin sermaye yeterlilik oranlarını yakın takibe aldı. Denetimler artık daha sık yapılacak.
SEDDK, yayınladığı kararlar, sermaye yeterlilik oranı yüzde 70’in altında olan şirketlerin 2024 Mart döneminden itibaren birinci ve üçüncü çeyrek dönemlerine ilişkin sermaye yeterlilik hesaplamalarını SEDDK’ya göndermesini istedi.
SEDDK, yayımladığı kararda, şirketlerin sahip oldukları gerekli özsermaye oranına göre uygulanacak idari tedbirler kapsamında; özsermaye oranının yüzde 100-115 arasında olan şirketlere ‘öz değerlendirme’, yüzde 70-99,99 arasında olan şirketlere ‘tedbir alma’, yüzde 33-69,99 arasında olan şirketlere ‘acil tedbir alma’ ve yüzde 33 altı şirketlere ise ‘müdahale’ olarak belirlendiği hatırlatılarak, “Şirketlerin sermaye yeterlilik hesaplama tablolarının Haziran ve Aralık dönemleri için hazırlanarak Kuruma sunulacağı düzenlenmiştir” denildi.
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Kararda, bununla birlikte son dönem sermaye yeterlilik oranı yüzde 70’in altında olan şirketlerin 2024 Mart döneminden itibaren mevcut bildirimlere ilave olarak birinci ve üçüncü çeyrek dönemlerine ilişkin sermaye yeterlilik hesaplamalarını SEDDK’ya göndermeleri istendi.
Peki, bu karar ne anlama geliyor. Birincisi, sermaye yeterlilik oranı yüzde 70’in altında olan şirketler bulunduğu anlaşılıyor. İkincisi, bu şirketlerin sermaye yeterlilik oranları artık 6 ayda bir denetlenmeyecek, üç ayda bir denetlenecek. Bu şirketler buna rağmen sermaye artışına gitmezse SEDDK, kanunun verdiği ‘acil tedbir alma’ hakkını kullanacak.