Sigorta Gazetesi

SEDDK’dan, sigortacılara çağrı

SEDDK Başkanı Türker Gürsoy, sigorta aracıları tanımının sil baştan, yeniden tanımlanması için sigorta sektörüne çağrıda bulunarak, “Tüm paydaşlara çağrıda bulunmak istiyorum. Değişen koşullara uygun, sektörümüzü geleceğe taşıyacak aracılık tanımını, modelini geliştirmek üzere sektörün tüm paydaşlarını ortak masa etrafında bir araya gelmeye davet ediyorum” dedi. Türker Gürsoy, sigortacılık ve bireysel emeklilik sisteminde yapılacak düzenlemeler hakkında da bilgiler verdi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Türker Gürsoy, mevzuatta şekli, çerçevesi çizilmiş sigorta aracılık tanımının sil baştan, yeniden tanımlanması için sigorta sektörüne çağrıda bulundu.

Türkiye Sigorta Birliği’nin, çevrimiçi düzenlediği Dağıtım Kanalları Paneli’nde konuşan Türker Gürsoy, hem sigorta aracıları hem de sigorta sektörünün gündemindeki konular hakkında açıklamalarda bulundu. Gürsoy, sektörün geleceğinin güven üzerine inşa edilmesi gerektiğini, güvenin de doğru bilgilendirmeye dayandığını belirterek, aracıların, sigortalılarla sürdürebilir, kalıcı ilişki kurabilmesinin önemli olduğunu, sektörün ancak bu çerçevede büyüyeceğini söyledi.

“Bugün artık mevzuatımızda şekli, çerçevesi çizilmiş aracılık tanımını, sil baştan, yeniden tanımlamamız lazım” diyen Türker Gürsoy, “Tüm paydaşlara çağrıda bulunmak istiyorum. Değişen koşullara uygun, sektörümüzü geleceğe taşıyacak aracılık tanımını, modelini geliştirmek üzere sektörün tüm paydaşlarını ortak masa etrafında bir araya gelmeye davet ediyorum. Mevcut durumdan şikayet etmekle bir sonuç alamayız, çözüm üretmeliyiz” dedi.

Elimizden Gelen Her Türlü Desteği Vermeye Hazırız”

 Türker Gürsoy, yeni aracılık tanımının çerçevesini de çizdi. Sigorta aracılığı kurgusunun öncelikle sigortalının güvenini merkeze alan kurumsal yapı olması gerektiğine işaret eden Türker Gürsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

Avrupa Birliği’nin sigortacılığa ilişkin direktiflerinden biri dağıtım direktifi. Bunun en önemli amacı sigortalıları korumak. Dolayısıyla sigortalı güvenine odaklı kurumsal bir yapıyı gündemimize getiriyor olmamız lazım. İkincisi, finansal açıdan sürdürülebilir model olmalı. Ölçek sorunları var. Taşıma kapasitesinin dengesiz dağıldığını biliyoruz. Regülasyonların yarattığı ilave maliyetleri ortadan kaldırmaya hazırız. Üçüncüsü, sigorta aracılarımızın, dijital dönüşüme uyum sağlayacakları sistemleri harekete geçirmeleri lazım. Tüm faaliyetlerimizde sigortalılarımızın memnuniyetini görmemiz lazım. Dördüncüsü, yeni aracılık tanımımın çerçevesinde, meslek içi etkin bir denetim mekanizması kurulmalı. Burada da önemli eksiklikler var. Bir diğer önemli husus, sigorta aracılığı hizmetinin kalitesini artıracak, eğitim platformlarının hayata geçirilmesi de bizim için önemli. Dağıtım kanallarının bu çerçeve içinde sektörün önünü açacak, gelişime zemin hazırlayacak şekilde yapılanmasını arzu ediyoruz. Elimizden gelen her türlü desteği vermeye de hazırız. Bence aracılık kavramına yeni tanım getirmek için çalışmaya başlamalıyız.”

“Amacımız Sürdürülebilirliği ve Kalıcılığı Sağlamak”

Türker Gürsoy, SEDDK olarak bugüne kadar attıkları adımlardan ve yeni yasal düzenlemelerden de bahsetti.

İlk attıkları adımın, yeni şirket kuruluşlarında asgari sermaye tutarının yükseltilmesi olduğuna değinen Gürsoy, “Artık sermaye yeterliliğinin ötesinde, kurumsal yeterlilik kavramını sektörün gündemine taşımak istiyoruz. Amacımız sürdürülebilirliği ve kalıcılığı sağlamak. Sigortalıların korunması, piyasa disiplinin sağlanması açısından şirketlerimizin sürdürülebilir, sağlıklı kurumsal bir yapıya kavuşmasını sağlamak istiyoruz. Bu konuda attığımız adımlardan biri asgari sermaye tutarlarını üç katına çıkarılması oldu” dedi.

“Katılım Sigortacılığında Türkiye Modeli Ortaya Koyduk”

Bunun arkasından katılım sigortacılığı ile ilgili önemli bir düzenleme yaptıklarını da ifade eden Gürsoy, şunları söyledi: “Katılım sigortacılığı ülkemizde büyümesinde fayda gördüğümüz, tüm tarafların üzerinde uzlaştığı bir alan. Bu alan ne kadar hızlı büyürse sektöre ve ülkemize katkı yapacaktır. Burada yenilikçi bir yaklaşım ortaya koyduk. Bugüne kadar süre gelen modellerin ötesinde, esnek ve sürdürülebilir model kurguladık; bir Türkiye modeli ortaya koyduk. Bu alana girmek isteyen şirketlerimizi davet etmek istiyorum. Burada öncü olacak şirketlerimizi her yönden teşvik edeceğimizi de ifade etmek isterim.”

“Hayat, Sağlık, Eğitim Sigortalarını BES İle Entegre Edeceğiz”

Türker Gürsoy, gündemde birçok konu olduğunu, kanun düzeyinde çalışmalar yaptıklarını da vurgulayarak, “Bunlardan en önemlisi, geçtiğimiz aylarda Anayasa Mahkemesi’nin trafik sigortasında yaptığı iptal sonrası oluşan durum. Bununla ilgili hızlıca bir kanun düzenlemesi içindeyiz, son aşamadayız” şeklinde konuştu.

Bunun yanında 18 yaş altının BES’e katılmasının da gündemlerinde olduğunu savunan Türker Gürsoy, yeni düzenlemeler hakkında şu açıklamaları yaptı:

Hayat, sağlık, eğitim sigortaları gibi ürünlerle ve diğer tasarruf ürünleri ile BES’i entegre ederek, daha zengin bir güvence paketine dönüştürülme projesi var. Bir diğeri; emekliliğe yönelik taahhütte bulunan vakıf ve sandıkların BES’e aktarımının tekrar imkan dahiline alınma konusu var. Bu da yakında kanun düzeyinde düzenlenerek, vakıf ve sandıklar yeniden bu imkana kavuşturulacak. Bunun yanı sıra Sigorta Tahkim Komisyonu’nun bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlendirecek düzenlemeler var. Sigorta Bilgi Merkezi’nin (SBM) veri paylaşımını düzenleyen ve SBM’nin fonksiyonlarını genişletecek kanun düzenlemeleri var. Sigortacılık faaliyetlerinin tüm aşamalarında dijital süreçlerin kullanımına imkan verecek şekilde, şartları yeniden düzenleyecek, uzaktan yol ve yöntemlerle sigorta poliçesinin düzenlenmesine izin verecek düzenleme de yapacağız.”

Exit mobile version