AXA Türkiye, Youtube kanalından ‘AXA Türkiye İle Farklı Bakış’ adı altında yayınlara başladı. Yayınlanan ilk programa AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken ile Satış, Pazarlama ve Sağlık Başkanı Sanem Çıngay Buçukoğlu katıldı. Yavuz Ölken, programda, sigorta sektörü üzerine çarpıcı açıklamalar yaptı.
AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, sigortalılık oranının artmadığı, fiyat artışlarıyla ve sigorta bedeli artışı ile büyüyen bir sektör haline gelindiğini söyledi.
AXA Türkiye, Youtube kanalından ‘AXA Türkiye İle Farklı Bakış’ adı altında yayınlara başladı. Farklı konuklarla farklı konuların işleneceği programlar ayda iki kere yayınlanacak. Yayınlanan ilk programa AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken ile Satış, Pazarlama ve Sağlık Başkanı Sanem Çıngay Buçukoğlu katıldı.
Yavuz Ölken, programda, sigorta sektörü üzerine değerlendirmelerde bulundu. Sektörün geçmişten farklı bir seyir izlediğini, yüzde 80-90’lara yakın büyüme yaşandığını belirten Ölken, “Bu ne demek? Aslında açıklanan enflasyonun üstünde reel büyümesi olan bir sektörden bahsedeceğiz, bu yıl. Bu iyi bir şey. Sektörün büyümesi, istihdam için, komisyon için, paydaşların büyümesi için, herkes için önemli. Büyüyen bir sektör olacağız. Fakat büyüme bu sefer geçmiş yıllara nazaran eşit bir dağılımda değil. Ne demek istiyorum? Bugün kurumsal sigortacılığa baktığımızda reasürans maliyetlerindeki artış, risklerin kalitesindeki çeşitlilik, şirketlerin sermayeleri ile ilişkili risk iştahlarını dikkate aldığımızda; şirketler arasında farklı büyüme görüyoruz. Hepsinin kendine göre dinamikleri var. Özünde şu var; sigortalılık oranının artmadığı, fiyat artışlarıyla ve sigorta bedeli artışı ile büyüyen bir sektör var. Buna dikkat etmemiz lazım” dedi.
SERMAYELERİ ARTIRMA YOLUNA GİTMELİYİZ
Yangın rizikolarında artık iyi ve kötünün yavaş yavaş ayrışmaya başladığı bir dönemde olunduğunu, burada reel prim büyümesi yaşanacağını ama sigortalanma oranlarında istenen bir yıl geçirilmediğini ifade eden Ölken, “Büyüme kıymet artışı kaynaklı. Dövizli poliçelerde bile bedel artışları olmaya başladı. Çünkü satın alma maliyetleri artık çok yükseliyor. Dolayısıyla oto dışığındaki yangın, mühendislik, nakliyat gibi branşlara baktığımızda adet büyümesini çok fazla görmediğimiz, prim büyümesini gördüğümüz bir dönemdeyiz” şeklinde konuştu.
Yavuz Ölken, konuşmasında sektörün sermaye yeterliliğine de değindi. Sermaye yeterli ve özkaynak yeterli değilse gün geldiğinde sınırların zorlandığını ve iş yapılamaz hale gelindiğini ifade eden Ölken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevzuatımız var, yani yeterlilik oranı yüzde 120’nin altına düşmeyecek. Bunun kriterleri var. Burayı destekleyen en önemli unsur, ödenmiş sermaye. Sonuçta ödenmiş sermayelerimizi yukarı çıkartmak yoluna girmemiz lazım. Ama ben şunu söyleyeyim; 2023 sonu itibariyle ve 2024’ün içinde de şirketlerin bu konuda çok hassas olduğunu görüyorum.”
DÜZENLEMELERİN DE ARTIK YOLA ÇIKMASI LAZIM
İkinci önemli konunun rezervler olduğuna da dikkat çeken Ölken, bu konuda da şu açıklamaları yaptı:
“Rezerv, bizim oluşmuş ama ihbar edilmemiş hasarlar için biriktirdiğimiz kaynak. Bu kaynaklara baktığımızda özellikle burada dominant faktör biliyorsunuz değer kaybı, bedeni zararlar, ölümlü vakalar, asgari ücretteki değişimler. Rezervlerimizi sıfır noktasında yürütmemiz lazım. Sektör 2023 kapanışında, iskontonun etkisiyle güçlendi. Bu da çok iyi haber. Yani sektör adına iki tane iyi haber var. Bir sermaye yeterliği dikkate alınıyor ve ödenmiş sermayeler arttırılıyor. İki rezervler konusundaki hassasiyet çok iyi. Ama burada finansal sürdürülebilirlik açısından mevzuat da çok önemli. Hala trafik sigortalarında doğru fiyatlama yapılamıyor. Finansal sürdürebilirlik adına sektör üzerine düşenleri yapmaya devam ediyor ama düzenlemelerin de artık yola çıkması lazım. Özellikle trafikteki iyi-kötü kavramının ayrışması, serbest tarife yolculuğuna tamamen çıkılması zaruri.”
YOUTUBE BİZİM İÇİN ÖNEMLİ İLETİŞİM MECRASI OLACAK
Yavuz Ölken, Youtube kanalı üzerinden yeni yayın hayatına başlayan ‘AXA Türkiye İle Farklı Bakış’ programı hakkında da açıklamalar yaptı. Youtube’ın bundan sonraki yolculukta önemli bir iletişim mecrası olacağının altını çizen Ölken, bu konuda önemli yatırımlar yaptıklarını söyledi. Ölken, 2018 yılını hatırlatarak, şunların söyledi:
“Axa Türkiye çalışanlarına, acentelerimize, sektörümüze o dönem ‘Sigorta 4.0’ diye bir yolculukla ortaya çıkmıştık. Teknoloji ile sigortacılığı birleştiren teknoloji ile müşteri, acente ve çalışanı birleştiren bir yolculuğa çıkmıştık ve çözüm ortağı dediğimiz bir dönemi başlatmıştık. Bu dönemler geleceğe hazır olmak şeklinde evrildi ve geçtiğimiz dönemde bizim özellikle Axa Türkiye camiası olarak baktığımızda geleceği hazır olmayı çok konuştuk. Şimdi ne demek geleceğe hazır olmak? İletişimde yeni trendler var. Youtube bunlardan bir tanesi. Youtube’un bizim için bundan sonra acentelerimizle, çalışanlarımızla, sektör paydaşlarımızla iletişim kurduğumuz; zaman zaman akademisyenlerden istifade ettiğimiz bir paylaşım platformuna dönüşmesini istiyoruz. Biz burada Türkiye Sigorta Birliği’nin, SEDDK’nın, hatta sektörde yapıcı rekabet içinde bulunduğumuz bütün sektör yöneticilerimizin de bir arada bulunduğu, tartıştığı bir ortam yaratmak istiyoruz.”