Sigorta Gazetesi

Şencan: Üç katı büyümemiz gerekiyor

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı, Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan, GSMH’nın yüzde 2’si ile sınırlı bir sigorta büyüklüğü olduğunu belirterek, “Bunun dünyadaki karşılığı yüzde 6, üç katı kadar büyümemiz gerekiyor” dedi.

Mehmet Şencan, Sigorta Haftası nedeniyle açıklama yaparak, sigorta pazarı üzerine değerlendirmelerde bulundu. Şencan, sigorta sektörünün bilançosunun geçen sene 237 milyar lira büyüklüğe ulaştığını, 69 milyar liralık prim üretimi gerçekleştirildiğini belirterek; bu yılın ilk yarısında bilanço büyüklüğünün 272 milyar liraya çıktığını, üretimin de 40 milyar lira olduğunu söyledi.

Şencan, 2019 yılında 40 milyar liralık sigorta tazminatı ödendiğini, bu yılın ilk yarısında da 20 milyar lira tazminat ödendiğini ifade ederek, “GSMH’nın neredeyse 34 katı kadar güvence verildi. Üçüncü köprü, İstanbul Havalimanı, Osman Gazi köprüsü gibi büyük projelere teminat verildi. Enerji santralleri, altyapı projeleri gibi hem devam eden hem de mevcut projelere teminatlar verilmeye devam ediyor” dedi.

Tüm Risklerin, Belirsizliklerin İlacı

Mehmet Şencan, sigortanın, toplumda, zorunlu ve ihtiyaç halinde hatırlanan bir hizmet olduğuna, sigortalılık oranının artırılmasının herkesin görevi olduğuna değinerek, “Sigortacılık Haftası da buna katkı sağlıyor. Sigortanın yaşamı kucaklaması gerekir. Tam da pandemi ile birlikte sağlıktan tetiklenen sonra da ekonomiyi etkileyen bir belirsizliğe doğru sürüklendik. Sigorta tüm risklerin, belirsizliklerin ilacı. Sigortanın tüm zamanlarda hatırlanması lazım. Burada sigortacılara da önemli görevler düşüyor. Sigortaya sadece güvence ve teminat olarak da bakmamak lazım; ciddi de bir tasarruf aracı, yatırımlar açısından ciddi kaynak yaratıyor” şeklinde konuştu.

TSB Olarak Koordinasyona Önem Veriyoruz

TSB’nin, sigorta pazarındaki konumuna da değinen Şencan, sözlerini şöyle sürdürdü: “TSB, sigortalanma oranının artırılmasında etkin rol oynuyor. Bizde GSMH’nın yüzde 2’si ile sınırlı bir sigorta büyüklüğü var. Bunun dünyadaki karşılığı yüzde 6. Bizim üç katı kadar büyümemiz gerekiyor. TSB’nin görevi sadece bu da değil. Koordinasyonun sağlanması da görevlerinin başında geliyor. Özellikle kamu otoritesinde son bir yılda ciddi gelişmeler yaşandı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme Denetleme Kurulu kuruldu; Türk Reasürans’ın kuruluşu var, kamu şirketlerinin Varlık Fonu altında birleşmesi var. Burada koordinasyona önem veriyoruz. Özellikle kamu otoritesi ve tüm paydaşlarla oluşan ekosistemi TSB’de koordine etmeye çalışıyoruz. Ne kadar iyi koordine ederseniz ekonomiye o kadar katkı sağlarsanız.”

Salgında, Sigortacıların Katkısı

Mehmet Şencan, salgında, sigortacıların ekonomiye katkısına da dikkat çekerek, mart ayından itibaren pandeminin etkisini göstermeye başladığını, salgının sigorta kapsamında olmamasına rağmen tüm sigorta şirketlerinin dayanışma içinde hem özel sağlıkta hem tamamlayıcı sağlıkta salgını teminat içine alarak, sigortalıları rahatlattıklarını ve bu süreçte 400 milyon TL kadar da bir ödeme yapıldığını kaydetti. Şencan, “Sadece bu değil, özellikle kamu otoritesi ile birlikte TSB dayanışma içinde hareket etti ve zorunlu sigortalar, diğer sigortalarda primler ötelendi; indirimler yapıldı, bir kısım sigortalılara ve acenteler destek paketleri açıklandı” dedi.

Mehmet Şencan, pandemi sürecinde özellikle tamamlayıcı sağlık sigortasına ilginin arttığını da belirterek, “Bu sigorta çok ilgi gördü. Diğer özel sağlık sigortasında yüzde 5’ler civarında bir artış olmasına karşın tamamlayıcı sağlık sigortasında yüzde 50 bir artış yaşandı” dedi.

Teşvik Tedbirleri Sigortaya Olumlu Yansıdı

Pandemide sigorta pazarının gelişmesine de değinen Şencan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandeminin başladığı ilk dönemde alınan tedbirlerle, mart-nisan-mayıs aylarında, sigorta pazarında bir küçülme yaşandı. Özellikle haziran ayından itibaren verilen ticari ve bireysel krediler vasıtasıyla uygulanan teşvik tedbirleri sigortaya da olumlu yansıdı. En kötü zamanlarda bile, ekonomik sıkışıklığın yaşandığı dönemlerde bile başlarda sigortada bir gerileme olur ama sonrasında bu gerileme telafi edilir. Temmuz-ağustos döneminde de yüzde 20’lerin üzerinde bir büyüme sağlandı. Sene sonu da bu büyüme devam edecek gözüküyor.

Exit mobile version