Sigorta Gazetesi

Şenol Ortaç: Yabancı sayısı gitgide azalıyor

Hepiyi Sigorta Genel Müdürü Şenol Ortaç, sigortacılığın uzun soluklu bir sektör olmadığını, sektörün değişime uğradığını belirterek, “Yabancı sayısı ilginçtir, git gide azalıyor” dedi.

Hepiyi Sigorta Genel Müdürü Şenol Ortaç, sigorta sektöründe yabancı sermaye sayısının gittikçe azaldığını söyledi. Ortaç, sektörün potansiyelinin yüksek olduğunu, rekabetin de bol olduğu bir sektör olduğunu kaydetti. Sigorta Kongresi’nde katıldığı panelde konuşan Şenol Ortaç, sigorta sektörünün uzun soluklu bir sektör olmadığını, geçmişte 80’in üzerinde yabancı şirket varken, bugün bu sayının azaldığını belirterek, “Yabancı sayısı ilginçtir, git gide azalıyor” dedi.

GÖRÜNMEZ EL TEORİSİNE İNANIRIM

Bunun temel sorununun Türkiye’de serbest tedarik olmadığından kaynaklandığını, sigorta sektörünün değişime uğradığını ifade eden Ortaç, “Ben görünmez el teorisine çok inanırım. Buna göre, insanlar veya şirketler kendi çıkarları doğrultusunda iş yapmaya çalışıyor. Herkesi kendi çıkarları doğrultusunda serbest bırakırsanız, görünmez bir el onları yönetir. Ya da bizim dilimizde, su akacağı yolu bulur. Görünmez bir el onları yönetir ve sonuçta da son kullanıcı, son tüketici kazanır. Çünkü bir yerde kar varsa orada bir rekabet vardır. Rekabet varsa fiyatlar düşer” şeklinde konuştu.

YASA KOYUCU HAKSIZ REKABETİ ENGELLEMELİ

“Deniyor ki, acente, fabrika sigorta bulamıyor” diyen Ortaç, “Doğru, ama insanlar o fabrikaya niye sigorta yapmak istemiyor; ona da bakılması lazım. Bu guruplar aslında doğru çalıştığında ekonomi çok güzel yönetiliyor. Yönlendiriyor çünkü bu gurupların işi siyaseti kendi gurubu adına etkilemeye çalışmak. Bu da tüm dünyada var” yorumunu yaptı.

Şenol Ortaç, sektörde rekabetin zor olduğunu, yasa koyucunun mutlaka haksız rekabeti engelleyici kuralları belirlemesi, uygulaması ve kontrol etmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Benim şahsi kanaatim, o görünmez ele inanmalılar. İnanılmış ve çok uzun yıllar bu ekonomi doğru çalışmış” dedi.

Exit mobile version