AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, sigortacılıkta rezerv konusunun önemine dikkat çekerek, “İleride ödeyeceğiniz hasara karşılık rezerv ayırmanız gerekiyor. 2023’ü kapatırken 1.6 milyar TL rezerv güçlendirdik. Sektörün toplamına baktığımızda ise rezerv açığı görüyoruz” dedi.
AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, sigorta sektöründe teknik karşılıklar ve rezerv yeterliliğinin hassasiyetini vurgularken, bunun yanında sürdürülebilir olmak adına sigorta şirketlerinin konservasyon dediğimiz üzerinde risk tutma kapasitesini artırabilmesi için yüksek ödenmiş sermayeye ihtiyacı olduğunu da belirtti. Ölken, “Temel kural sermayeniz yüksek olacak, rezervleriniz eksiksiz olacak” dedi
2023’ün son gününde AXA Sigorta’nın sermayesinin 4 milyar TL artırılarak, 1.7 milyar TL’den 5.7 milyar TL’ye çıkarıldığını ifade eden Ölken, sektörün en güçlü ödenmiş sermayesine sahip şirketi olduklarını kaydetti ve “Bu ekonomik konjonktürde 5.7 milyar TL kasada parası olan bir sermayedara sene sonunda ülkenin ekonomik koşullarında ne kadar kar vermemiz lazım? Hesabı basit. Sermayedar destek verdiyse bizim de büyüyerek bunu geri ödememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
REZERVİMİZİ 1.6 MİLYAR TL GÜÇLENDİRDİK
Yavuz Ölken, sigortacılıkta rezerv konusunun çok önemli olduğuna dikkat çekerek, şirket olarak rezervi 1.6 milyar TL daha güçlendirdiklerini söyledi. Ölken, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İki yıl üst üste iki defa asgari ücret artırımı oldu. Bu da trafik sigortası, işveren sorumluk sigortası, çalışan maliyetleri açısından hepimiz için büyük bir yük oluşturdu ve ortaya hem risk ile uyumsuz, yetersiz fiyatlar ile rezerv ihtiyaçları çıktı. Rezerv ne demek? İleride ödeyeceğiniz hasara karşılık ayıracaksınız ve biz 2023’ü kapatırken 1.6 milyar TL rezerv güçlendirdik. O yüzden finansal çevikliğimiz var geleceğe hazırız diyebiliyorum. Burada eleştiri yapmıyorum ama gelinen son noktada sektörün toplamına baktığımızda bir rezerv açığı görüyoruz.”
SÜRDÜRÜLEBİLİR REASÜRANS ÇÖZÜMÜ
Yavuz Ölken, reasürans konusuna da değinerek, sorunun 2023 yılına aitmiş gibi gözükse de 2022 yılından sinyal vermeye başladığını vurguladı. Ölken, “Aslında, 2022 yılında; geliyordu, gelmekte olan. Bu sadece Kahramanmaraş depremleri ile ilgili de değil. Dünyadaki riskler artıyor ve kompleks hale geliyor. Biz Türkiye’de ve sektörde üzerinde tutma kapasitesine, yani konservasyonu en yüksek sigorta şirketiyiz. Bu da bize sürdürülebilir reasürans çözümü fırsatı getirdi. Bunu nasıl yapabilirsiniz? Sermayeniz artarsa yaparsınız. Sermayenizi arttırmadığınız zaman konservasyonu arttıramazsınız, reasürans kısır döngüsünde kalırsınız” dedi.
Gelecek için hazır olmanın önemini vurgulayan Ölken, bu kapsamda Axa Grubunun Türkiye’ye olan güveni ve desteğinin altını çizdi.