Sosyal güvenlik borçlarını yapılandırma imkanından yararlanmak için son 2 gün. Yapılandırma süresi 31 Ağustos pazartesi bitiyor. Yapılandırma işçi ve Bağ-Kur statüsünde çalışanların prim borçlarını, işsizlik sigortası primlerini, kesinleşmiş para cezalarını, gecikme zammını kapsıyor. Borçlara yönelik tecillerde azami taksit süresi 72 ay, borçlara uygulanacak faiz ise yıllık yüzde 29 olacak.

SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER
Sosyal güvenlik borçlarını yapılandırma süresi 31 Ağustos pazartesi bitiyor. Sosyal güvenlik prim borçlarına yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi 4 Haziran’da Resmi Gazetede yayınlanarak uygulamaya girdi. Borç yapılandırması için de son tarih 31 Ağustos olarak belirlendi. SGK’ya olan borçların tecilinden yararlanmak için son 2 gün.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işveren ve sigortalılara SGK borçları için sağlanan avantajlı tecil ve taksitlendirme imkanından yararlanmaları için çağrıda bulundu. Işıkhan, 4 Haziran’da uygulamaya giren yasa sonrası 103 bin 852 işveren ve 4/B (Bağ-Kur) sigortalısının düzenlemeden yararlandığını, toplam 131 milyar 251 milyon lira tutarındaki borcun tecil ve taksitlendirme kapsamına alındığını açıkladı.
KİMLER YAPILANDIRMA İÇİN BAŞVURACAK?
Kimler yapılandırmadan yararlanacak ve yapılandırmanın şartları neler? İşte, detaylar.
Yapılandırma işçi statüsünde (4/A), Bağ-Kur (4/B) statüsünde çalışanların prim borçları, işsizlik sigortası primleri, kesinleşmiş para cezaları, gecikme zammını kapsıyor. Bunlar tecil edilebilecek.
Sigorta primleri, işsizlik sigortası primleri, 31 Ağustos 2026 tarihine kadar kesinleşen idari para cezaları tecil edilebilecek.
İşçi statüsünde sigortalı çalıştıran işverenler ile Bağ-Kur kapsamında sigortalı olanların 2026 Haziran ayı öncesi borçları tecil edilecek.
72 AY TAKSİT, YÜZDE 29 FAİZ İMKANI
Borçlara yönelik tecillerde azami taksit süresi 72 ay, borçlara uygulanacak faiz ise yıllık yüzde 29 olacak.
31 Ağustos tarihine kadarki borçları için SGK’nın icra takip işlemlerinin yürütüldüğü bölümlere başvuru yapılacak.
31 Ağustos 2026 tarihine kadar tecil talebinde bulunanların ilk taksiti de 31 Ağustos tarihine kadar ödemesi gerekecek. Tecil işlemi belirlenen ilk taksit tutarının ödendiği tarihte başlayacak.
Taksit imkânından yararlanabilmek için borcu olan ve tecil işlemi için başvuran şirketlerin zor duruma düşmüş olması gerekiyor. Başvuracak şirketin mali durumuna göre yani, likidite oranına göre 36 ay veya 72 aya kadar eşit taksitlerle borç ödenebilecek.
TEMİNATSIZ TUTAR 10 MİLYON TL
31 Ağustos tarihine kadar yapılacak tecil başvurularında, 36 aydan daha fazla taksitle ödeme talebinde bulunanlardan çok zor durum raporu ve mali durum bildirim formu istenecek, 36 ay ve daha kısa sürede ödeme talebinde bulunanlardan ise bu belgeler istenmeyecek. Likidite oranı 1 üzerinde olduğu için tecil işlemi yaptıramayanlar 31 Ağustos tarihine kadar başvurmaları halinde 36 aya kadar taksitlendirme yapabilecek.
Sosyal güvenlik borçlarında tecil işlemlerinde teminatsız tutar 10 milyon TL’ye çıkartıldı. 10 milyon TL’ ye kadar olan borçlar için teminat istenmeyecek; 10 milyonu aşan borçların aşan kısmının yarısı kadar teminat istenecek.














