AXA Türkiye’den Satış, Pazarlama ve Sağlık Başkanı Sanem Çıngay Buçukoğlu, SGK primlerinin bir kısmının, özellikle çalışanlar için, tamamlayıcı sağlık sigortasına destek olarak verilmesi halinde devletin üzerindeki sağlık yükününün hafifleyeceğini söyledi.
AXA Türkiye’den Satış, Pazarlama ve Sağlık Başkanı Sanem Çıngay Buçukoğlu, devletin üzerindeki sağlık yükünün hafiflemesi için tamamlayıcı sağlık sigortasına BES’teki gibi destek olunması gerektiğini söyledi. Buçukoğlu, tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında açıklamalar yaptı.
Devletin sunduğu sağlık hizmetinin 2023 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 95,3 artışla, 553.1 milyar TL’ye çıktığını, bunun yüzde 76’sının SGK tarafından karşılandığını, yüzde 18’ini vatandaşların kendi cebinden ödediğini, yüzde 5’inin ise özel sağlık sigortası tarafından karşılandığını söyledi.
Sanem Çıngay Buçukoğlu, artan nüfus ve ilerleyen yaş nedeniyle bu tablonun sürdürülebilir olmadığını ifade ederek, “Farklı metotlara doğru yönelmemiz lazım. Devlet, bu konuda tamamlayıcı sağlık sistemini 2012’de devreye alarak aslında bir adım attı. Şimdi belki biraz daha adımı genişletmek ve penetrasyon artışı için farklı destekler sağlamakla ilgili yeni mevzuatlar çalışılması gerekiyor” dedi.
10 MİLYON SİGORTALIYA ULAŞABİLİRİZ
Tamamlayıcı sağlık sigortasında 2023 yılında 4.1 milyon poliçeye ulaşıldığına, bu yılın nisan sonu rakamlarıyla bu sayının 4.4 milyona çıktığına değinen Buçukoğlu, şunları söyledi:
“Tamamlayıcı sağlık sigortasında ciddi bir artış var. Aslında talep de çok fazla. Çünkü hastane fiyatları yükselmeye başladı ve yüzde 18’i cebimizden ödüyoruz, bu kısım da artmaya başladı. Tamamlayıcı sağlık sigortasına talep de bundan dolayı artıyor. İkinci nedeni de hastanelerde randevu alma konusunda sıkıntılar var. Doktor bulma konusunda sıkıntılar olabiliyor. Bunları düşündüğümüzde tamamlayıcı sağlık sigortasında 10 milyon sigortalıya gideceğini düşünüyoruz. Bunun içinde bazı metotlar gerekiyor. Bir tanesi, SGK primlerinin bir kısmını, özellikle çalışanlar için, tamamlayıcı sağlık sigortasına destek olarak verip, aslında kişileri tamamlayıcı sağlık sigortası yapmaya teşvik etmek olabilir. Nasıl BES’te, kişilerin tasarruf yapması için devlet desteği veriliyor; kişilerin kendi sağlığını korumaları ve hastanelerden hizmet almaları için böyle bir destek düşünülebilir. Bence bu çok büyük bir adım olur. Tamamlayıcı sağlık sigortasının penetrasyonu artar, devletin üstündeki yük hafifler.”
ŞEHİR HASTANELERİ SİSTEME DAHİL EDİLMELİ
Sanem Çıngay Buçukoğlu, tamamlayıcı sağlık sigortasının gelişmesi için atılması gereken bir başka adımın da şehir hastaneleri olduğunu belirterek, bu konuda da şunları söyledi:
“Çok güzel şehir hastanelerimiz var; büyük ve modern. Şehir hastanelerimizi tamamlayıcı sağlık sigortası sistemine dahil edebiliriz. Bu sayede hem sigortalılık oranını artırırız hem de hizmeti daha rahat verebiliriz ve şehir hastanelerine de gelir sağlarız. Yani şu anda devletin üstünde yük olan bu sağlık harcamaları ve hastane işletme yükünün bir kısmını sigorta şirketleri paylaşabilir. Bu sayede hem hizmeti daha kaliteli hale getirir hem devletin üstündeki yükü paylaşabiliriz. Bence kazan kazan bir sistemi bu şekilde yaratabiliriz.”