İş göremezlik ödeneği ya da halk arasında bilinen adıyla rapor ücreti; iş kazası, meslek hastalığı geçirilmesi, kadın çalışanlarda hamilelikten sonraki süre ya da çalışanların sağlık sorunları nedeniyle çalışamaz hale gelmesi durumunda, uğradıkları gelir kaybını önlemek için SGK tarafından ödeniyor. SGK, bir genelge yayımlayarak rapor ücretinin şartlarında değişikliğe gitti. Yeni uygulama ile rapor ücretleri azaldı.
SGK, bir genelge yayımlayarak, çalışanların iş kazası, hastalık, doğum hallerinde ödediği rapor ücretinin şartlarını değiştirdi. Yeni uygulama ile rapor ücretleri azaldı. İş göremezlik ödeneği ya da halk arasında bilinen adıyla rapor ücreti; iş kazası, meslek hastalığı geçirilmesi, kadın çalışanlarda hamilelikten sonraki süre ya da çalışanların sağlık sorunları nedeniyle çalışamaz hale gelmesi durumunda, uğradıkları gelir kaybını önlemek için SGK tarafından ödeniyor.
İş göremezlik durumunda çalışanlara yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayakta tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisi rapor ücreti olarak ödeniyor. 2025 yılı başında açıklanan asgari ücretle birlikte asgari ücretli çalışana günlük en az yatarak tedavide 433 lira, ayakta tedavide 577 lira ödeniyor.
21 ARALIK 2024 TARİHİNDEN SONRASI İÇİN GEÇERLİ
SGK, yayımladığı genelge ile rapor ücretinin hesaplanmasında değişikliğe gitti. Değişiklik 21 Aralık 2024 tarihinden itibaren verilecek rapor ücretleri içinden geçerli olacak. Buna göre iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde verilecek iş göremezlik ödeneği hesabında esas tutulacak günlük kazanç; iş kazası veya doğumun olduğu tarihten, meslek hastalığı veya hastalık halinde ise iş göremezliğin başladığı tarihten önceki 12 aydaki prim esas kazançlar toplamının, ödenen prim gün sayısına bölünmesiyle hesaplanacak.
İş kazası ve meslek hastalığı halinde bağlanacak gelir hesabına esas tutulacak günlük kazanç; iş kazasının olduğu, meslek hastalığında da iş göremezliğin başladığı tarihten önceki 12 aydaki son 3 üç ay içinde SGK’ya bildirilen prime esas kazançların toplamının, prim ödeme gün sayısına bölünmesiyle hesaplanacak.
GÜNLÜK PRİM ESAS KAZANÇ ALT SINIRININ İKİ KATINI GEÇEMEYECEK
İş göremezliğin başladığı tarihten önceki son bir yıl içinde 6 aydan (180 gün) az primi yatan çalışanların hastalık ve analık halinde ödeneğe esas tutulacak günlük kazanç, iş göremezliğin başladığı tarihteki günlük prim esas kazanç alt sınırının iki katını geçemeyecek.
SGK genelgesinde rapor ücretinin yeni dönemde nasıl uygulanacağını örneklerle de anlattı. 27 Aralık 2024 tarihinde iş kazası geçiren ve 30 Aralık tarihine kadar raporlu olan bir çalışanın kaza tarihinden önceki 12 aydaki kazancı 190 bin lira ve bu çalışanın prim günü 280 gün ise iş göremezlik ödeneği için hesaplanacak günlük kazancı (190.000/280) 678.5 lira olacak.
6 Ocak 2025 tarihinde iş kazası geçiren ve 4 gün raporlu olan bir çalışanın kazadan önceki 12 aydaki kazancı 186 bin 690 lira ve prim günü 280 gün ise; iş göremezlik ödeneği için hesaplanacak günlük kazancı (186.690/280) 666.75 lira olacak. Ancak, hesaplanan ödeneğe esas kazanç 2025 yılı için belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının (866.85 lira) altında kaldığı için, ödeneğe esas günlük kazanç, günlük kazanç alt sınırı olan 866,85 TL olacak.