Sigorta Gazetesi

Siber saldırılar en yüksek risk skoruna ulaştı

En büyük küresel risk, siber saldırılar. İş dünyası liderlerinin gündemindeki en önemli 10 risk arasında il sırayı siber saldırılar aldı. Diğer riskler ise sırası ile iş kesintisi, ekonomik yavaşlama, emtia fiyat riski ve marka itibarının zedelenmesi oldu. Türkiye’nin de içinde yer aldığı EMEA bölgesindeki en büyük risk ise iş kesintisi oldu. 

Aon, küresel iş dünyasının karşı karşıya olduğu riskleri değerlendiren Aon Küresel Risk Yönetimi Anketi’nin sonuçlarını açıkladı. 60 ülke ve 16 farklı sektörü kapsayan ankete iki bin 300’ün üzerinde risk yöneticisi katıldı.
Teknolojiye verilen önem ve duyulan ihtiyaç sonucunda siber risk, küresel riskler listesinde mevcut ve öngörülen riskler içerisinde ilk sırada yer alırken anketin ilk yapıldığı günden bu yana en yüksek risk skoruna ulaştı. Siber risk ayrıca, tüm bölge, sektör ve anket katılımcıları kapsamında ilk 10 risk arasında gösterildi.

2021 Küresel Risk Yönetimi Anketi sonucunda küresel iş dünyasının gündemindeki ilk 10 risk şöyle sıralandı:

  1. Siber Saldırılar/Veri İhlalleri
  2. İş Kesintisi
  3. Ekonomik Yavaşlama/Yavaş Toparlama
  4. Emtia Fiyat Riski/Malzeme Kıtlığı
  5. İtibar/Marka Hasarı
  6. Mevzuat/Yasa Değişiklikleri
  7. Salgın Riski/Sağlık Krizleri
  8. Tedarik Zinciri ya da Dağıtım Kesintileri
  9. Rekabette Artış
  10. İnovasyon ve Müşteri İhtiyaçlarını Karşılama Başarısızlığı

İŞ KESİNTİSİ EN YÜKSEK İKİNCİ TEHDİT

Aon Küresel Risk Yönetimi Anketi Raporu, iş dünyası liderlerinin gündemindeki en büyük 10 riskin yanı sıra her riske ilişkin hazırlık, ilgili kayıplar ve yönetim adımlarına da yer veriyor. Raporda öne çıkan bulgular şöyle sıralanıyor:

İKLİM EN YÜKSEK RİSKLER ARASINDA DEĞİL

2021 Küresel Risk Yönetim Anketi risk yönetimi ve değerlendirme tekniklerine dair önemli çıkarımlar da içeriyor. Anket raporundan öne çıkan diğer önemli bulgular şöyle sıralanıyor:

COVID-19’UN KURUMLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ YANSITIYOR

Anket kapsamında belirlenen ilk 10 küresel riskin, mevcut konjonktürü yansıttığını ifade eden Aon Türkiye Eş-CEO’su Ferhan Özay şu açıklamayı yapıyor: “Geride kalan iki yılda, küresel COVID-19 salgınının tetiklediği, siber ve itibar gibi risklerin yönetiminin önem kazandığı, oldukça dalgalı bir seyre tanık olduk. İş dünyasının gündemindeki en büyük 10 risk de COVID-19’un kurumlar üzerindeki etkisini yansıtıyor. Koşullar firmaların bu dalgalı seyri yönetme ve daha iyi kararlar verme yeteneklerini sınıyor. Kurumlar da bu doğrultuda odak noktalarını ‘olay tabanlı’ risk değerlendirme yaklaşımından ‘etki tabanlı’ risk değerlendirme yaklaşımına kaydırıyor. Örneğin iş kesintisi önceleri doğrusal bir riskti ancak COVID-19 salgını iş kesintisinin birden fazla sektörü ve şirketi hem aynı anda hem de küresel olarak nasıl etkileyebileceğini gösterdi.”

Exit mobile version