Sigorta Gazetesi

‘Siberde arz talebe yetişemiyor’

Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Bilal Türkmen, kötü amaçlı ve fidye yazılım risklerinde yüzde 400’e varan artışlar yaşandığını belirterek, siber sigortalara talebin çok olduğunu, arzın talebe yetişemediğini söyledi. Türkmen, dünyada siber sigortaların oluşturduğu zararın 6 trilyon dolar olduğunu kaydetti.

Editör: Aytaç NALLAR

Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Bilal Türkmen, dünyada en fazla gelişen siber sigortaların Türkiye’de de gelişmeye devam edeceğini söyledi. Türkmen, siber sigortalarda hem bireysel hem de kurumsal ürünlerin mevcut olduğunu, ancak bilinç seviyesinin iyi seviyede olmadığını belirterek, dünyada son 20 yılda yaşanan dijitalleşmenin etkisi ve Covid pandemisi ile birlikte siber sigortalara olan ilginin arttığını kaydetti.

Dünya Ekonomik Forumu’nun, 2022 yılı küresel riskler raporunda siber risklerin birinci sıraya yükseldiğine değinin Türkmen, “Kötü amaçlı ve fidye yazılım risklerinde yüzde 400’e varan artışlar yaşandı. Siber sigortalar çok farklı bir iş alanı, yani her geçen gün risklerin çeşitlendiklerini görüyoruz, ancak talep de çok fazla. Hatta talep o kadar fazla ki, arz bu talebe, yani reasürans kapasitesi buna yetişmiyor. Dolayısıyla her yıl da fiyatların arttığını görüyoruz ve özellikle çok ciddi hasarlar söz konusu. Şu an 6 trilyon dolardan bahsediliyor dünya genelindeki siber risklerin oluşturmuş olduğu zararlar” dedi.

ZARARLARIN NEDENİ İNSAN KAYNAĞI

Bilal Türkmen, bugün siber sigortaların Amerika ve Avrupa’da çok ilerlediğini vurgulayarak, “Oradaki devlet kurumları data sızıntıları ile ilgili çok ciddi kurallar getiriyor. Hatta bazı yerlerde siber sigortaların zorunlu olmasına yönelik konular görüşülüyor. Bu da otomatik olarak sigortaya olan ilgiyi arttırıyor. Yani yüzde 80 zararlarda artış söz konusu ve burada da büyük çoğunluğunda insan kaynaklı olduğunu görüyoruz. Neden insan kaynaklı? Aslında kişilerin bilgilerini, onların güvenlik gereksinimlerini karşılayamamasından ötürü ya da her gelen e-postaya tıklaması ve maillere tıklanması; yahut daha güvenlikli şifreler kullanılması yerine daha hatırlanabilir şifrelerin kullanılması gibi nedenlerle aslında sosyal mühendislik yoluyla kimlik hırsızlığı yapılması çok büyük etken olarak siber zararların kaynağı olarak görülüyor” şeklinde konuştu.

POLİÇE SAYISINDA YÜZDE 100 ARTIŞ VAR

Bilal Türkmen, siber sigortalara yönelik algının değiştiğini de belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle bu senenin başından itibaren poliçelenme sayılarında yüzde 100’e varan artışlar görüyoruz, geçen seneye kıyasla. Çünkü bilinçlenme faaliyetleri çok oldu ve çok da duymaya başladık. İşte, telefona gönderilen bağlantıyla sigortacıyım, paramız var bunu gelip alabilirsiniz şeklindeki unsurlar her tarafta, özellikle haberlerde yayınlandığı için kişiler ve kurumlar da farkındalık seviyesinin yükseldiğini görüyoruz. Yani dünyada en fazla gelişen alan Siber sigortalar ve ülkemizde bu gelişmeye devam edeceğini öngörmek yanlış olmaz.”

Bilal Türkmen, siber sigortaların fiyatlarından da bahsederek, bireylerde ortalama primin 300 liradan başladığını kaydetti. KOBİ’ler ve ticari işletmelerde ise tek bir fiyat verilemeyeceğini ifade eden Türkmen, “Çünkü o ticari işletmenin özelinde çalışmalar yapmak zorundayız. Bilgi teknoloji tarafına güvenlik önlemleri yeterli mi? Herkese özel bir fiyatlama çıkıyor” dedi.

Exit mobile version