AXA CEO’su Yavuz Ölken, yeni açıklanan AXA Gelecek Riskleri Raporu 2023’ü değerlendirdi. Ölken, “Yüzde 100 korumayı sigortadan beklemek mümkün değil. Bu riskler gelecekte daha da artacak. Sigorta bir süre sonra paylaşım esasına dönebilir. Kişilerin ya da kurumların bir muafiyeti, bir katılım payını ortaya koymaları gerekebilir” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
AXA CEO’su Yavuz Ölken, tüm kesimlerin çoklu kriz yöneteceği evreden geçtiğini, bu evrenin de bitmeyeceğini söyledi. Ölken, yeni açıklanan AXA Gelecek Riskleri Raporu 2023’ü değerlendirerek, gelecekteki riskler ve etkileri hakkında açıklamalar yaptı. Ölken, AXA’nın, gelecek riskleri araştırmasının 2014 yılından bu yana dünya ölçeğinde yapıldığını ve AXA Gelecek Riskleri Raporu 2023’ün 10. baskısının yeni yayınlandığını söyledi.
Gelecek riskleri arasında il sırayı iklim değişikliğinin aldığını ve son 5 yılda gelecek riskleri arasında yerini koruduğunu, sadece 2020’de pandemi ile yer değiştirdiğini belirten Ölken, ikinci sırayı siber risklerin, üçüncü sırayı da jeopolitik risklerin aldığını kaydetti.
RİSKLER BİRBİRİNE BAĞLI
Ölken, bu yılki raporun en çarpıcı tarafının risklerin birbirine bağlılığı olduğunu vurgulayarak, “Bugün toplumsal olayların bazında jeopolitik riskler var, enerji var, küresel ısınma var, gıdaya erişememek var. Dolayısıyla hepimiz için çoklu kriz yöneteceğimiz bir evreden geçtik ve bu evre bitmeyecek. Sadece küresel ısınmaya odaklanarak gelecek risklerine hazırız diyemeyeceğiz. Bana göre, raporda yer alan ilk 10 riske; birey olarak, sigortacılar olarak, iş dünyası olarak ve ülke yönetimi olarak odaklanmak zorundayız” dedi.
KAR PAYI YERİNE YEDEK AKÇE
Yavuz Ölken, sigortacı gözüyle, raporda yer alan riskleri de değerlendirerek, küresel ısınmaya bağlı doğal afet risklerinin arttığını söyledi ve “Dolayısıyla rezervlerimizi, sermayemizi, finansal gücümüzü hazır hale getirmemiz lazım. Kar payı dağıtmak yerine yedek akçe biriktirmemiz lazım. Ama ürünlerimizi de çeşitlendirmemiz lazım. Çünkü konvansiyonel sigorta ürünlerinin dışında sigortaya erişim gerçekleştiremeyen kesim için doğal afet karşısında parametrik sigortayla tanışma ihtiyacı ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.
SİGORTADAN YÜZDE 100 KORUMA BEKLENMEMELİ
Pandemi riskinin halen gelecek riskleri arasında yerini koruduğuna dikkat çeken Ölken, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pandemi dönemini hatırlayın, sağlık sigortacılığında pandemi teminat kapsamı dışında olmasına karşın 2019-2020 yılında Türk sigortacıları olarak ürünlerimizin içine pandemiyi dahil ettik. Ancak yüzde 100 korumayı sigortadan beklemek mümkün değil. Bu riskler gelecekte daha da artacak. Sigorta bir süre sonra paylaşım esasına dönebilir. Kişilerin ya da kurumların bir muafiyeti, bir katılım payını ortaya koymaları gerekebilir. Nasıl biz sigortacılar, sermayemizi hazır ediyorsak, rezervlerimizi hazır ediyorsak, modellerimizi ve korumalarımızı hazır ediyorsak; bireyden aileye, aileden küçük işletme, küçük işletmeden büyük işletmeye; bu risklerin karşısında da güvenli tarafta durmak için hem finansal, hem de farkındalığı belli bir noktaya götürmemiz gerekecek.”