Sigorta Gazetesi

Sigorta, reasürans brokeri olacaklara kötü haber

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu yeni yayımladığı yönetmelik ile sigorta ve reasürans brokerleri yönetmeliğinde değişikliğe gitti. İşte, o değişiklikler.

Sigorta ve reasürans brokeri olmanın bedeli arttı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), sigorta ve reasürans brokerleri yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yayımladığı yönetmelik ile sigorta ve reasürans brokerliği için gerekli sermaye şartını yükseltti, aynı zamanda brokerlik şartlarını da değiştirdi.

Yeni yayımlanan yönetmeliğe göre, tüzel kişi brokerler için asgari ödenmiş sermaye miktarı şirket türüne göre Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutardan az olmamak kaydıyla 2 milyon 500 bin TL ve faaliyette bulunulacak hayat ve hayat dışı alanlarındaki her bir ruhsat talebi için ilave 500 bin TL, reasürans alanındaki ruhsat talebi için ilave 1 milyon TL şartı geldi. Bu tutarların yanı sıra brokerler tarafından tesis edilecek her bir merkez dışı teşkilat için ilave 250 bin TL asgari ödenmiş sermaye şartı aranacak.

2021 yılında yayımlanan genelge ile sigorta ve reasürans brokerlerinde aranan asgari ödenmiş sermaye tutarı 375 bin TL, her bir ruhsat için ilave 75 bin TL ve her bir merkez dışı teşkilat için ilave 37 bin 500 TL sermaye şartı getirilmişti.

BROKERLİK YAPACAKLARDA ARANAN ŞARTLAR

Yeni yönetmelik ile brokerlik yapacak kişilerde aranan şartlarda da değişikliğe gidildi. Brokerlik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerde; kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi 5 yıldan fazla hapis veya sigortacılık mevzuatına aykırı hareketlerinden dolayı hapis veya birden fazla adlî para cezasına mahkûm edilmemiş olması; devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş olması şartları aranıyor. Yeni yönetmelik ile tüzel kişi brokerlerin gerçek kişi ortakları ile tüzel kişi ortaklarında da aynı şartlar aranacak.

SEDDK RUHSAT İPTALİNE GİDEBİLİR

Yeni yönetmelik ile mevzuata uygun olarak kurulmuş brokerler dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi, brokerlik faaliyetinde bulunamayacağı gibi ticaret unvanlarında veya herhangi bir belgede, brokerlik iş ve işlemleriyle uğraştığı izlenimini yaratacak kelime ve işaretler kullanamayacak.

Yeni yönetmelik ile Sigortacılık Kanunu hükümlerine uygun hareket etmediği, ilgili mevzuat hükümlerine aykırı davrandığı, mevzuatta aranılan şartlardan en az birini kaybettiği veya sigorta sözleşmesindeki öngörülen şartları sağlamadığı tespit edilen brokerler, SEDDK tarafından uyarılacak. Uyarının ardından ilgili brokerin durumu hakkında yapılan değerlendirme neticesinde, brokerin aracılık faaliyeti SEDDK tarafından 6 aya kadar geçici olarak durdurulabilecek veya ruhsatları iptal edilebilecek.

Exit mobile version