Sigorta Gazetesi

Sigortacılar metaverse ne kadar hazır?

Bazı sigortacılar sanal dünyaya ilk adımlarını atarken, metavers’in sektörde gerçek bir devrim yaratması zaman alıyor. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliğe erişim arttıkça, veri güvenliği ve sağlığı ile ilgili yeni riskler ortaya çıkmakta. Sigorta şirketleri bu yenilikçi alanlarda hizmetlerini geliştirmeye çalışıyor.

Bugün sigorta şirketlerinin stratejisi, sürükleyici bir dijital deneyim sunarak kullanıcı merkezli bir metaverse geliştirmekle sınırlı. Aslında, sigortacılar bu sürecin her adımını otomatikleştirmeye, düzene sokmaya ve dijitalleştirmeye çalışıyorlar. Bazı sigortacılar zaten bu yaklaşımı kullanıyor. Sanal bir sigorta poliçesi oluşturmak, bir ürünü metaverse’in demateryalize (maddelikten çıkma, madde niteliklerinin yitirilmesi) dünyasında dağıtmaya yönelik ilk adım olacaktır. Bu sanal dünyada marka geliştiren veya mağaza açan şirketlerin yanı sıra kişisel teminat arayan bireyler, teminat ihtiyaçlarını karşılamak için sigorta satın alabilecekler.

YENİ RİSKLER ORTAYA ÇIKACAK

Atlas Magazine de yer alan bir araştırmaya göre, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliğe erişim arttıkça, veri güvenliği ve sağlığı ile ilgili yeni riskler ortaya çıkmakta. Sigorta şirketleri ve bankalar, bireyleri ve şirketleri kendilerine yönlendirerek bu yenilikçi nişleri ve hizmetleri geliştirmeye çalışıyorlar. Sigortanın yararlılığını anlamak için, Dijital İkizlerin (Dijital ikiz-digital twin fiziksel bir ürünün ya da bir hizmetin gerçek dünyadaki davranışının ve oluşturduğu sonuçların sanal modeli olarak tanımlanır) meta evrenin temeli olarak kabul edildiğini akılda tutmak önemlidir. Dijital ikizler, gerçek dünyanın, tüm fiziksel nesnelerin, süreçlerin, her bir kişinin, insanlar ve davranışlar arasındaki ilişkilerin sanal temsilidir. Sanal dünyada, avatarlar bu nedenle bir kimlik biçimi olarak kendi imajına karşılık gelmek için kullanılır. Kullanıcılar daha sonra kendi kimlikleriyle bağlantılı ve gerçek dünyadaki fiziksel temsillerine eşdeğer bir avatar kullanacaklardır.

KİMLİK HIRSIZLIĞI

2019 yılında, 14,4 milyon ABD’li tüketici kimlik hırsızlığının, -yani yaklaşık 15 kişiden 1’i- kurbanıydı. Dolayısıyla, sanal dünyada kimlik hırsızlığı olasılığı oldukça akla yatkındır. Metaverse’deki kimlik hırsızlığı iki yolla mümkündür: Mağdurun kredilerine erişmek veya muhtemelen kötü eylemlerde bulunmak amacıyla geleneksel kimlik hırsızlığı. Sanal bir kimliğin çalınması veya ele geçirilmesi, yani sanal dünyada başka birinin kimliğine bürünmek amacıyla diğer avatarların gasp edilmesi. Bu nedenle kimlik hırsızlığı, sigorta şirketlerinin yenilikçi ürün tekliflerini genişletmeleri için yeni bir fırsat olarak duruyor.

POKÉMON GO İÇİN SİGORTA

Bir artırılmış gerçeklik oyunuyla ilişkili ilk sigorta poliçelerinden biri, 2016 yılında piyasaya sürüldüğünde Pokémon Go oyuncularını korumak için kuruldu. Bu oyunun hayranları “Pokémons” adı verilen varlıkları yakalamak için gerçek hayatta yürümelidir. Bu Pokémon’lar şehirlerde yürürken mobil cihazlarda görüntülenebilir. Ancak, yaya veya araç trafiğinin ortasında bir cep telefonuna veya tablete bakarken yürümek tehlikelidir. Bu sorunu çözmek için Meksikalı Jiro y Asociados Seguros şirketi Pokémon Go kullanıcıları için bir sigorta poliçesi geliştirdi. Bu politika, poliçe sahiplerine ve Pokémon Go oyuncularına oyun tarafından tetiklenen kazalara, yaralanmalara ve ölümlere karşı teminat sundu.

METAVERSE İTTİFAKI’NIN GELİŞTİRİLMESİ

Güney Kore merkezli Heungkuk Life Insurance Ağustos 2021’de Metaverse Alliance’a katılacağını duyurdu. Samsung Electronics, SK Telecom ve Woori Bank dahil olmak üzere yaklaşık 300 üye şirketi bulunan Metaverse Alliance’a katılan ilk hayat sigortası şirketidir. Heungkuk Hayat Sigortası, Alliance’daki yenilikçi şirketlerle aktif işbirliği yoluyla, 80’li ve 90’lı yıllarda doğan ve sanal gerçekliğe aşina olan kişiler için bir hizmet teklifi geliştirmeyi planlıyor.

Bazı sigortacılar sanal dünyaya ilk adımlarını atarken, metaversin sektörde gerçek bir devrim yaratması zaman alıyor. Daha fazla sigorta şirketi çekmek için, metaverse; daha esnek olmalı, daha çok çoklu bir platform haline gelmeli, daha büyük bir ölçek kazanmalı ve küçük bağımsız sanal dünyaların yaratılmasını engellemeli. Bu koşullar yerine getirildikten sonra, sigorta arayan potansiyel müşteriler (şirketler ve bireyler), sigortalamak, zarar bildirmek gibi birden fazla işlemi gerçekleştirmek için meta evrene daha kolay girebileceklerdir.

Exit mobile version